زلزله در شورای شهر تهران؛ پشت پرده رسوایی فاش شد؟

 زلزله در شورای شهر تهران؛ پشت پرده رسوایی فاش شد؟

  در پی تأیید نهایی مراجع قضایی، ۲۱ نفر از اعضای شوراهای شهر و روستا در استان تهران به دلیل ارتکاب تخلف، از سمت خود برکنار شدند. این برکناری‌ها بخشی از روند رو به رشد تخلفات در بدنه مدیریت شهری است که طی سال‌های اخیر در نقاط مختلف کشور، شامل شهرداری‌ها و شوراهای محلی، خبرساز شده و موجی از انتقادها را نسبت به ضعف نظارت، خلأهای قانونی و ناکارآمدی در فرآیند انتخاب و انتصاب مدیران شهری به همراه داشته است.

بخش قابل توجهی از تخلفات مدیران و معاونان حوزه مدیریت شهری ناشی از صدور مجوزهای خارج از چارچوب قانونی است؛ به‌ویژه در حوزه تغییر کاربری اراضی و صدور مجوزهایی که با مفاد طرح‌های جامع شهری در تضاد هستند. به‌عبارتی، نبود سازوکارهای نظارتی سختگیرانه و امکان عدول آسان از نقشه‌های مصوب شهری، فضای تصمیم‌گیری را برای سوءاستفاده و تخلف مهیا کرده است. این خلأ ساختاری، یکی از اصلی‌ترین بسترهای فساد در نظام مدیریت شهری به شمار می‌رود.

در چنین شرایطی همواره کارشناسان باز گذاشتن راهی برای دور زدن طرح‌های جامع شهری را مورد نقد قرار داده و بر این باور هستند که تا زمانی که سازوکاری برای عدول از قانون وجود داشته باشد، تخلف نیز پابرجا خواهد ماند. با وجود این احمد صادقی عضو شورای شهر تهران معتقد است که در انتشار اخبار تخطی اعضای شوراهای شهر و روستا بزرگنمایی رسانه‌‌ای انجام شده است.

احمد صادقی رئیس شورای اسلامی استان تهران در نشست خبری روز گذشته خود عنوان کرد: در این دوره ۱۹۲۳ نفر عضو شورای شهر و روستا در استان تهران هستند؛ از این تعداد برای ۸۵ نفر به اتهام تخلف پرونده قضایی بازگشایی شد که البته جرم ۲۱ نفر اثبات شد و از این افراد سلب عضویت در شوراها انجام شد. به این ترتیب باید گفت: ۱.۱ درصد از اعضای شوراهای شهر و روستا در استان تهران دچار تخلف قضایی بوده‌‌اند که رقم قابل توجهی نیست. وی ادامه داد: با وجود این شاهد بزرگنمایی در این زمینه هستیم. وی تاکید کرد: بیشترین تخلف درباره تغییر کاربری غیرمجاز اراضی بوده و بخشی از این موارد به دلیل ناآگاهی انجام شده است.

شورای شهر

مشارکت ۲۵ درصدی زنان در شوراهای استان تهران

صادقی از مشارکت نسبتا خوب زنان در شوراها به‌ویژه شوراهای روستا خبر داد و گفت: ۲۵ درصد اعضای شوراهای شهر و روستا در استان تهران را زنان تشکیل داده‌‌اند. البته سهم زنان در شوراهای روستا بالاتر است. همچنین ۶۳ درصد اعضای فعلی برای بار اول است که در شورا شرکت کردند و ۲۱درصد دو دوره، یک درصد در پنج یا شش دوره شوراها منتخب مردم بوده‌‌اند. این آمار نشان از تمایل جامعه به تغییر در ترکیب اعضای شوراها دارد. با وجود این کمبود تجربه می‌تواند اثر منفی بر عملکرد اعضای شوراها برجای بگذارد و بنابراین باید در این خصوص آموزش‌هایی انجام شود. رئیس شورای استان تهران در ارائه گزارش عملکرد از شوراهای استان گفت: ۱۹۲۳ نفر عضو شورای شهر و روستا در استان تهران هستند که ۱۳۶۳ عضو شورای روستا و۲۶۰ نفر عضو شورای شهر هستند. وی ادامه داد: از ۴۷ شهر استان تهران، ۴۰ شهر دارای شوراست؛ انتخابات پنج شهر به دلیل تخلف ابطال شد و شورای دو شهر نیز به دلیل تخلفات اعضای آن منحل شد. همچنین شش روستا از روستاهای استان تهران نیز شورای روستا ندارند که علت آن به عدم مشارکت مردم بازمی‌‌گردد.

مدیریت شهری در انتظار حمایت دولتی‌‌ها

صادقی بر لزوم حمایت مالی دولت از شوراهای روستا و شهر برای اجرای پروژه‌های عمرانی تاکید کرد و گفت: عمده شهرداری و دهیاری‌‌ها نمی‌توانند با بودجه‌های محلی، پروژه‌های عمرانی خود را به اتمام برسانند و لازم است که کارگروه مشترکی بین شورای استان و استانداری تهران به عنوان نماینده دولت شکل گیرد، هرچند که متاسفانه در برخی شهرها، به شوراها توجه چندانی نمی‌شود. به عنوان مثال برخی فرمانداری‌‌ها، رئیس شورای استان را در برنامه‌‌ریزی‌‌ها شرکت نمی‌دهند در حالی که شوراها به صورت مستقیم با مشکلات مردم سروکار دارند و این در حالی است که ما کنار هم هستیم نه اینکه در تقابل باشیم.

 

 منبع خبر