فرماندهان میدانی مستند در جنگ ۱۲ روزه کنار گذاشته شدند/ روایت ناقص از یک نبرد

 فرماندهان میدانی مستند در جنگ ۱۲ روزه کنار گذاشته شدند/ روایت ناقص از یک نبرد
 برنا- گروه فرهنگ و هنر: کارگردان مستند «انتقال پایتخت» درباره ضعف عملکرد رسانه‌ای کشور در جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی گفت: متجاوز را روایت نکردیم؛ مستندسازان موثر کنار گذاشته شدند و در جنگ روایت‌ها عقب ماندیم.

علی نیکبخت، مستندساز در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا، با انتقاد از عملکرد رسانه‌ای کشور در جریان جنگ ۱۲روزه ایران و رژیم صهیونیستی، بر ضرورت روایت‌گری عمیق در میدان جنگ نرم تاکید کرد و گفت: چرا نتوانستیم متجاوز را روایت کنیم؟ در جهان امروز اثبات «متجاوز» دیگر تنها با گزارش خبری و تحلیل سیاسی ممکن نیست؛ باید با روایت، قصه و مستند او را به چشم مخاطب آورد. باید خشم، حیرت، اضطراب و تلنگر در دل تماشاگر ایجاد شود تا ذهنش درگیر شود تا قلبش همراه شود، تا حقیقت را بپذیرد. این کار از خبر برنمی‌آید؛ چون خبر عجله دارد، سطحی است و به دنبال عدد است نه عمق.

روایت فتح یعنی تالیف قلوب

نیکبخت با اشاره به نقش مستند در تبیین مفاهیم انسانی و ملی در دوران بحران افزود: روایت فتح، یعنی تالیف قلوب. روایت یعنی انسان را وسط میدان بکشی نه فقط روی نقشه‌های لجستیکی و نظامی. اگر ما در جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل نتوانستیم این تالیف قلوب را رقم بزنیم، اگر همبستگی ملت ایران به‌درستی تبیین نشد، سوال ساده اما اساسی این است: مقصر کیست؟ شاید بگویید متخصص نداریم اما این‌طور نیست.

کارگردان مستند «انتقال پایتخت» با رد ادعای نبود نیروی متخصص در عرصه مستند جنگی اظهار داشت: ما نیروی انسانی مجرب داریم؛ رسانه‌گرانی که از افغانستان تا لبنان، ستون‌های مستند مقاومت را ساخته‌اند. کسانی که دهه‌ها تجربه کار در دل میدان جنگ و رسانه را دارند، چهره‌هایی که در تاریخ مستندسازی منطقه، نامشان سند است.

روایت درست سلاحی موثرتر از موشک است

نیکبخت در ادامه با اشاره به برخی از چهره‌های شاخص این حوزه گفت: اجازه دهید فقط چند اسم را مرور کنیم. حبیب والی‌نژاد، مرتضی شعبانی، احسان حسنی، حسین افشار، حامد شکیبانیا، بهزاد بهزادپور، عبدالحسین بدرلو، مهدی شامحمدی، محمدحسین مهدویان، مصطفی سیفی، حسن قائدی، محسن یزدی، وحید و سعید فرجی، محسن اسلام‌زاده، مسعود دهنوی و... کافی‌ است فقط یکی از این اسامی را جست‌وجو کنید. کارنامه‌ آن‌ها حرف می‌زند اما در این نبرد ۱۲ روزه، آن‌ها نتوانستند به میدان بیایند یا شاید گذاشته نشد که بیایند. چرا؟ مگر نه این‌که رسانه امروز، خط مقدم جنگ نرم است؟ مگر نه اینکه روایت درست، سلاحی موثرتر از موشک است؟

فرماندهان میدانی مستند، کنار گذاشته شدند

این مستندساز با انتقاد از بی‌توجهی به نیرو‌های حرفه‌ای تاکید کرد: واقعیت تلخ این است که در دل این نبرد رسانه‌ای بسیاری از فرماندهان میدانی مستند یا کنار گذاشته شده‌اند یا اساسا به صحنه دعوت نشده‌اند. نتیجه آن چیزی است که امروز شاهدش هستیم. در اثبات تجاوز دشمن، در ساخت ادبیات مقاومت، در برانگیختن حس مشترک، ما عقب مانده‌ایم. این فقط یک غفلت ساده نیست. این یک هشدار است.

وی با بیان این‌که این وضعیت نباید ساده‌انگارانه تلقی شود، هشدار داد: یا هنوز بعضی‌ها باور ندارند که در جنگیم یا زیست‌بوم رسانه‌ای کشور به‌درستی درک نکرده که برای جنگ رسانه‌ای باید با کیفیت‌ترین نیروها را به خط کرد، نه مطمئن‌ترین نیروهای پشت میز را. وقت آن رسیده که به این چهره‌ها بازگردیم. آن‌ها می‌توانند جبران کنند. می‌توانند پرچمدار روایت‌های عمیق و پراثر باشند، اگر دیده شوند، اگر جدی گرفته شوند.

نیکبخت در پایان تصریح کرد: مهم‌تر از همه باید از خود بپرسیم چرا متجاوز را آن‌طور که باید روایت نکردیم؟ و اگر باز هم سکوت کنیم در تجاوز بعدی چه چیزی برای دفاع باقی خواهد ماند؟

انتهای پیام/

رویدادها، تحلیل‌ها و مطالب فرهنگی را در خوشه خبر بخوانید

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها