عاقبت عقبگرد در تاریخ

اقتصادنیوز: جناب رئیسجمهوری در سخنانی خواستار بازگشت به دورهای شدهاند که بدون کولر و پنکه، دمای ۳۵درجه هم تحملپذیر بود.
ثانیا آیا در قرآن و نهجالبلاغه، از عمل به قول نگفتهاند؟ ایشان در زمان انتخابات قول دادهاند اگر نتوانند مشکلات را حل کنند، کنار میروند. آیا اکنون مشکلات کشور کمتر از قبل از انتخابات است؟ آیا غیر از این است که تحمل گرما به شیوههای قدیمی فارغ از امکان تحققش یعنی مشکل بیشتر برای مردم؟ البته هنوز میتوان صبر کرد و عملکرد دولت را در ماههای آتی نظاره کرد؛ اما خدمت ایشان باید عرض کرد که خود این سخنان یعنی مشکلی برطرف نشده است و باید دید جناب رئیسجمهوری به وعده خود در زمان انتخابات عمل میکنند یا خیر؟
ثالثا وقتی کشورهایی را مرور میکنیم که در طول تاریخ عقبگرد داشتهاند، حس خوبی از سرانجام کار نداریم.
بگذارید چند نمونه را مرور کنیم.
لهستان در دوره حکومت نظامی یاروزلسکی، با ناترازی در بسیاری از کالاها مواجه بود. یک مورد کمبود شامپو برای شستوشوی سر بود. البته مشخص است که مردم لهستان در دهه۱۹۸۰، یک دفعه بیشتر از قبل استحمام نمیکردند که مصرف شامپو زیاد شده باشد، آنان زندگی طبیعی خود را داشتند؛ اما متاسفانه دیگر مثل گذشته شامپو وجود نداشت. راهحل چه بود؟ مگر قدیمیهای لهستانی چه میکردند؟ آنها هم همین کار را کردند. مردم مجبور شدند از تخممرغ برای شستوشوی سر استفاده کنند. بگذریم که همین امر هم بر طویل شدن صف تخممرغ موثر بود. چند صباحی بعد، ابتدا دولت ائتلافی و سپس دولت غیرکمونیستی توانست این تراژدی را تمام کند.
مثال دیگر از عقبگرد در تاریخ، کاری است که چائوشسکو برای فقدان بنزین و گازوئیل در کشورش انجام داد. چائوشسکو از خود پرسید، مگر قدیم که سوخت موتور دیزلی وجود نداشت، مردم چه میکردند؟ مشکلی داشتند؟ همان کار را انجام دهیم. این بود که حملونقل با اسب بار دیگر در شهرهای رومانی آن هم در دهه ۱۹۸۰ رواج یافت. البته عاقبت کار دولت وی را همه میدانیم.