به گزارش تجارت نیوز، مراسم افتتاحیه سیودومین دوره نمایشگاه بینالمللی صنایع کشاورزی، مواد غذایی، ماشینآلات و صنایع وابسته (ایران آگروفود ۲۰۲۵)، امروز ۲۹ اردیبهشتماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران با حضور اکبر فتحی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت کشاورزی، ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، صدیف بیکزاده، مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران و جمعی از مقامات، مدیران دولتی و خصوصی، فعالان و متخصصان این حوزه برگزار شد.
این رویداد تخصصی با حضور ۷۵۰ شرکت داخلی و ۱۳۸ شرکت خارجی از کشورهایی نظیر اسپانیا، اتریش، امارات، ایتالیا، آلمان، برزیل، ترکیه، چین، روسیه، هند و یونان در تهران آغاز به کار کرد.
توسعه صادرات یکی از اهداف اصلی نمایشگاه است
اکبر فتحی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت کشاورزی، در پاسخ به این پرسش که با توجه به تحریمها، برگزاری این نمایشگاهها چه نقشی در بهبود صادرات غیرنفتی و تراز تجاری دارد؟ به تجارتنیوز گفت: در حوزه کشاورزی، ضروری است که محصولات، بهویژه آنهایی که با فناوریهای پیشرفته تولید میشوند، به دیگر کشورها معرفی شوند؛ یکی از کارکردهای اصلی این نمایشگاه نیز همین است.
او افزود: در شرایط کنونی کشور، توسعه تجارت، بهویژه صادرات، از اولویتهای اصلی این نمایشگاه و رویدادهای مشابه محسوب میشود. به واسطه برگزاری چنین نمایشگاههایی، ایران توانست در سالهای گذشته به صادراتی بالغ بر هشت میلیارد دلار بخش کشاورزی دست یابد.
صنایع باید در تأمین انرژی مورد نیاز خود مشارکت داشته باشند
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت کشاورزی درباره اقداماتی که باید از سوی صنایع غذایی و کشاورزی برای عبور از بحران ناترازی انرژی انجام شود، عنوان کرد: اولین اصل، صرفهجویی است که همه مردم باید در این اقدام مشارکت داشته باشند. هرچند واحدهای تولیدی این حوزه در بخش غذا و کشاورزی فعالیت میکنند، اما میتوانند در امر تأمین انرژی مورد نیاز خود کمک کنند.
او گفت که دولت هم در تلاش است که منابع تسهیلاتی در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد. این تسهیلات شامل کمکهای فنی و اعتباری است که توسط وزارت نیرو و دولت در اختیار واحدهای تولیدی قرار میگیرد که در بودجه کشور هم به این تسهیلات اشاره شده است.
مشکلات تخصیص ارز کالاهای اساسی برطرف میشود؟
فتحی با اشاره به بحث حذف ارز از واردات بعضی محصولات کشاورزی و اقدامات انجامشده برای رفع این مشکل تصریح کرد: در جلسه روز گذشته دولت، به تمام کالاهای اساسی همچون سالهای گذشته ارز تخصیص داده شد و حتی ارز ترجیحی که از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۷ هزار تومان رسیده بود، دوباره به نرخ ۲۸ هزار و۵۰۰ تومان بازگشت.
وی درباره بازگشت نرخ ارز ترجیحی به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان اظهار کرد: این اقدام یک اقدام بسیار موثر است، زیرا با این اقدام میتوان مواد اولیه را با قیمت مناسب در اختیار واحدهای تولیدی قرار داد.
ناترازی اترژی مشکل اصلی صنایع غذایی است
فتحی درباره مشکلات اصلی حوزه صنایع غذایی کشور تصریح کرد: ناترازی انرژی مشکل اصلی صنایع غذایی است که دولت هم در تلاش است با کمک خود صنایع این مشکل را برطرف کند.
او افزود: علاوه بر این، تسهیلات سرمایه در گردش به دلیل سیاستهای انقباضی بانک مرکزی مشکل اصلی تمام صنایع تولیدی است. خواست واحدهای تولیدی این است که تسهیلات در کردش در اختیار آنها قرار بگیرد.همچنین، واحدهای ایجادی هم انتظار دارند که در صدور مجوزها تسهیلگری شود.
بر اساس این گزارش، با وجود تأکید مسئولان بر نقش نمایشگاهها در توسعه صادرات و انتقال فناوری، به نظر میرسد که مشکلات ساختاری همچون ناترازی انرژی، مشکل تسهیلات بانکی و پیچیدگی صدور مجوزها همچنان موانع جدی سر راه تولیدکنندگان و صادرکنندگان در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی محسوب میشوند.
گرچه برگزاری رویدادهایی مانند ایران آگروفود میتواند فرصتی برای معرفی ظرفیتهای صنایع غذایی و کشاورزی باشد، اما بدون اصلاحات اساسی در سیاستهای حمایتی، زیرساختی و مالی این نمایشگاهها بیش از آنکه محرکی واقعی برای توسعه صادرات باشند، به یک ویترین تبلیغاتی تبدیل میشوند.
برای مطالعه بیشتر به گزارش نمایشگاه ایران آگروفود ۳۱ ساله شد در تجارتنیوز مراجعه کنید