به گزارش همشهریآنلاین، چای سیاه، یکی از پرمصرفترین نوشیدنیهای جهان است که در بسیاری از فرهنگها، نه تنها به عنوان نوشیدنی روزمره، بلکه به عنوان بخشی از آیینها و سنتها جایگاه ویژهای دارد. در ایران هم چای از محبوبیت بالایی برخوردار است و جزئی جدانشدنی از زندگی روزمره بسیاری از مردم به شمار میرود. با این حال، خیلی از ایرانیها فکر میکنند چای سیاه، یک نوشیدنی بیخاصیت و مضر است و نباید سراغش رفت. خیلیها هم فقط چای ایرانی را قبول دارند و چای خارجی را با این تصور که حاوی رنگ مصنوعی و افزودنیهای شیمیایی است، نمیپسندند و اصلا آن را چای حساب نمیکنند. در روز جهانی چای (۳۱ اردیبهشت) میخواهیم از این نوشیدنی خوشمزه ابهامزدایی کنیم.
مطالعات علمی متعددی نشان دادهاند که چای سیاه و سبز حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی از جمله پلیفنولها و فلاونوئیدها هستند که در کاهش التهاب، تقویت سیستم ایمنی، کاهش خطر بیماریهای قلبی و حتی برخی انواع سرطان نقش دارند. نوشیدن متعادل چای همچنین با بهبود عملکرد مغز، کاهش استرس و افزایش تمرکز مرتبط دانسته شده است.
با این حال، مصرف زیاد چای میتواند پیامدهای منفی به همراه داشته باشد. وجود تاننها در چای موجب کاهش جذب آهن غیرهمی در بدن میشود که در درازمدت ممکن است به کمخونی منجر شود. بهویژه در افرادی که رژیم غذایی گیاهی دارند. همچنین نوشیدن چای خیلی داغ میتواند خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش دهد. کافئین موجود در چای هم اگرچه کمتر از قهوه است، اما در صورت مصرف زیاد میتواند باعث اختلال خواب، افزایش اضطراب و تپش قلب شود.
در بازار ایران، چایهای خارجی معمولاً با رنگ، طعم و عطر اغواکنندهتری نسبت به چای ایرانی عرضه میشوند. این موضوع باعث شده که بسیاری از مصرفکنندگان تصور کنند چای خارجی، محصولی خارجی و بیفایده است و کیفیت پایینی دارد. موضوع این است که چای ایرانی، بهویژه تولیدات شمال کشور، بدون استفاده از سموم شیمیایی و رنگهای افزودنی کشت و تولید میشوند و سالماند و اما خب دیرتر دم میکشند و رنگ کمتری هم دارند.
درمورد چای خارجی بررسیهای سازمان غذا و دارو در سالهای اخیر نشان داده که برخی برندهای چای وارداتی به خصوص چایهای ارزانقیمت یا بینامونشان حاوی افزودنیهایی نظیر رنگهای مصنوعی هستند تا ظاهر و طعم چای را بهبود دهند. این افزودنیها میتوانند در صورت مصرف طولانیمدت، برای سلامت مضر باشند. با این حال نمیتوان به همه چایهای خارجی مشکوک بود. برندهای معتبر بینالمللی معمولاً تحت استانداردهای سختگیرانه فعالیت میکنند و محصولاتی ایمن تولید و عرضه میکنند و خاصیت هم دارند. درواقع چای خارجی اگر باکیفیت و طبیعی و تحت تولید برند معتبری باشد، خواصی مشابه چای ایرانی دارد. این چایها اغلب خالص هستند و عطر و طعم آنها ناشی از نوع برگ چای، منطقه کشت و روش فرآوری است.
درضمن، افزودنیهای مصنوعی هم اگر در حد مجاز و استانداردهای بهداشتی باشند، معمولاً خطر جدی برای سلامتی ندارند. با این حال، مصرف بیش از حد هر نوع ماده افزودنی ممکن است در طولانیمدت تأثیرات منفی داشته باشد. البته برخی چایهای کیسهای حاوی اسانسهای مصنوعی یا طعمدهنده هستند. این افزودنیها معمولاً در چایهای ارزانقیمت یا صنعتی دیده میشود. نه در همه چایهای خارجی.
بیشتر بخوانید؛
-
۷ خاصیت چای سیاه که خیلیها خبر ندارند
در ایران، چای ایرانی به دلیل طعم ملایم، طبیعی بودن و روش تولید سنتی، طرفداران زیادی دارد. در مقایسه با چای ایرانی، خیلیها تصور میکنند چایهای خارجی به دلیل رنگ تیرهتر یا عطر قویتر حتماً مصنوعی هستند. این تصور بیشتر ناشی از تفاوتهای فرهنگی و سلیقهای در مصرف چای است. وگرنه رنگ و عطر چای به عوامل مختلفی مثل نوع برگ، روش تخمیر و حتی خاک منطقه کشت بستگی دارد. مثلاً چایهای سیاه سریلانکایی یا هندی به طور طبیعی رنگ و عطر قویتری نسبت به چای ایرانی دارند. پس نمیتوان همه چایهای خارجی را رد کرد.
درمجموع اگر طرفدار پر و پا قرص چای هستید، حواستان باشد که مصرف بیرویه چای یا انتخاب برندهای نامرغوب و حاوی افزودنی ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد و سلامت را تهدید کند. درضمن برای انتخاب چای باکیفیت - چه ایرانی و چه خارجی - به برند چای توجه کنید؛ از برندهای معتبر خرید کنید و به ترکیبات ذکرشده روی بستهبندی هم دقت داشته باشید. درضمن در روز جهانی چای به این سوال پاسخ دهید که شما طرفدار چای ایرانی هستید یا چای خارجی؟