چرا آدم‌های خیلی خوب خطرناک هستند؟ همیشه اون‌طوری که نشون می‌دن نیستن/ روانکاوی با کارل یونگ

چرا آدم‌های خیلی خوب خطرناک هستند؟ همیشه اون‌طوری که نشون می‌دن نیستن/ روانکاوی با کارل یونگ

  ساعدنیوز: در این ویدیو با نگاهی به روان‌شناسی کارل یونگ، فرافکنی سایه، نقاب اجتماعی (پرسونا)، و تورم روانی رو بررسی می‌کنیم — تا بفهمیم بعضی آدم‌ها چطور پشت نقاب خوبی، دیگران رو کنترل یا نابود می‌کنن… و حتی ممکنه خودِ ما هم بی‌خبر، در حال تبدیل شدن به یکی از اون‌ها باشیم.

چرا باید از آدم‌های «زیادی مهربان» ترسید؟

مدتی بود با مردی آشنا شده بودم که قصد داشتیم در صورت پیشرفت رابطه، به ازدواج فکر کنیم. اطرافیان او را فردی خیرخواه و همیشه آماده برای کمک معرفی کرده بودند و این برایم ویژگی مثبتی به‌نظر می‌رسید.

در آغاز رابطه، همه‌چیز عالی بود تا اینکه متوجه شدم او در انجام کارهای من پیش‌دستی می‌کند؛ پیش از آنکه حتی بخواهم، وارد عمل می‌شد. در ابتدا این رفتار را نشانه توجه و مراقبتش می‌دانستم، اما به‌مرور حس کردم در تصمیم‌گیری‌ها و عمل کردن، استقلالم را از دست می‌دهم. از طرفی، وقتی با مسئله‌ای ناراحت‌کننده مواجه می‌شد، با قهر و سکوت واکنش نشان می‌داد که مرا سردرگم می‌کرد.

چرا افراد بیش‌ازحد مهربان، گاهی ترسناک می‌شوند؟

این افراد اغلب نیازهای خود را نادیده می‌گیرند و تمام انرژی‌شان را صرف دیگران می‌کنند؛ دلایلی چون ترس از ناراضی کردن دیگران، قضاوت شدن، طرد شدن یا تمایل به کامل بودن، در پس این رفتارها نهفته است.

مهربانی بی‌حد، باعث ایجاد خشم فروخورده می‌شود که گاهی به‌شکل انفجاری بروز می‌کند. در این حالت، اطرافیان از تغییر ناگهانی آن‌ها متعجب می‌شوند، چرا که تصور می‌کردند با فردی آرام و همیشه مهربان طرف‌اند.

نه گفتن؛ مهارتی که زیادی مهربان‌ها بلد نیستند

زیادی مهربان‌ها معمولاً بلد نیستند "نه" بگویند. این افراد با مسئولیت‌پذیری افراطی، خودشان را تحت فشار می‌گذارند و ناخودآگاه از دیگران هم همین انتظار را دارند. در پس این فداکاری، گاهی یک میل ناآگاهانه برای دیده‌شدن به‌عنوان «آدم خوب» نهفته است.

به‌عنوان نمونه، مادری که تمام وقت و انرژی‌اش را برای همسر و فرزندانش صرف کرده، حتی بعد از ازدواج دخترش، همچنان در امور او دخالت می‌کند. در نتیجه، دختر احساس محدودیت و عدم استقلال می‌کند، و مادر هم ناخودآگاه توقع دریافت محبت متقابل دارد.

چطور با افراد زیادی مهربان برخورد کنیم؟

اگر با فردی زیادی مهربان در ارتباط هستید، سعی کنید از برخی خدمات او صرف‌نظر کرده و گاهی با گفتن «نه» به‌جا، به او یادآوری کنید که نه گفتن اشکالی ندارد.
تشویقش کنید که بیشتر درباره احساسات خودش صحبت کند، نه فقط شنونده باشد.

گاهی او را به مهمانی یا ناهار دعوت کنید بدون اینکه بگذارید کاری انجام دهد؛ این کار کمک می‌کند تا بپذیرد که خودش هم می‌تواند دریافت‌کننده محبت باشد. این اقدامات به پیشگیری از خشم‌های فروخورده کمک می‌کند.

افراد ایثارگر ممکن است ناخواسته اختیار دیگران را سلب کنند. لازم است با یادآوری محترمانه، به آن‌ها کمک کنیم متوجه این موضوع شوند تا به جای فرسودگی، مرزهای سالم‌تری در روابط بسازند.

چرا برخی افراد بیش از حد محبت می‌کنند؟

اغلب این افراد از طرد شدن یا دوست‌نداشته شدن می‌ترسند، بنابراین تصور می‌کنند باید همیشه در حال کمک باشند تا رابطه را حفظ کنند. اگر متوجه این ترس در آن‌ها شدید، به‌جای انتقاد، سعی کنید فردی امن و حمایتگر برایشان باشید تا یاد بگیرند برای دوست‌داشتنی بودن، نیازی نیست همیشه فداکاری کنند.

در نهایت، با ایجاد تعادل بین کمک به دیگران و توجه به خود، چرخه‌ای سالم‌تر از مهربانی ایجاد می‌کنیم؛ جایی که هم خودمان و هم دیگران رشد می‌کنیم، بی‌آنکه از هم فرسوده شویم.


برای مشاهده سایر مطالب روانشناسی با ساعدنیوز در ارتباط باشید.
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها