iNFT یا ان اف تی هوشمند چیست؟ ترکیب هیجانانگیز NFT و هوش مصنوعی

iNFT یا ان اف تی هوشمند چیست؟ ترکیب هیجانانگیز NFT و هوش مصنوعی
iNFT یا Intelligent NFT که به آن ان اف تی هوشمند یا انافتی هوش مصنوعی میگویند، نوعی توکن غیرمثلی است که شخصیتی انسانگونه دارد. توکنهای غیرقابل تعویض هوشمند صرفاً یک تصویر یا کاراکتر ۸ بیتی روی بلاک چین نیستند، بلکه توانایی یادگیری، تطبیق و تعامل با اطلاعات، با یکدیگر و با کاربران را دارند.
این روزها، هوش مصنوعی بیش از پیش در زندگی دیجیتال ما ریشه دوانده و با معرفی ان اف تیهای هوشمند، تحول بزرگی را در حوزه توکنهای غیرقابل معاوضه رقم زده است. در این مطلب، نحوه کار، خصوصیات و شرکتهای پیشرو در حوزه iNFT را بررسی میکنیم.
iNFT یا Intelligent NFT چیست؟
آی ان اف تی (iNFT) یا اینتلیجنت ان اف تی (Intelligent NFT) نوعی توکن غیرمثلی است که قابلیتهای تعاملی، هوشمند و درکپذیر دارد. به زبان ساده، آی ان اف تیها ترکیبی از از شخصیتها و آواتارهای مبتنی بر هوش مصنوعی و فناوری قرارداد هوشمند هستند.

این نوع از توکنهای غیرقابل تعویض، شخصیتهایی مبتنی بر بلاک چین هستند که توانایی یادگیری، تطبیق با شرایط و تعامل با هرچیزی در اطرافشان را دارند. برای درک بهتر، فرض کنید شما تصویر یا صدای خودتان را به یک آواتار تعاملی و انسانگونه تبدیل میکنید که توانایی برقراری ارتباط با شما و انجام تسکهای محوله را دارد. نتیجه این کار، یک فناوری جذاب و سرگرمکننده است که میتواند برای آموزش، تفریح و ایجاد نگاهی نو به هنر به کار رود.
بیشتر بخوانید: NFT چیست
iNFT چگونه کار میکند؟
از نظر فنی، Intelligent NFT دارای یک شخصیت هوش مصنوعی است که درون قرارداد هوشمند غیرقابل تغییر آن، GPT-3 یا همان ترنسفورمر تولیدگر از پیش آموزشدیده ۳ (Generative Pre-trained Transformer ۳) تعبیه شده است. GPT-3 یک ابزار یادگیری عمیق است که برای تولید متنهای انسانگونه استفاده میشود.
بهخاطر استفاده از GPT-3، پرامپتهای دقیقی در لایه قرارداد هوشمند یک ان اف تی هوش مصنوعی ذخیره میشوند. این پرامپتهای کدنویسیشده از یک مدل زبانی پیشرفته ترنسفورمر استفاده میکنند تا امکان تولید محتوا وجود داشته باشد. نتیجه این کار، تولید شخصیتی با قابلیت درک انسانگونه، تعامل و انیمیشن است.
بیشتر بخوانید: قرارداد هوشمند چیست
اکوسیستم و معماری ان اف تی های هوشمند
برای ساخت یک ان اف تی هوش مصنوعی باید با اجزای سازنده و نحوه تعامل آنها با یکدیگر آشنا شویم.
اجزای سازنده iNFT ها
انسانگونه بودن رفتار ان اف تی هوش مصنوعی، سه جزء سازنده شامل بدن، روح و فکر را به آن میدهد:
- بدن (Body): یک توکن ERC-721 که نشاندهنده یک تصویر یا آواتار است.
- روح (Soul): یک «پاد یا کپسول شخصیت (Personality Pod)» دارای سطوح مختلف هوشمندی.
- فکر (Mind): با بلوغ روح (شخصیت) یک iNFT به سطوح بالاتر هوشمندی، ویژگی «فکر»، توانایی انجام سرویسهای سطح بالاتر روی شبکه را به انافتی میدهد.
هر توکن غیرمثلی را میتوان از طریق iNFT Protocol به یک توکن ان اف تی هوش مصنوعی تبدیل کرد. برای این کار، باید یک ان اف تی را با یک دارایی دیگر از نوع ERC-721 به نام «کپسول شخصیت» ترکیب کنیم. نتیجه این کار، تولید یک شخصیت منحصربهفرد مجهز به هوش مصنوعی است.
آیانافتی پروتکل (iNFT Protocol)
آیانافتی پروتکل مجموعهای از قراردادهای هوشمند مبتنی بر بلاک چین اتریوم است که اجازه ساخت یک iNFT در قالبی کنترلشده را به همه افراد میدهد. برخلاف چتباتهای بسته و محدود که تنها با پاسخهای کلیشهای و ازپیش تعریفشده به درخواستها پاسخ میدهند، انافتیهای هوشمند برای ساخت شخصیتهایی واقعاً باز، پویا و هوش مصنوعیمحور، از مدلهای زبانی بزرگ استفاده میکنند.
آیانافتی پروتکل از چهار لایه تشکیل شده است:
- لایه اپلیکیشن (Application Layer): لایهای که کاربران نهایی با آن تعامل دارند (رابط کاربری یا اپلیکیشنها).
- لایه پروتکل (Protocol Layer): شامل قوانین و منطقهای اصلی تعامل بین اجزای سیستم است.
- لایه دارایی (Asset Layer): لایهای که داراییها از جمله ان اف تیها و کپسولهای شخصیت در آن تعریف و ذخیره میشوند.
- لایه تسویه (Settlement Layer): وظیفهی ثبت نهایی و ایمن تراکنشها روی بلاکچین را بر عهده دارد.
پادهای شخصیت (Personality Pods)
پادها یا کپسولهای شخصیت، داراییهای مبتنی بر ERC-721 هستند که بخش مهمی از پروتکل آیانافتی را تشکیل میدهند و برای ساخت یک توکن غیرمثلی هوشمند ضروریاند. کپسول شخصیت میتواند با هر توکن غیرمثلی دلخواه کاربر ترکیب شده و به آن هوش ببخشد.
بااستفاده از پادها میتوان iNFTها را با استفاده از ترکیبی از «ذات (Nature)» و «پرورش (Nurture)» آموزش داد. کاربران میتوانند با خصیصههای (Traits) موجود در کپسول شخصیت، توکنهای خود را پرورش دهند. سپس، iNFT آنها بر اساس ذات شخصیت خود تکامل پیدا میکند.
برای مثال، یک NFT هوش مصنوعی که با افکار منفی یا خودخواهانه تغذیه شده باشد، بهاحتمال زیاد به شخصیتی خودمحور تبدیل خواهد شد. بنابراین، تمام تعاملات میان کاربران و ان اف تیهای هوشمند، بر شکلگیری خروجیهای شخصیتی این توکنها تأثیر میگذارند.
خصیصهها (Traits)
خصیصهها یک دارایی درونزنجیرهای هستند که بخش اصلی ویژگیهای کپسول شخصیت را تشکیل میدهند. هر کپسول شخصیت دارای مجموعهای از ویژگیهای شخصیتی (Personality Traits) است که بر اساس یک سیستم تکاملی طراحی شدهاند.
این ویژگیها شامل موارد زیر هستند:
- سطح هوش (Intelligence Level)
- صدا (Voice)
- نسل (Generation)
این ویژگیها نقش اساسی را در شکلگیری شخصیت و قابلیتهای نهایی Intelligent NFT ها ایفا میکنند.
سطوح هوش ان اف تی هوشمند
ان اف تیهای هوشمند دارای سطوح مختلفی از هوش هستند که اجازه دسترسی ویژه آنها به سرویسهای هوش مصنوعی را میدهد. بهبیان سادهتر، iNFTهایی که سطح هوش بالاتری دارند، میتوانند از سرویسهای قدرتمندتر و پیشرفتهتر استفاده کنند.
فرآیند آموزش و هوشمندسازی آیانافتیها شامل فعالیتهای زیر است:
- فعالسازی و ارائه سرویسهای هوش مصنوعی بیشتر
- شرکت در تجربیات جدید
- یادگیری از دیگران
- مشارکت در بازیهای استخراج هوش (Intelligence Mining)
هرچه iNFT شخصیت و هوش خود را بیشتر توسعه دهد، احتمال دریافت پاداشهای بیشتر توسط آن نیز افزایش مییابد.
ویژگیهای ان اف تی های هوش مصنوعی
ویژگیهای کلی iNFT را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- توکنمحور (Token-based): ان اف تیهای هوشمند مبتنی بر استاندارد ERC-721 یا ERC-1155 اتریوم ساخته میشوند.
- هوش درون نهادهشده (Embedded Intelligence): یک پرامپت ازپیش تعریفشده یا در حال تکامل در مدل GPT-X که بخشی از معماری تغییرناپذیر توکنهای غیرمثلی هوشمند است و امکان تولید مکالمات تعاملی و خلاقانه را فراهم میکند.
- خودآموزی (Self-Learning): ویژگی خودآموزی به ان اف تیهای هوش مصنوعی اجازه میدهد دانش را در طول زمان جمعآوری کرده و گونههای جدیدی از هوش را برای مالک، خالق و در نهایت کل شبکه ایجاد کنند.
- بدون نیاز به مجوز (Permissionless): یک ان اف تی هوشمند در برابر سانسور مقاوم است و در دسترس همگان قرار دارد.
- سازگار با متاورسها (Metaverse Agnostic): iNFT ها را میتوان با پلتفرمهای متعدد ادغام کرد.
- دارای ارزش و بخشپذیر (Valuable and Fractionable): توکنهای Intelligent NFT ارزشی را تولید میکنند که میتواند طریق مالکیت بخشی (Fractional Ownership) در دسترس مالک، خالق و جامعهاش قرار بگیرد.
مزایا و کاربردهای iNFT ها چیست؟
سؤالی که پیش میآید این است که چطور میتوانیم از iNFTها استفاده کنیم یا آنها را در عمل ببینیم؟ با اضافه کردن لایهای از هوش به ان اف تیهای محبوب فعلی، با نوعی از پتانسیل دیجیتال روبهرو میشویم که ممکن است به شکلهای زیر ظاهر شود:
تولید هنر و محتوا
فرض کنید ان اف تی عادی شما به مجموعهای از اطلاعات خلاقانه مجهز شود و از این پس، توانایی خلق محتوا و آثار هنری جدید را داشته باشد. برای مثال، شما صاحب کاراکتری هستید که یک مدیر خلاق دیجیتال محسوب میشود. این کاراکتر با استفاده از نمونهها و سمپلهایی که به آن داده میشود، آهنگی میسازد که نه فقط شما، بلکه همه افراد جهان میتوانند به آن گوش دهند.
بازیهای تعاملی
با پیشرفت بازیکن در دل داستان، iNFTها میتوانند با روند بازی تکامل یافته و تجربههایی را خلق کنند که مرزهای تعامل سنتی را جابهجا میکند.
دستیاران دیجیتال شخصیسازیشده
ان اف تیهای هوش مصنوعی میتوانند به آواتارهای هوشمندی تبدیل شوند که با یادگیری از عادات و ترجیحات کاربر، توانایی انجام وظایف مختلف را داشته باشند.
محتوای آموزشی تطبیقی
با تکیه بر بینشهای مبتنی بر هوش مصنوعی، iNFTهای آموزشی میتوانند محتوای خود را متناسب با سرعت یادگیری و سبک آموزشی هر فرد تطبیق دهند.
پروژهها و شرکتهای سازنده iNFT
طی سالهای گذشته، شرکتهای مختلفی بودهاند که روی پروژههای NFT هوش مصنوعی خود کار کردهاند.
آلتیا ایآی
آلتیا ایآی (Alethea AI) اولین شرکتی بود که در سال ۲۰۲۱ وارد حوزه ساخت توکنهای iNFT شد. این شرکت در آن سال طی همکاری با هنرمندی بریتانیایی بهنام رابرت آلیس (Robert Alice)، پروژهای به نام آلیس را آغاز کرد که در گالری Sotheby’s بهعنوان «اولین توکن غیرمثلی هوشمند» به مزایده گذاشته شد.

آلیس میتواند براساس شخصیتی که رابرت با استفاده از فناوری ان اف تی و بلاک چین برای آن ساخته، با افراد گفتگو کند.
بیشتر بخوانید: ارتباط بلاک چین و هوش مصنوعی
ریبرث ایآی
شرکت ریبرث ایآی (Rebirth AI)، تصاویر و صدا را به آواتارهای تعاملی و مبتنی بر هوش مصنوعی تبدیل میکند. این آواتارها میتوانند مشابه یک همراه شخصیسازیشده باشند و در انجام کارهای روزمره، مدیریت معاملات مالی پیچیده و پشتیبانی آموزشی، بهعنوان یک دستیار عمل کنند.

با استفاده از پلتفرم ریبرث ایآی میتوانید آواتار ان اف تی هوش مصنوعی خود را ساخته و با آن گفتگو کنید.
معایب و چالشهای iNFT ها
همانند هر فناوری نوظهور دیگری، ان اف تی های هوشمند در کنار هیجان و فرصتهای نو، چالشهایی را نیز بههمراه دارند از جمله:
مقیاسپذیری
با افزایش محاسبات هوش مصنوعی، نیاز به پردازش و ذخیرهسازی کارآمد نیز رشد میکند. زیرساختها باید توان پاسخگویی به این تقاضا را داشته باشند.
حریم خصوصی و امنیت
ترکیب هوش مصنوعی و اجزای اینترنت اشیاء میتواند نگرانیهایی درباره حریم خصوصی کاربران ایجاد کند. بههمینخاطر، نیاز به پروتکلهای امنیتی قوی و شفاف کاملاً حس میشود.
قابلیت استفاده و دسترسپذیری
طراحی رابطهای کاربری ساده و شهودی که بتوانند عملکردهای پیچیده iNFTها را بهخوبی منتقل کنند، برای پذیرش گسترده این فناوری حیاتی است.
آینده توکنهای غیرمثلی هوشمند
کاربردهای بالقوه NFT های هوش مصنوعی همچنان در حال گسترش است. انتظار میرود در آینده شاهد پیشرفتهای زیر در این حوزه باشیم:
مالکیت هنری پویا
هنرمندان بتوانند آثاری را منتشر کنند که سبک یا زیباییشناسی آنها بر اساس ترندهای بازار یا سلیقه کاربران تغییر کند. به این ترتیب، هنر به موجودی زنده و در حال تکامل تبدیل میشود.
املاک دیجیتال
قطعه زمینهای مجازی در دنیاهای دیجیتال و متاورسها میتوانند بر اساس نیاز کاربران تطبیق یابند و فضاهایی را بسازند که بهاندازه صاحبانشان منحصربهفرد هستند.
توسعههای مبتنی بر جامعه
با ادغام سازمانهای مستقل غیرمتمرکز (DAOها)، این امکان فراهم میشود که جوامع بهصورت جمعی و دموکراتیک بر iNFTها نظارت و مدیریت داشته باشند.
سؤالات متداول
NFT هوشمند، نوعی توکن غیرقابل تعویض است که با استفاده از هوش مصنوعی قابلیت تعامل، یادگیری و واکنش نسبت به گفتوگوها با کاربر را دارد.
NFTهای معمولی فقط داراییهای دیجیتال ثابت هستند، اما iNFTها میتوانند صحبت کنند، یاد بگیرند، رفتار تعاملی داشته باشند و حتی تکامل یابند.
بله، بسیاری از iNFTها با استفاده از عکس، صدا یا اطلاعات شخصی شما قابل سفارشیسازی هستند و بهمرور زمان متناسب با تعاملات کاربر رشد میکنند.
در هنر، بازیهای ویدیویی، آموزش، دستیارهای هوشمند، خدمات مالی و حتی در ارتباطات میان سلبریتیها و هواداران میتوان از ان اف تیهای هوش مصنوعی استفاده کرد.
جمعبندی
ان اف تی هوشمند (Intelligent NFT) یا iNFT نوعی توکن غیرمثلی است که بهجای یک تصویر یا رکورد ثابت، میتواند براساس اطلاعات دریافتی و تعامل با کاربران، تکامل پیدا کند. iNFTها در حوزههای مختلفی از جمله بازی، آموزش و تولید محتوا کاربرد دارند. در NFT هوش مصنوعی، پرامپتهای ازپیش تعریفشدهای در قرارداد هوشمند آنها تعبیه شده است که قابلیت برقراری ارتباط با کاربر را در آنها زنده میکند.