به گزارش روز دوشنبه ایرنا، در ادامه این گزارش پولتیکو آمده است: پروژه هایی در اروپا در راه است که رقابت با همتایان آمریکایی آنها را از نظر اهداف بلندپروازانه کلید زده است: این طرح ها شامل پدافندهای ضدموشکی قاره ای، شبکه های ماهوارهای مدار پایین زمین است که می توانند جایگزینی برای ماهواره استارلینگ ایلان ماسک باشند که به شکل فزاینده ای غیرقابل اتکا هستند.
این امید وجود دارد که سرمایه گذاری های نظامی جدید در نهایت باعث نوآوریهای فناورانه شود که به اقتصاد غیرنظامی سرازیر گردد، بهره وری را تقویت و هزینه خود را تامین کند.
اما در حالی که اروپا انتظار دارد با افزایش بودجه نظامی، تحریک به نوآوری و رشد اقتصادی کند فشارهای کوتاه مدت اجتناب ناپذیر هستند و مستلزم کاهش هزینه ها در بخش های دیگری است.
مارک روته دبیر کل ناتو در سخنرانی ابتدای سال میلادی با اذعان به شکایت دیرینه واشنگتن از اروپا درباره این که به اندازه کافی برای امنیت خود اقدام نکرده است، گفت: این مسئله به هزینه های بیشتر و بهتر مربوط می شود. در حالی که دو سوم اعضای ناتو اکنون به هدف ائتلاف مبنی بر صرف ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی برای دفاع دست یافته اند، اما این مقدار هنوز کافی نیست.
پولیتیکو نوشت: روته به آرزوی خود نزدیک می شود. کمیسیون اروپا از افزایش سرمایه گذاری نظامی تا ۸۰۰ میلیارد یورو استقبال کرده و به موازات آن در آلمان، به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا طرح هایی برای سرمایه گذاری یک تریلیون یورویی برای ارتقای ارتش ملی و بازسازی زیرساخت ها اعلام شده است.
این رسانه به افزایش ظهور نقش آفرینان نظامی جدید برای تامین نیازهای دفاعی اروپا اشاره کرد و افزود: لوئیک موژول، پیمانکار دفاعی که روابطش با ارتش به یک نسل قبل باز می گردد. پدرش در زمینه بازدارندگی هسته ای با نیروی دریایی فرانسه همکاری می کرد. او خود ۹ سال برای یک شرکت دفاعی کار کرد تا این که در سال ۲۰۲۲، پس از حمله روسیه به اوکراین، شرکت دفاعی خود، موسوم به «ستاد فرماندهی هوش مصنوعی» را تاسیس کرد.
وی تاکید کرد که اروپا هرگز قادر نخواهد بود از نظر تولید تجهیزات نظامی با چین رقابت کند، بلکه باید بر کارایی عملیاتی تمرکز کند.
مدیر عامل این شرکت مستقر در پاریس افزود، در حال حاضر شرکت متبوعش بر بخش نظامی تمرکز دارد اما فناوری که گسترش داده می تواند کاربردهای غیرنظامی هم داشته باشد. برای مثال این فناوری ها می تواند از هوش مصنوعی برای نقشهبرداری از زمین استفاده کند یا به مقابله با حملات سایبری هماهنگ شده به کسب و کارهای خصوصی بپردازد.
با این حال تکیه بر نوآوری های جدیدی یک قمار است. در حالی که سوابق تاریخی زیادی در این زمینه وجود دارد اما اطمینانی نیز وجود ندارد.
کریس میلر استاد دانشگاه تافتس و نویسنده کتاب «جنگ تراشه ها» جنگ برای دستیابی به حیاتی ترین فناوری های جهان» گفت: بودجه نظامی عامل محرک مهمی در پیشرفت های فناوری آمریکا بوده است.
وی افزود، وزارت دفاع آمریکا اغلب تامین مالی تحقیقات اولیه را برعهده داشته و سپس شرکت های خصوصی آنها را انتخاب کرده اند و این موارد به فناوری های غیرنظامی تحول آفریبن مانند ریزتراشه ها، جی ی اس ها و صفحات نمایش تبدیل شده اند.
مؤسسه کیل در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۵ پژوهشی ارائه کرد که تخمین میزند بهرهوری بلندمدت اروپا میتواند به ازای هر یک درصد از تولید ناخالص داخلی که صرف تحقیقات نظامی میشود، تا ۲۵ درصد افزایش یابد. این یافته با روندهای تاریخی همخوانی دارد، که نشان می دهد تحقیقات و توسعه دفاعی منجر به تحولات بزرگ فناوری شده است.
ایتان ایلزتسکی، استاد مدرسه اقتصاد لندن، تأکید کرده که برخی از بزرگ ترین پیشرفت ها در محاسبات از پژوهشهای انجامشده در دوران رقابت فضایی نشأت گرفتهاند. ماهیت رقابتی جنگ همواره موجب افزایش بهرهوری و نوآوری شده و به برتری فناوری اروپا در قرنهای ۱۸ و ۱۹ کمک کرده است.
اگرچه اتحادیه اروپا ممکن است تمایلی به تکرار رقابتهای شدید اروپا در دوران مدرن اولیه نداشته باشد، این پرسش مطرح است که: آیا سرمایهگذاری نظامی امروز میتواند موج جدیدی از نوآوری را ایجاد کند؟
پولیتیکو خاطرنشان کرد که بحث بر سر هزینههای نظامی اروپا با مخالفت منتقدان - بهویژه چپ گراهایی مواجه شده که چنین استدلال میکنند که افزایش سرمایهگذاری نظامی میتواند به ضرر رفاه مردم تمام شود. برخی از تحلیلگران هشدار می دهند که اولویت دادن به دفاع می تواند منجر به کاهش برنامه های اجتماعی شود و به طور بالقوه به واکنش های پوپولیستی دامن بزند.