نرخ بیکاری اصفهان؛ دورقمی، افزایشی و بالاتر از متوسط کشوری/ چهارمین استان با بیشترین نرخ تورم

نرخ بیکاری اصفهان؛ دورقمی، افزایشی و بالاتر از متوسط کشوری/ چهارمین استان با بیشترین نرخ تورم

 مرکز آمار، نرخ بیکاری اصفهان را دورقمی، افزایشی و بالاتر از متوسط کشوری اعلام کرده است. به گونه‌ای که اصفهان، هشتمین استان کشور با بیشترین نرخ بیکاری محسوب می‌شود؛ از سوی دیگر، در جایگاه چهارم بیشترین نرخ تورم نیز قرار دارد.

به گزارش تجارت نیوز، بر اساس گزارش مرکز آمار از تحولات بازار کار در زمستان سال گذشته، نرخ بیکاری اصفهان روند افزایشی داشته است. بیکاری در این استان، چه در پاییز 1403 و چه در زمستان سال قبل از آن تک‌رقمی بود اما اکنون یکی از هشت استانی است که شاخص دو رقمی (10 درصد) دارند.

هفت استان دیگر عبارتند از: کرمانشاه (15.2 درصد)، کردستان (١٣.٧ درصد) اردبیل (13.1 درصد)، خوزستان (12.3 درصد)، گلستان (11.2 درصد)، اردبیل (11 درصد) و همدان (10.6 درصد).

روند افزایشی نرخ بیکاری اصفهان

نتایج آخرین طرح آمارگیری نیروی کار نشان می‌دهد که نرخ بیکاری اصفهان در زمستان سال گذشته به 10 درصد رسیده؛ این رقم گویای 0.1 واحد درصد افزایش نسبت به پاییز همان سال و 2.9 واحد درصد افزایش در مقایسه با زمستان 1402 است.

این در حالی است که گزارش مرکز آمار نرخ بیکاری کشور را در زمستان سال گذشته 7.8 درصد نشان می‌دهد؛ این رقم حاکی از افزایش 0.6 واحد درصدی نسبت به پاییز و در مقابل، کاهش 0.8 واحد درصدی در مقایسه با زمستان سال قبل از آن است.

این داده‌ها نشان می‌دهد که نرخ بیکاری در اصفهان روند افزایشی داشته و 2.2 واحد درصد بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد. اصفهان، هشتمین استان کشور با بیشترین نرخ بیکاری محسوب می‌شود.

بارگذاری صنایع آب‌بر؛ ممنوع!

کارشناسان، خشکسالی و متروکه شدن زمین‌های کشاورزی به ویژه در شرق اصفهان، در کنار کاهش رونق گردشگری خارجی و تعداد اندک گردشگران اروپایی را از جمله دلایل روند افزایشی این شاخص در استان می‌دانند.

از سوی دیگر، اصفهان با چالش‌های جدی در زمینه کمبود آب و فرونشست مواجه شده است و ظرفیت بارگذاری بیشتر صنایع و کسب و کارهای آب‌بر را ندارد. بر همین اساس، کارشناسان محیط زیست تاکید می‌کنند هر گونه ایجاد شغل در این استان باید از بین مشاغلی باشد که به آب و انرژی کمی نیاز دارند (برای اطلاعات بیشتر، مطالعه گزارش معیشت جایگزین تعریف نشود، اعتراض کشاورزان شرق اصفهان ادامه می یابد پیشنهاد می‌شود).

جدول نخست، وضعیت بیکاری و اشتغال زمستان 1403 را در کل کشور نشان می‌دهد.

نرخ بیکاری

جدول دوم نیز نگاهی دارد به شرایط این شاخص در استان اصفهان و مقایسه آن با کل کشور؛ در پاییز و زمستان 1403.

نرخ بیکاری

روند کاهشی نرخ مشارکت اقتصادی در اصفهان

در این میان، نرخ مشارکت اقتصادی، یکی دیگر از شاخص‌های مهم مرتبط با بازار کار است که به آن، نرخ فعالیت نیز گفته می‌شود. این شاخص گویای نسبت جمعیت فعال (اعم از شاغل و بیکار جویای کار) را به جمعیت در سن کار است. مرکز آمار، جمعیت در سن کار را 15 سال و بیشتر می‌داند.

به عبارت دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی این واقعیت را نشان می‌دهد که چند درصد افراد در سن اشتغال، در عمل شاغل شده‌اند یا فعالانه به دنبال کار می‌گردند.

این شاخص در اصفهان، طی زمستان سال گذشته در مقایسه با پاییز 1403 و فصل مشابه سال قبل از آن، روند کاهشی را تجربه کرده (همچون شاخل کل) و پایین‌تر از متوسط کشوری ایستاده است.

نرخ بیکاری

نسبت اشتغال در اصفهان؛ پایین‌تر از متوسط کشوری

از سوی دیگر، نسبت اشتغال نیز یکی از شاخص‌های مهم در ارتباط با تحولات بازار کار محسوب می‌شود که نشان می‌دهد چند درصد جمعیت حاضر در محدوده سن کار، شاغل هستند. برای مثال در کل کشور در زمستان 1403، تنها 37.3 درصد جمعیت مشمول، شاغل و مابقی آنها بیکار بوده‌اند.

این شاخص نیز در اصفهان مانند نرخ مشارکت اقتصادی از روند کلی کشور پیروی کرده و طی زمستان 1403، نسبت به پاییز همان سال و مدت مشابه سال قبل از آن، کاهش یافته است. نسبت اشتغال در این استان، پایین‌تر از متوسط کشوری قرار دارد.

نرخ بیکاری

اصفهان؛ چهارمین استان کشور با بیشترین نرخ تورم

در این میان، نرخ تورم نیز یکی دیگر شاخص‌های مهم در اقتصاد هر کشور است. گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرف‌کننده در فروردین 1404 نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه در اصفهان، روند افزایشی دارد و بالاتر از متوسط کشوری ایستاده است.

اصفهان، در اسفند 1403 و فروردین سال جاری، چهارمین استان کشور با بیشترین نرخ تورم سالانه بوده است.

نرخ بیکاری

برای اطلاعات بیشتر در مورد نرخ بیکاری و نرخ تورم، مطالعه سه گزارش بیشترین و کمترین نرخ بیکاری استان ها در زمستان 1403، 10 استان با کمترین و بیشترین نرخ تورم در فروردین 1404 و نرخ بیکاری لرستان؛ دو رقمی و و بالاتر از میانگین کشوری پیشنهاد می‌شود.

 

 منبع خبر