خانکندی؛ نخستین مقصد پزشکیان بعد از جنگ ۱۲روزه/ دیدارها و رایزنی های دیپلماتیک دولت چهاردهم

به گزارش خبرگزاری برنا، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشورمان در نخستین سفر خود بعد از جنگ دوازده روزه تحمیلی اسرائیل علیه کشورمان برای شرکت در هفدهمین اجلاس سران کشورهای سازمان همکاریهای اقتصادی (اكو) عازم جمهوری آذربایجان شد.
رئیس جمهور پیش از عزیمت به جمهوری آذربایجان، گفت: این سفر در چارچوب روابط سهجانبه میان ایران، ترکیه و پاکستان تعریف شده و نخستین گام در همکاریهای منطقهای میان ۱۰ کشور محسوب میشود. کشورهایی نظیر آذربایجان، ترکمنستان، افغانستان، ازبکستان، تاجیکستان و قزاقستان نیز در این برنامه شرکت دارند.
رئیس جمهور افزود: هفدهمین اجلاس اکو در جمهوری آذربایجان برگزار میشود و ۱۰ تن از رؤسای جمهور و مقامات عالیرتبه کشورها در آن حضور خواهند داشت. این نشست فرصتی برای تبادلنظر در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و همچنین ایجاد زمینههای همکاری مشترک در راستای منافع منطقهای است.
پزشکیان با تاکید بر اهمیت گسترش روابط منطقهای خاطرنشان کرد: امید میرود این سفر، علاوه بر تقویت تعاملات سیاسی، زمینهساز بهبود وضعیت منطقه، ایجاد صلح و ثبات و افزایش همکاری میان کشورهای همسایه باشد؛ چرا که هر اندازه هماهنگی و همراهی بین کشورهای منطقه بیشتر شود، به همان نسبت طمع دشمنان در ایجاد ناامنی کاهش خواهد یافت.
رئیس جمهور بعد از ورود به شهر خانکندی ودر محل اجلاس و در دیدار با «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان با قدردانی از موضع این کشور در محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان، اظهار داشت: در حالی که ایران به دنبال حل و فصل مسائل از طریق گفتوگو بود، رژیم صهیونیستی به کشورمان حمله کرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه دفاع مقتدرانه نیروهای مسلح کشورمان مانع از گسترش و تداوم تنش و درگیریها شد، افزود: ایران همچنان مذاکره و دیپلماسی را راهکار موثر حل اختلافات میداند، البته به شرط آنکه طرف مقابل در عمل نشان دهد که به این راهکار پایبند است.
رئیس جمهور تاجیکستان نیز در این دیدار با محکوم کردن تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان، بر ضرورت بازگشت همه طرفها به میز مذاکره و تعهد به دیپلماسی برای حل و فصل اختلافات تاکید کرد.
روسای جمهور دو کشور در این دیدار بر ضرورت تسریع در اجرای توافقات فیمابین در راستای گسترش همکاریها و تقویت روابط در حوزههای مختلف به خصوص تعاملات اقتصادی و تجاری و فرهنگی تاکید کردند.
پزشکیان در ادامه دیدارهای دو جانبه در این اجلاس و در دیدار با «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان ضمن تشکر از مواضع قاطع این کشور در محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی به کشورمان، از تحرکات دیپلماتیک این کشور در این مسیر نیز قدردانی کرد.
رئیس جمهور وحدت و انسجام کشورهای اسلامی را موثرترین راهکار برای رفع هر گونه تهدید علیه آنها از سوی کشورهای زیادهخواه عنوان کرد و اظهار داشت: تقویت و گسترش روابط و همکاریها با کشورهای همسایه و اسلامی موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران است که دولت بنده نیز اهتمام ویژهای به آن داشته است. در عین حال همواره اعلام کردهایم که آماده رفع اختلافات بر سر میز مذاکره هستیم.
نخست وزیر پاکستان نیز در این دیدار ضمن محکومیت دوباره تجاوزات رژیم صهیونیستی به کشورمان، بر حق کشورمان در دفاع از خود تاکید و از موضع جمهوری اسلامی ایران درباره تلاش برای رفع مسائل از طریق مذاکره حمایت کرد.
پزشکیان و شهباز شریف در این دیدار همچنین با اشاره به زمینههای فراوان برای گسترش همکاریها و افزایش تعاملات میان دو کشور، به خصوص در زمینه روابط اقتصادی و تجاری فیمابین، بر ضرورت اهتمام بیشتر به این مسئله از سوی مسئولان مربوطه در ایران و پاکستان تاکید کردند.
پزشکیان در هفدهمین اجلاس سران کشورهای سازمانهای اقتصادی (اکو) در جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: در حالی که در مذاکره قرار داشتیم، رژیم صهیونیستی تجاوزات و حملات وحشیانهای را علیه ما آغاز کرد.
وی تاکید کرد: این اقدامات، نقضی آشکار و فاحش از کلیه موازین و اصول حقوق بینالملل، بهویژه بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد بود و متأسفانه با همراهی ارتش متجاوز آمریکا ادامه یافت.
رئیس جمهور گفت: در طول ۱۲ روز حملات، مجموعهای از اقدامات جنایتکارانه علیه نیروهای نظامی خارج از مأموریت، اساتید دانشگاه، شهروندان غیرنظامی، تأسیسات صلحآمیز هستهای تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین زیرساختهای عمومی کشور صورت گرفت که منجر به خسارتهای گسترده انسانی و مادی شد.
پزشکیان بیان کرد: نیروهای مسلح ایران، با استناد به ماده ۵۱ منشور ملل متحد، در چارچوب حق دفاع مشروع از مردم شریف ایران، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور دفاع کردند و با پاسخی قاطع، درسی فراموشنشدنی به متجاوزان دادند.
رئیسجمهور در ادامه سخنرانی در اجلاس سران کشورهای سازمان اقتصادی (اکو) در جمهوری آذربایجان، تاکید کرد: موضعگیریهای مسئولانه کشورهای منطقه به ویژه اعضای سازمان اکو، در بحران اخیر قابل تقدیر است.
وی ادامه داد: بسیاری از سازمانها و بلوکهای منطقهای و جهانی، از جمله نشست اخیر وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی مواضع قاطعی در محکومیت حملات علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کردند.
پزشکیان در ادامه با تاکید بر اینکه چشمانداز ۲۰۳۵ اکو باید افقهایی مشخص و دستیافتنی ترسیم کند، اظهار کرد: برخی از مهمترین این چشماندازها چشمانداز تجاری ۲۰۳۵ است. بیتردید یکی از مهمترین شاخصهای کلیدی عملکرد اکو، شاخص تجارت درونمنطقهای است که متأسفانه تاکنون با ناکامیهایی روبهرو بوده است.
رئیس جمهور افزود: تجارت درونمنطقهای ۸ درصدی به هیچ عنوان قابل دفاع نیست. یکی از اهداف چشمانداز ۲۰۲۵ اکو، تحقق تجارت آزاد در منطقه بود که همچنان دور از دسترس باقی مانده است.
وی گفت: ایران و سایر کشورهای عضو ترانزیت میتوانند در این زمینه نقشآفرینی کنند. از جمله میتوان ترجیحات و امتیازات جدیدی را در بنادر و مبادی ورود و خروج برای این کشورها در نظرگرفت.
پزشکیان افزود: اکو میتواند بهعنوان یک مقصد گردشگری متنوع برای هر سلیقهای مطرح شود و این هدف تا پیش از سال ۲۰۳۵ قابل تحقق است.
رئیس جمهور بیان کرد: برقراری پروازهای مستقیم مابین کشورهای عضو باید یک اولویت جدی باشد. تسهیل صدور روادید و هوشمندسازی خدمات گردشگری انسجام بیشتر میان ملتهای عضو را به دنبال خواهد داشت.
وی گفت: امروزه ظهور فناوریهای نوین اطلاعات و ارتباطات تحولات عمیقی در جوامع بهویژه در حوزه اقتصاد، ایجاد کرده است.
پزشکیان بیان کرد: برای بهرهگیری از این فناوریها بهویژه هوش مصنوعی، کشورهای عضو باید آمادگی لازم را کسب کنند. توسعه اقتصاد دیجیتال و هوشمند در منطقه اکو تنها در بستر بینالمللی و بهعنوان بخشی از زنجیره اقتصادی جهانی امکانپذیر است.
رئیس جمهور گفت: پیشنهاد میکنم در اولین اقدامات چشمانداز جدید، مرکز هوش مصنوعی اکو به عنوان یک مرکز تخصصی منطقهای ایجاد شود.
پزشکیان بعد از ظهر جمعه و در جریان سفر به جمهوری آذربایجان در دیدار با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه، با قدردانی از مواضع دولت ترکیه در قبال ایران و فلسطین، اظهار داشت: همواره باور داشتهام که روابط ایران با کشورهای همسایه باید گسترش یابد، چرا که امنیت پایدار منطقه تنها از مسیر همکاری همسایگان ممکن است.
رئیس جمهور با بیان اینکه اگر مسلمانان متحد باشند، میتوانند قدرتی پدید آورند که هیچکس نتواند با بیاحترامی به آنان بنگرد، افزود: با وجود سرمایههای عظیم در جهان اسلام، تأسفآور است که رژیم صهیونیستی با بیپروایی جنایاتی آشکار در غزه مرتکب میشود و دهها هزار زن و کودک را به خاک و خون میکشد.
پزشکیان با اشاره به حملات اخیر رژیم صهیونیستی علیه ایران گفت: این تجاوز با پشتیبانی آشکار آمریکا و اروپا و در نقض کامل اصول و قواعد بینالمللی انجام شد. تنها راه توقف این روند، انسجام امت اسلامی است.
رئیس جمهور با قدردانی از تحرکات دیپلماتیک ترکیه در واکنش به جنگ اخیر افزود: سیاست اصولی ایران، تعامل با همه همسایگان و ایجاد منطقهای همراه با صلح و آرامش است. زمانی که رژیم صهیونیستی به ایران حمله کرد، تصور میکرد مردم ایران دچار تفرقه خواهند شد، اما همه، حتی منتقدان داخلی، یکصدا در برابر این حمله ایستادند.
رئیس جمهور ترکیه نیز در این دیدار با تسلیت جان باختن تعدادی از ایرانیان در تجاوز اخیر اسرائیل به ایران و آرزوی شفای عاجل برای مجروحان، گفت: منطقه توان تحمل یک جنگ دیگر را ندارد؛ اسرائیل باید فورا حملات خود را به غزه نیز متوقف کند.
اردوغان تصریح کرد: موضوع هستهای ایران تنها از مسیر گفتوگو قابل حل است و ترکیه آمادگی دارد بهعنوان تسهیلگر در این روند ایفای نقش کند. من در اجلاس ناتو و همچنین در دیدار با ترامپ، بر ضرورت بازگشت به مسیر مذاکره و جلب اعتماد ملت ایران تأکید کردم؛ آتشبس فعلی باید به یک آرامش پایدار تبدیل شود.
رئیس جمهور ترکیه از مواضع منطقی و مسئولانه جمهوری اسلامی ایران، بهویژه رهبر انقلاب، در برابر حملات اخیر قدردانی کرد و افزود: رفتار عاقلانه ایران در این بحران نشان داد که راهکار نهایی، گفتوگو و دیپلماسی است؛ ما نیز معتقدیم مسیر تعامل باید باز بماند.
اردوغان در بخش دیگری از این دیدار با اشاره به ظرفیتهای عظیم اقتصادی دو کشور، از آمادگی ترکیه برای گسترش همکاریها با ایران خبر داد و گفت: گسترش فعالیتهای اقتصادی دوجانبه به نفع مردم هر دو کشور و ثبات منطقه خواهد بود.
همچنین پزشکیان در ادامه دیدارهای دوجانبه خود در حاشیه اجلاس اکو با الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان دیدار و گفت و گو کرد.
رئیس جمهور بعدازظهر جمعه و پس از شرکت و سخنرانی در هفدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، شهر خانکندی جمهوری آذربایجان، محل برگزاری این اجلاس را ترک و عازم کشورمان شد.
انتهای پیام