انتقاد تند مجلس از دولت در ماجرای هوش مصنوعی

در حالی که نمایندگان مجلس با کلیات طرح ملی هوش مصنوعی موافقت کردهاند، انتقادات تندی از عملکرد دولت در این حوزه مطرح شده است. رئیس مجلس از تأخیر ۶ماهه دولت در ارائه لایحه مرتبط گلایه کرد و رئیس فراکسیون هوش مصنوعی نیز از نبود اقدام جدی حاکمیتی در یک سال گذشته خبر داد.
به گزارش اقتصادآنلاین، در شرایطی که کلیات «طرح ملی هوش مصنوعی» با رأی مثبت نمایندگان در مجلس تصویب شد، رئیس فراکسیون هوش مصنوعی از عملکرد ضعیف دولت در این حوزه انتقاد کرد و رئیس مجلس نیز اعلام کرد که با گذشت ۶ ماه، هنوز هیچ لایحهای از سوی دولت به مجلس نرسیده است.
رضا تقیپور، رئیس فراکسیون هوش مصنوعی مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه در گفتوگو با خبرگزاری «خانه ملت» ضمن تأیید تصویب کلیات طرح ملی هوش مصنوعی در صحن علنی مجلس، تصریح کرد: «متأسفانه در یک سال گذشته، فعالیت مشخصی از سوی دولت و نهادهای حاکمیتی در این حوزه صورت نگرفته است.» او توضیح داد که این طرح، با هدف تعریف مسئولیتها و ایجاد ساختارهای مشخص در حوزههایی مانند زیرساخت، تربیت نیروی انسانی، توسعه فنی و ایجاد آزمایشگاههای مرجع تهیه شده است.
به گفته تقیپور، این طرح که با درخواست نمایندگان برای تسریع در روند رسیدگی روبهرو بود، ابتدا اولویت بررسی گرفت و سپس کلیات آن در صحن علنی به تصویب رسید. طبق مقررات مجلس، این طرح بهصورت «دو شوری» بررسی خواهد شد؛ یعنی پس از تصویب کلیات، برای اصلاح و اعمال پیشنهادات نمایندگان و دیگر نهادها، مجدداً به کمیسیون صنایع و معادن بازمیگردد تا بعد از تکمیل جزئیات، دوباره به صحن علنی بیاید.
رئیس فراکسیون هوش مصنوعی تأکید کرد تصویب این طرح بهویژه از منظر تعیین مرجع مسئول برای حوزه فناوریهای نو، ضرورتی اجتنابناپذیر است. او اظهار امیدواری کرد که این طرح بهسرعت مسیر قانونی شدن را طی کند و ایران بتواند با تصویب آن، شکاف فناورانه خود با کشورهای پیشرفته در حوزه هوش مصنوعی را کاهش دهد.
در همان جلسه، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز به سکوت و تعلل دولت در این زمینه اشاره کرد و گفت: «دولت شش ماه پیش وعده داده بود لایحهای در زمینه هوش مصنوعی به مجلس ارائه کند، اما هنوز خبری از آن نیست.» این در حالی است که مجلس پیشدستی کرده و با تصویب کلیات طرح ملی، گام نخست قانونگذاری در این حوزه را برداشته است.
از سوی دیگر، فراکسیون تازهتأسیس تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس نیز اعلام کرده کمیتهای تخصصی با موضوع هوش مصنوعی در این فراکسیون تشکیل داده است. به نظر میرسد مجلس سیزدهم، با وجود خلأ موجود در لایحهنویسی دولت، خود را برای سیاستگذاری مستقل در حوزه هوش مصنوعی آماده میکند.