زنگ خطر جمعیتی در گیلان؛ پیشی گرفتن مرگ و میر از تولد

 زنگ خطر جمعیتی در گیلان؛ پیشی گرفتن مرگ و میر از تولد

  به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان، کاهش ۷.۳ درصدی جمعیت در سال گذشته و افزایش نرخ مرگ و میر نسبت به تولد، گیلان را با بحران جمعیتی روبه‌رو کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، محمدتقی آشوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان صبح امروز در نشست خبری هفته ملی جمعیت با اشاره به چالش‌های جدی استان گیلان در زمینه جمعیت، اظهار کرد: امید به زندگی در گیلان، 78 سال است و سالمندترین استان کشور هستیم، در مجموع عمر مفید و زندگی سالم و افزایش امید به زندگی مسئله بدی نیست، بلکه خوشایند است، اما باید به‌همان میزان شاهد افزایش آمار تولد باشیم. 

وی با اشاره به مشکلات مهاجرت جوانان و ورود سالمندان از سایر مناطق به استان گیلان، گفت: متاسفانه در گیلان نرخ باروری به زیر 1.3 رسید و وارد چاله جمعیتی شده‌ایم و برای عبور از این بحران، نیازمند فرهنگ‌سازی در حوزه جوان‌سازی جمعیت با همکاری و کمک همه نهادهای حمایتی و سازمان‌های مردم‌نهاد هستیم. 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان با بیان اینکه ایران و 140 کشور دنیا امروز درگیر چالش‌های جمعیتی هستند، افزود: متاسفانه خانواده‌ها در گیلان علاقه به تک‌فرزندی دارند؛ به‌طور میانگین، به ازای هر زن، کمتر از یک فرزند به دنیا می‌آید در حالی‌که برای حفظ نرخ جمعیت، این عدد باید حداقل 2.1 باشد. 

به گفته آشوبی، در سال 1403 با کاهش 7.3 درصدی کاهش جمعیت در گیلان نسبت به سال 1402 مواجه بوده‌ایم و پیشی گرفتن میزان مرگ و میر از تولد در استان از دیگر مشکلات است و همین مسئله هم چالش‌های جدی برای نظام بهداشت و درمان استان ایجاد کرده است. 

وی با اشاره به هشدارهای رهبر معظم انقلاب در حوزه جمعیت در یک دهه اخیر و جدی نگرفتن این مسئله توسط عده‌ای بیان کرد: با وجود همه تلاش‌ها متاسفانه هنوز شاهد روند نزولی جمعیت در استان هستیم، علوم پزشکی نیز براساس قانون جوانی جمعیت برنامه‌های متعددی در این حوزه در نظر گرفته اما نیاز به همکاری همه دستگاه‌ها و نهادها است. 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان با اشاره به مطرح شدن پیشنهادات و برنامه‌های ویژه برای کاهش مشکلات جمعیت از جمله اختصاص وام کم بهره فرزندآوری و اختصاص یارانه ویژه به خانوارها، کمک‌هزینه‌های فرزندآوری و حمایت ویژه از خانواده‌های دارای چند فرزند گفت: مهم‌ترین بخش کار، فرهنگ‌سازی و ارائه آموزش‌های لازم است؛ برکات و مزایای فرزندآوری در همه ابعاد باید برای مردم روشن شود. 

آشوبی با تاکید بر لزوم توسعه زیرساخت‌های لازم در حوزه درمان ناباروری و جلوگیری از مهاجرت جوانان افزود: برای اینکه گیلان جوان بماند، زیرساخت‌های درمان ناباروری در استان باید توسعه یابد البته چند مرکز خوب ناباروری داریم که باید تجهیزات و امکانات‌شان تقویت شد. 

وی با اشاره به توسعه مرکز ناباروری بیمارستان الزهرا و تامین تجهیزات این حوزه خاطرنشان کرد: نرخ درمان ناباروری در استان گیلان افزایش یافته است، در حوزه پوشش بیمه‌ای ناباروری هم تلاش‌های خوبی صورت گرفته و با توجه به قرارداد مراکز ناباروری سطح استان، زوج‌ها می‌توانند از ظرفیت این مراکز استفاده کنند. 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان از راه‌اندازی کلینیک ناباروری طب ایرانی خبر داد و بیان کرد: این مرکز هم‌اکنون با دو متخصص طب ایرانی به زوج‌ها خدمات ارائه می‌دهد؛ طرح نفس هم در گیلان دنبال می‌شود. 

آشوبی با بیان اینکه برای تحقق کامل اهداف قانون جوانی جمعیت، همه دستگاه‌ها باید پای کار باشند، تصریح کرد: با این روند نزولی جمعیت، در آینده با مشکلات جدی در زمینه تامین نیروی انسانی برای مراکز مختلف مواجه خواهیم بود و لذا همه باید تلاش کنیم که به یک ثبات جمعیتی برسیم و در این حوزه، رسانه‌ها هم نقش تعیین‌کننده و مهمی برای افزایش آگاهی عمومی دارند. 

انتهای پیام/

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها