اعطای پژوهانه و توسعه فناوری‌های جدید، راهبرد حمایتی بنیاد علم ایران در ۱۴۰۴ است

اعطای پژوهانه و توسعه فناوری‌های جدید، راهبرد حمایتی بنیاد علم ایران در ۱۴۰۴ است

 تهران- ایرنا- رئیس بنیاد ملی علم ایران، توسعه علمی در فناوری‌های جدید همچون هوش مصنوعی، کوانتوم، مواد پیشرفته و علوم شناختی و اعطای پژوهانه یا گرنت‌های فاخر به پژوهشگران برجسته را راهبرد اصلی این مجموعه در سال ۱۴۰۴ اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا،علی‌محمد سلطانی امروز، شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه در نشست خبری با یادآوری اینکه، ۱۴۰۳ اولین سال بعد از تغییر نام این مجموعه از صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور به بنیاد ملی علم ایران بود، افزود: طبق اساسنامه جدید، قاعدتا این اتفاق نباید صرفا محدود به تغییر نام شود بلکه باید محتوای حمایت‌های بنیاد ملی علم به گونه‌ای اثربخش‌تر و مفیدتر برای جامعه علمی تعریف شود.

وی با بیان اینکه در اساسنامه بنیاد ملی علم ایران، پژوهشهای پایه و بنیادی هم مورد تاکید قرار گرفته است، افزود: شعاری که از سال گذشته برای این بنیاد در نظر گرفته شده، این هست که بنیاد ملی علم مجموعه‌ای اثربخش و چابک باشد به طوری‌که حمایت از طرح‌ها به گونه‌ای باشه که اثرات اجتماعی و اقتصادی آنها برای جامعه روشن‌تر باشد و چابکی هم به این معناست که ما بتوانیم شفافیت و حداقل بروکراسی را در امور شاهد باشیم.

رئیس بنیاد علم ایران با اشاره به نامگذاری سال ۱۴۰۴ توسط رهبر معظم انقلاب تحت عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید» تاکید کرد: بدون شک همه صاحبنظران و سیاستگذاران علمی و حتی سیاستگذاران اقتصادی در دنیا، پژوهش را یکی از مهم‌ترین سرمایه‌گذاری‌ها برای تولید می‌دانند زیرا با پژوهش هست که تولیدات آینده دنیا شکل می‌گیرد.

وی با بیان اینکه، برگشت سرمایه‌گذاری در پژوهش معمولا چند ده برابر سرمایه‌گذاری اولیه خواهد بود، با ذکر مثالی توضیح داد: حمایت از پژوهش مخصوصا توسط یک نهاد دولتی همچون بنیاد ملی علم ایران در واقع مانند حمایت از کاشت نهال گردو است و ما اینجا درخت گردو باید بکاریم که در آینده ثمرات آن را شاهد باشیم.

سلطانی در تشریح دو ماموریت اصلی بنیاد ملی علم ایران، گفت: این ماموریت‌ها شامل حمایت از پژوهش‌ها و حمایت از ترویج علم است و حمایت از پژوهش را هم به واسطه برنامه‌هایی با دو رویکرد شامل مرجعیت علمی کشور و توسعه علمی و همچنین رویکرد حل مساله انجام می‌دهیم.

وی افزود: یکی از راهبردهای بنیاد ملی علم ایران، شناسایی دانشمندان برجسته و اعطای پژوهانه یا گرنت‌های فاخر به آنهاست و این اقدام در قالب کرسی پژوهشی، خوشه‌های چند تخصصی، گرنت سرآمدان و برخی گرنت‌های دیگر انجام می‌شود.

رئیس بنیاد ملی علم ایران، رویکرد دوم این بنیاد را ذیل توسعه علمی، کاهش هرچه بیشتر فاصله کشور در فناوری‌های جدید با دنیا در حوزه هایی مثل هوش مصنوعی، کوانتوم، مواد پیشرفته وعلوم شناختی اعلام کرد و افزود: خوشبختانه حوزه زیست‌فناوری در کشور سابقه مناسبی طی دو سه دهه گذشته از خود بر جای گذاشته و بنیاد علم نیز تلاش می‌کند که در جدیدترین حوزه‌های علمی این فناوری‌ها، فراخوان‌های حمایتی خود را اعلام کند.

وی اضافه کرد: در راستای حمایت از پژوهش‌های حل مساله، مسائل را به سه دسته کوچک، متوسط و کلان تقسیم کردیم و برای هر کدام، مدل‌هایی داریم، به عنوان مثال در حل مسائل کوچک ما برنامه‌ای برای شناخت نیازهای شرکت‌های دانش‌بنیان داریم که این نیاز در قالب طرح‌نامه یا نیازنامه، تعیین و ارزیابی و سپس در دانشگاه‌ها فراخوان داده می‌شود.

 

 منبع خبر