به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، یکی از موضوعات خبرساز شروع شیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، حذف کتابفروشان از بخش مجازی بود، در حالی که دو دوره قبل این قشر فرهنگی امکان فعالیت در بخش مجازی نمایشگاه را داشتند. این تصمیم اعتراض کتابفروشان را همراه داشت و در نتیجه آن شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تصمیم گرفت امکان فروش در سامانه «بازار کتاب» را برای کتابفروشان به مدت پنج روز مهیا کند.
همچنین قرار شده بود برای طرح حمایتی کتابفروشان سراسر کشور، یارانه ۱۰ میلیارد تومانی در نظر گرفته شود تا همه مردم با مراجعه به کتابفروشیها یا سامانه «بازار کتاب» بتوانند از تخفیف ۲۰ درصدی تا سقف دومیلیون تومان خرید، استفاده کنند. یکی از خبرهایی که از نارضایتی کتابفروشان کاست، امکان انتقال بُنهای مصرف نشده در نمایشگاه کتاب به سامانه «بازار کتاب» بود. اما با تمام شدن سیوششمبن دوره نمایشگاه کتاب تهران در روز ۲۷ اردیبهشت اتفاقهایی افتاد که اعتراضهای جدیدی به دنبال داشت.
در فروش حضوری هم نمیتوانیم از ۲۰ درصد تخفیف استفاده کنیم
سیدمهدی طالقانی در گفتوگو با خبرنگار کتاب ایرنا با تاکید بر اینکه کل سال در سامانه «بازار کتاب» فعال است، ادامه داد: میتوانم بگویم فروش قابل توجهی در این سامانه دارم. قرار بود کتابفروشان قبل از شروع فعالیت در سامانه «بازار کتاب»، موجودی خود را به روزرسانی کنند تا هیچ مشکلی برای آنها در طول پنج روز پیش نیاید؛ اما زمانی که موجودیام را صفر کردم، متوجه شدم نمیتوانم آن را بهروز کنم، هیچ کتابفروشی نمیتوانست بهروزرسانی کند.
من که حداقل روزانه ۱۰ ثبت سفارش داشتم تبدیل شدم به کتابفروشی که هیچ فروشی ندارد
مدیر کتابفروشی «زیتون» با اشاره به اینکه در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ توانستده اند، کتابهای موجود در سایت را بهروز کنند، ادامه داد: بالاخره در روز ۲۸ اردیبهشت توانستیم موجودی خود را به روز کنیم؛ اما دیروز هیچ سفارشی نداشتم و امروز (۲۹ اردیبهشت) فقط یک سفارشی برای ما ثبت شده است، در حالیکه من در سامانه «بازار کتاب» حتی در روزهایی که نمایشگاه کتاب برگزار میشد، ثبت سفارش داشتم. من که حداقل روزانه ۱۰ ثبت سفارش داشتم تبدیل شدم به کتابفروشی که هیچ فروشی ندارد.
او ادامه داد: وقتی با همکارانم تماس گرفتم متوجه شدم آنها هم با همین مشکلات مواجه هستند. حتی در فروش حضوری هم نمیتوانیم از ۲۰ درصد تخفیف استفاده کنیم و مجبور شدم، سفارش را بگیرم تخفیف را خودم حساب کنم تا زمانی که سامانه فعال شد بتوانم کد ملی را از شخص بگیرم و درسامانه اعمال کنم.

روند فعالیت سامانه «بازار کتاب» مانند قبل نیست
طالقانی با تاکید بر اینکه روند فعالیت سامانه «بازار کتاب» مانند قبل نیست ادامه داد: از طرفی تبلیغات برای این طرح ضعیف است و کسی از آن خبر ندارد، باید اقداماتی انجام شود تا مردم درباره اجرای این طرح و تسهیلاتی که ارائه میشود، آگاه شوند. خواسته کتابفروشان این است که مسئولان به این طرح به عنوان اقدامی برای ساکت کردن اعتراض کتابفروشان نگاه نکنند، اگر به این طرح به عنوان ظرفیتی که برای کتابفروشان برای حمایت از صنعت نشر نگاه شود، میتواند به این چرخه نشر کمک کند.
اگر این طرح را از پنج روز به ۱۰ روز ارتقا دهند، شاهد نتایج بهتر خواهیم بود
مدیر کتابفروشی «زیتون» با ارائه دو راهکار برای ارتقای اثربخشی طرح حمایت از کتابفروشان گفت: اگر در سایت نمایشگاه کتاب اطلاعرسانی کنند، همچنین برای هدایت مخاطبان به سامانه «بازار کتاب» آدرس سایت را آنجا قرار بدهند. همچنین اگر این طرح را از پنج روز به ۱۰ روز ارتقا دهند، شاهد نتایج بهتر خواهیم بود.
به گفته او کتابفروشان برای دعوت از مردم و آگاهسارزی آنها درباره نمایشگاه کتاب به زمان نیاز دارند. اگر فرصت کافی در اختیار کتابفروشان قرار داده شود، آنها میتوانند مردم را برای خرید کتاب جذب کنند.
امکان خرید از سامانه «بازار کتاب» تا دوم خرداد تمدید شد
درباره خواستههای کتاب فروشان از برگزارکنندگان طرح، خبرنگار کتاب ایرنا با ابراهیم حیدری کفتوگو کرد.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با تاکید بر اینکه کتابفروشان از ۲۸ اردیبهشت میتوانستند در سامانه «بازار کتاب» فعالیت کنند، ادامه داد: بُنهایی که در سامانه نمایشگاه کتاب فعال بود باید به سامانه «بازار کتاب» انتقال داده میشد. این امکان وجود نداشت که بُنها در هر دو سامانه فعال باشند، به همین دلیل سامانه نمایشگاه به فعالیت یک روز دیگر خود ادامه داد.
به گفته او بازار کتاب از ساعات ۱۰ صبح ۲۸ اردیبهشت فعال بود و بخش بُن که باید انتقال پیدا کند به دلیل مسائل فنی به زمان بیشتری نیاز داشت و تا ساعت ۱۲ شب ۲۸ اردیبهشت، کلیه اقدامات برای انتقال بُنها انجام شد. باید توجه داشت بُنهایی که به شکل کارت اهدایی و با کد اعطا شدند، قابل انتقال نیستند و بُنهایی که بر اساس کد ملی به اشخاص اعطا شده اند، به سامانه بازار کتاب انتقال داده میشوند.
حیدری با اشاره به مشکل فنی که در انتقال بُنها اتفاق افتاده است، به کتابفروشان قول داد: به عنوان مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران قول میدهم برای جبران مشکل فنی، یک روز به روزهای طرح کتابفروشان اضافه شود و امکان فعالیت آنها در بازار کتاب و استفاده از تسهیلات طرح تا دوم خرداد تمدید شود.

فروش بیش از یک میلیارد تومان در نخستین روز سامانه «بازار کتاب»
بخش پیوست سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از دیروز یکشنبه (۲۸ اردیبهشت) آغاز به کار کرده است. این بخش به فروش ویژه کتابفروشیها اختصاص دارد و علاقهمندان میتوانند به هر دو صورت حضوری و مجازی از کتابفروشیهای عضو سامانه بازار کتاب منابع مورد نظر خود را با ۲۰ درصد تخفیف یارانه کتاب تا خرید دومیلیون تومان برای هر کدملی، تهیه کنن.
در روز نخست طرح فروش پیوست، ۱۱ میلیارد و ۶۸۰ میلیون و ۲۴۳ هزار و ۹۶۸ ریال کتاب توسط هزار و ۶۰۹ نفر خریداری شد. برای این طرح ۴۰۵ کتابفروشی ثبتنام کردند و در روز نخست ۱۹۸ کتابفروشی توانستند محصولات خود را به فروش برسانند.
برای حضور در پیوست سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا پایان روز جمعه ۲ خرداد (۱۴۰۴) فرصت دارند تا به این سامانه مراجعه کرده و به تهیه منابع مورد نظر خود با ۲۰ درصد تخفیف یارانه کتاب بپردازند.