اجرای طرح «پزشک خانواده» بدون فرهنگ‌سازی ممکن نیست

اجرای طرح «پزشک خانواده» بدون فرهنگ‌سازی ممکن نیست

 اصفهان-ایرنا- رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به آغاز اجرای طرح«پزشک خانواده و نظام ارجاع» در کشور تأکید کرد: این طرح بدون فرهنگ‌سازی و تغییر رفتار اجتماعی در جامعه، موفق نخواهد شد.

شاهین شیرانی روز دوشنبه در نشست خبری «هفته سلامت» در جمع خبرنگاران افزود: اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع با مطالبه‌گری مستقیم رئیس‌ جمهور آغاز شده و این موضوع امسال یکی از اولویت‌های وزارت بهداشت است.

وی گفت: در این طرح، پزشک منتخب مردم در روستا و شهر، مسوول مستقیم سلامت افراد است و در صورت نیاز، بیمار را به متخصص ارجاع می‌دهد.

شیرانی اضافه کرد: برای موفقیت این طرح، سیاست‌های تشویقی برای پزشک و بیمار در نظر گرفته شده است تا کیفیت درمان، سلامت عمومی و مشارکت پزشکان بهبود یابد.

وی از توسعه خدمات موسوم به «دوراپزشکی»(تله‌مدیسین) که در قالب طرح پزشک خانواده انجام می‌شود نیز خبر داد و گفت: در این طرح، بسیاری از خدمات پزشکی را می‌توان از راه دور و بدون نیاز به مراجعه حضوری ارائه داد که این موضوع سبب کاهش هزینه‌ها و افزایش رضایتمندی بیماران می‌شود.

اجرای طرح «پزشک خانواده» بدون فرهنگ‌سازی ممکن نیست

بیماری قلبی، سرطان‌ و سوانح ترافیکی، سه عامل مرگ‌ و میر در اصفهان

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، حوادث قلبی و عروقی، سرطان‌ها و سوانح ترافیکی را سه عامل اصلی مرگ‌ و میر در استان دانست و تأکید کرد: این عوامل قابل پیشگیری‌ هستند و با کنترل فشار خون، دیابت، چربی و اضافه‌ وزن می‌توان از بسیاری از سکته‌های قلبی و مغزی جلوگیری کرد.

شیرانی، کم‌تحرکی را علت اصلی این بیماری‌ها دانست و تصریح کرد: سرطان سینه در زنان و سرطان‌های دستگاه گوارش و پروستات در مردان از شایع‌ترین بیماری‌های سخت درمان در استان هستند که با تشخیص زودهنگام می‌توان آنها را کنترل و حتی درمان‌ کرد.

وی با بیان اینکه سلامت مفهومی فراتر از نبود بیماری است، افزود: سلامت فرایندی است که جسم و روان را از دوران جنینی تا کهنسالی دربرمی‌گیرد که ۲۵ درصد آن بر عهده وزارت بهداشت و ۷۵ درصد عوامل مؤثر بر آن مانند جاده‌، خودرو، آلودگی هوا، سموم و تغذیه، خارج از حوزه وزارت بهداشت است.

وی با اشاره به پیشرفت زیرساخت‌های سلامت پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: امید به زندگی در ایران برای مردان به ۷۵ و برای زنان به حدود ۷۷ تا ۷۸ سال رسیده است که این مهم حاصل توسعه همزمان بهداشت، آموزش، حمل‌ و نقل، امنیت غذایی و خدمات درمانی است.

اجرای طرح «پزشک خانواده» بدون فرهنگ‌سازی ممکن نیست


نجات ۲۴۰ جنین از سقط عمدی در اصفهان

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این نشست از نجات ۲۴۰ جنین در سال گذشته از سقط عمدی خبر داد و گفت: با ارائه مشاوره در مراکز بهداشتی و مراکز مردمی اصفهان مانند «نفس» در سال گذشته، ۶۶۳ مادر که قصد سقط عمدی داشتند به مراکز مشاوره‌ ما مراجعه کردند که از این تعداد، ۵۱۹ نفر از تصمیم خود منصرف شدند و در نهایت ۲۴۰ نوزاد به دنیا آمدند.

حمید گله‌داری به خبرنگاران پیشنهاد داد که به جای استفاده از عبارت «سقط عمدی» از واژه «حفظ حیات جنین» استفاده شود تا در این زمینه فرهنگ‌سازی شود.

وی همچنین به چالش‌های جمعیتی کشور از جمله سالمندی و کاهش موالید اشاره کرد و گفت: طرح آمایش امید، فرزندآوری و جوانی جمعیت از سال ۱۴۰۰ و پس از تصویب قانون حمایت از خانواده آغاز شده است اما بدون همکاری سایر دستگاه‌ها، دانشگاه علوم پزشکی به‌تنهایی قادر به رفع این بحران نخواهد بود.

آلودگی هوا، تهدید جدی برای مادران باردار
گله‌داری یکی از موانع سلامت مادر و کودک را آلودگی هوا دانست و گفت: امسال با همکاری اداره محیط زیست اپلیکیشنی معرفی می‌شود تا مادران باردار و خانواده‌ها با استفاده از آن در روزهای آلوده از حضور در فضای باز خودداری کنند.

وی همچنین کنترل منابع آلاینده ثابت و متحرک در شعاع ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان را خواستار شد تا آثار مُخرب آلودگی هوا کاهش یابد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین با اشاره به ۱۸ فروردین بعنوان «روز جهانی سلامت» گفت: شعار امسال این روز، «سرآغازی سلامت و آینده‌ای سرآمد» نام گرفته است که بر اهمیت مراقبت‌های دوران بارداری و نوزادی تأکید دارد تا بتوانیم آینده‌ سالم آحاد جامعه را تضمین کنیم.

گله‌داری اظهار کرد: هفته سلامت در کشور از اول تا هفتم اردیبهشت‌ برگزار می‌شود تا اجرای برنامه‌های مرتبط با سلامت عمومی و آگاهی‌رسانی به شکل مؤثرتری انجام شود.
وی گفت: اگر بخواهیم جامعه‌ سالم داشته باشیم، باید رفتار مردم تغییر کند و این امر نیازمند تغییر نگرش است و زمانی به این هدف می‌رسیم که سواد سلامت مردم ارتقاء یابد و چنین مطالبه‌ای از عهده صرف وزارت بهداشت خارج است و نیاز به همکاری رسانه‌ها دارد.

به گزارش ایرنا، «هفته سلامت» هر سال از یکم تا هفتم اردیبهشت گرامی داشته و به همین مناسبت برنامه‌های مختلفی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور اجرا می‌شود.

 

 منبع خبر