نسبت فامیلی سعید راد و ایرج راد چیست؟ مروری بر زندگی و آثار رادهای سینمای ایران

ساعدنیوز: سعید راد و ایرج راد از چهرههای ماندگار سینما و تئاتر ایران هستند که سالها شایعاتی درباره نسبت فامیلی آنها مطرح بود. اما واقعیت آن است که این دو هنرمند تنها در نام خانوادگی اشتراک دارند و هیچ پیوند خونی میانشان وجود ندارد. زندگی و آثارشان، میراثی ماندگار در هنر ایران است.
به گزارش سرویس هنر و رسانه پایگاه خبری ساعدنیوز، در سالهای طلایی سینمای ایران، نامهایی چون سعید راد و ایرج راد درخشیدند و هر یک با نقشآفرینیهای ماندگار، جایگاه ویژهای در قلب مخاطبان یافتند. با وجود تشابه نام خانوادگی، شایعاتی درباره نسبت فامیلی این دو هنرمند پیشکسوت مطرح بود که گاه به اشتباه آنها را برادر یا خویشاوند معرفی میکرد. اما حقیقت این بود که سعید راد و ایرج راد هیچ نسبتی با یکدیگر نداشتند و تنها در عرصه هنر و اشتراک نام خانوادگی به هم پیوند خورده بودند.
سعید راد؛ ستارهای از سنگلج تا پرده نقرهای
احمد سعید حقپرست راد، معروف به سعید راد، در 4 آبان 1323 در محله سنگلج تهران متولد شد. کودکیاش در کوچهای در تجریش گذشت که به «کوچه روشنفکران» شهرت داشت و همسایگی با بزرگانی چون جلال آلاحمد و نیما یوشیج، شاید جرقهای برای ورود او به دنیای هنر بود. سعید راد فعالیت هنریاش را از سال 1347 آغاز کرد و با فیلم «فاتحین صحرا» در سال 1350 به سینما قدم گذاشت. او با نقشآفرینی در آثاری چون «تنگنا» و «صبح روز چهارم» به شهرت رسید و دو جایزه از جشنواره سپاس دریافت کرد. پس از انقلاب، حضورش در فیلمهایی چون «عقابها» او را به اوج محبوبیت رساند، اما ممنوعالتصویری در دهه 60 او را به مهاجرت واداشت. راد در سال 1378 به ایران بازگشت و با فیلم «دوئل» بار دیگر درخشید. او در 1 مرداد 1403 در سن 79 سالگی درگذشت و وصیت کرد پیکرش در کنار محمدعلی فردین در بهشت زهرا آرام گیرد.
ایرج راد؛ صدای ماندگار تئاتر و تلویزیون
اکبر حسنی راد، معروف به ایرج راد، در 7 اردیبهشت 1324 در بروجرد زاده شد. او که از کودکی به هنر علاقه داشت، فعالیتش را از سال 1337 با اجراهای تئاتر برای کودکان آغاز کرد و سپس با تحصیل در رشته نمایش در دانشگاه تهران و کارگردانی تئاتر در دانشگاه کاردیف ولز، به یکی از چهرههای برجسته تئاتر ایران تبدیل شد. ایرج راد با نقشآفرینی در سریالهایی چون «امیرکبیر» (در نقش ناصرالدین شاه) و «وزیر مختار» به شهرت رسید و در سینما نیز با فیلمهایی چون «پستچی» و «دایره مینا» به کارگردانی داریوش مهرجویی، نام خود را تثبیت کرد. او همچنین سالها در خانه تئاتر و خانه هنرمندان ایران نقش مدیریتی داشت و به توسعه هنر نمایشی کمک کرد.
شایعات و حقیقت
با وجود فعالیت همزمان این دو هنرمند در دهههای گذشته، گمانهزنیهایی درباره نسبت فامیلی آنها وجود داشت. برخی آنها را برادر یا پسرعمو میخواندند، اما منابع معتبر تأیید کردند که سعید راد و ایرج راد هیچ پیوند خونی نداشتند. این شایعه شاید به دلیل تشابه نام خانوادگی و حضور پررنگ هر دو در سینمای پیش و پس از انقلاب شکل گرفت.
میراث رادها در سینمای ایران
سعید راد با نقشهای قهرمانانه و ضدقهرمانانهاش، از «برزخیها» تا «چ»، تصویری از مردی معترض و تنها را به نمایش گذاشت که در خاطر سینمادوستان ماند. ایرج راد نیز با بازیهای عمیق و مدیریت فرهنگیاش، بهویژه در تئاتر، اثری ماندگار بر جای گذاشت. هرچند این دو هیچ نسبتی نداشتند، اما هر یک بهتنهایی ردی پاکنشدنی در تاریخ هنر ایران حک کردند.
این دو «راد» سینمای ایران، هرچند خویشاوند نبودند، اما در عشق به هنر و تعهد به مخاطب، وجه اشتراک داشتند. مرور زندگی و آثارشان، یادآور دورانی است که سینما و تئاتر ایران با ستارگانش، داستانهایی از جنس زندگی را روایت میکرد.