دعوت جدید آمریکا از ایران برای مذاکره، این بار در اسلو! / انگار نه خانی رفته نه خانی اومده!

دعوت جدید آمریکا از ایران برای مذاکره، این بار در اسلو! / انگار نه خانی رفته نه خانی اومده!
  ساعدنیوز: ایالات متحده پس از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، حالا با چهره‌ای دیپلمات‌نما، مدعی بازگشت به میز مذاکره شده است؛ گویی تمام آنچه بر سر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران آمده، فقط یک سوء‌تفاهم گذرا بوده است. مشخص نیست آمریکا مهم‌ترین شرط ایران یعنی تضمین لازم برای عدم حمله به ایران را پذیرفته است یا خیر؟

به گزارش سرویس سیاسی پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از شرق، در حالی‌که خاطره تلخ حملات نظامی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران هنوز در حافظه سیاسی تهران باقی مانده و تحریم‌های فلج‌کننده همچنان پابرجاست، ایالات متحده با چهره‌ای بزک‌کرده دوباره دم از مذاکره می‌زند؛ اما پرسش بنیادین اینجاست: مذاکره برای حل مساله یا مذاکره برای تکرار سناریوی فشار؟

روایت وارونه از واشنگتن

دور ششم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا پس از حملات مشترک اسرائیل و آمریکا به گفته عراقچی با خیانتی که دیپلماسی شد؛ تعلیق شد و با حملاتی که واشنگتن نه‌تنها به آن چراغ سبز نشان داد، بلکه با حمله مستقیم به تأسیسات ایران، عملاً خود دیپلماسی را دفن کرد. حالا با ادعای نابودی کامل برنامه هسته‌ای ایران، آمریکا خواهان آغاز مجدد گفت‌وگوهاست. گویی تخریب زیرساخت‌ها، نه کشتار شهروندان ایرانی، و نه تحریم‌های بی‌رحمانه را فراموش کرده‌اند، و این دعوت تازه برای مذاکره، فقط یک برگ در بازی پیچیده مهار ایران است.

طبق گزارش آکسیوس، فرستاده ویژه کاخ سفید، استیو ویتکاف، هفته آینده قصد دارد در اسلو با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، دیدار کند. هرچند هیچ‌یک از طرفین هنوز رسما این دیدار را تأیید نکرده‌اند، حتی طرف ایرانی آن را هنوز تکذیب نکرده اما اکسیوس با اتکا به منابع مطلع گفته که این نخستین گفت‌وگو پس از حملات خواهد بود آن هم در شرایطی که ایران همچنان زیر فشار تحریم و تهدید قرار دارد.

اکسیوس مدعی است ویتکاف و عراقچی در طول و پس از جنگ 12 روزه میان ایران و اسرائیل، که با آتش‌بس توسط آمریکا پایان یافت، در تماس بوده‌اند. البته طرف ایرانی بارها هر گونه مذاکرات مستقیم را تکذیب کرده و در این بین نقش میانجی‌گرانه‌ عمان و قطر نیز نشانه‌ای از تلاش منطقه برای کنترل تنش‌هاست، اما همچنان پرسش‌هایی جدی درباره صداقت واشنگتن در این مسیر مطرح است.

تلاش برای تعیین تکلیف اورانیوم 60 درصدی

در دل هر گونه مذاکرات آینده، موضوع ذخایر اورانیوم غنی‌شده تا 60 درصد قرار دارد. سرنوشت بیش از 400 کیلوگرم از این مواد غنی‌شده بعد از حملات نظامی به تأسیسات هسته‌ای نامشخص است. آمریکا مدعی است این مواد دیگر قابل استفاده نیستند، و در حملات نابود شده‌اند؛ اما ایران با توجه به حجم آسیب هنوز گزارش فنی منتشر نکرده و دلیلی هم برای این کار نمی‌بیند زیرا آژانس بین‌المللی هسته‌ای حتی حملات به تاسیسات رسمی و صلح‌آمیز تحت نظارت خود را محکوم نکرده است.

تهران و دیپلماسی مشروط؛ نه جنگ، نه عقب‌نشینی

مجید تخت روانچی، معاون وزیر خارجه، در گفت‌وگو با شبکه NBC صراحتا اعلام کرده با وجود حملات و فضای بی‌اعتماد، ایران هنوز به دیپلماسی معتقد است. او تاکید کرد ایران قصدی برای تلافی ندارد، مگر آنکه دوباره مورد حمله قرار گیرد. مهم‌تر آن که تهران حاضر به توقف غنی‌سازی نیست؛ موضعی که شاید بیش از هر چیز نشان می‌دهد گفت‌.گو با ایران یعنی پذیرش واقعیت، نه تحمیل خواسته‌ها.

مذاکرات روی مین‌گذاری‌های سیاسی

در حالی که بازی رسانه‌ای طرف آمریکایی روشی آشنا در سه ماه گذشته بوده باید دید مساله پیشنهاد مذاکرات اسلو تا چه میزان جدی است.

آغاز دور جدید مذاکرات در اسلو، اگر رنگ واقعیت به خود بگیرد، آزمونی است نه برای ایران بلکه برای خود آمریکا: آیا واشنگتن می‌خواهد و می‌تواند به دیپلماسی به‌عنوان ابزار حل مساله نگاه کند یا این مذاکرات هم صرفاً مقدمه‌ای خواهد بود برای اجرای سناریوهای تازه فشار؟ تهران فعلا در موضع بررسی دقیق و ارزیابی اراده طرف مقابل نشسته است، با نگاهی پر از تردید اما هنوز امیدوار به گفت‌وگویی که بر خلاف گذشته، واقعاً گفت‌وگو باشد.

جدیدترین تحولات سیاسی را در خوشه خبر دنبال کنید

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها