به گزارش خبرنگار ایرنا، سن گندم (نام علمی: Eurygaster integriceps) یکی از مهمترین آفتهای گندم و جو در ایران است که با خرطوم خود شیره گیاه را میمکد و موجب کاهش عملکرد و کیفیت غلات میشود.
حشره «سن» در فصل زمستان به مناطق کوهستانی و ارتفاعات مهاجرت میکند و به ۲ شکل پوره (بدون بال) و بالغ و مادر (بالدار) دیده میشود. پورهها رنگ سبز مایل به زرد و بالغها رنگ زرد مایل به قهوهای روشن دارند. هر ۲ شکل از این حشره با تزریق بزاق به گیاه، باعث تجزیه بافتهای گیاهی میشوند.
گرم شدن نسبی هوا و کاهش شدت سرمای زمستانه، موجب بازگشت آفت سن به مزارع گندم و جو میشود؛ آفتی که با تغذیه در مراحل مختلف رویشی گیاه، کاهش عملکرد، ارزش بازار گیاهان و از بین رفتن خاصیت نانوایی محصول را در پی دارد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی سمنان روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: مبارزه با آفت سن در ۱۷ هزار و ۵۰۷ هکتار اراضی کشاورزی این استان در ۲ بخش سن مادری و پوره سن انجام شد.
فرانک قهرمانفرد با اشاره به افزایش وسعت مبارزه با آفتهای غلات در سال زراعی ۱۴۰۳- ۱۴۰۴ در مقایسه با سال ۱۴۰۲- ۱۴۰۳، افزود: مبارزه با آفت سن مادری در ۱۷ هزار و ۳۱۲ هکتار و پوره سن در ۱۹۵ هکتار از اراضی کشاورزی استان سمنان انجام شد.
وی بیان کرد: مبارزه با آفت سن غلات در اراضی کشاورزی استان سمنان از بیست و هفتم اسفند ۱۴۰۳ آغاز شد و همچنان اراضی کشاورزی از سوی کارشناسان شبکه مراقبت بخش خصوصی و دولتی برای شناسایی و مقابله با عوامل خسارتزا بررسی میشود.

۳۴ هزار گندمزار و ۲۱ هزار هکتار جوزار در سمنان
وی اظهار کرد: مبارزه با آفت سن در مزرعههای غلات استان سمنان از طریق سمپاشی و مواد شیمیایی به ۲ روش زمینی و هوایی با کمک پهپاد از سوی بخش خصوصی اجرا میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی سمنان گفت: ۳۴ هزار و ۵۱۲ هکتار از اراضی کشاورزی این استان به کشت گندم و ۲۱ هزار هکتار به کشت جو اختصاص دارد.
به گزارش ایرنا، بررسی آمار سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳ در سمنان نشان میدهد شمار بهرهبرداران بخش کشاورزی در مقایسه با ۱۰ سال گذشته، افزایش ۳۰ درصدی دارد.
سمنان با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع، یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
از کل گستره بخش کشاورزی استان سمنان ۸۷ هزار هکتار بخش زراعی، ۷۰ هزار هکتار باغ و ۴۰ هزار هکتار آیش است.
تولیدات بخش زراعی استان سمنان سالانه ۹۲۰ هزار تن و میزان محصولات باغی سالانه ۴۸۰ هزار تن است و سالانه بیش از ۲۹۰ هزار تن نیز انواع محصولات دامی در استان سمنان تولید میشود.
بیش از ۵۰ درصد از گستره استان سمنان به میزان پنج و ۲ دهم میلیون هکتار نواحی بیابانی است و ۳۵۰ هزار هکتار را جنگل و سه و هشت دهم میلیون هکتار را مرتع شامل می شود.
از ۹ و هفت دهم میلیون هکتار گستره استان سمنان ۱۹۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی است.