بنزین ۴۰ هزار تومانی در راه است؟ طرح بنزین با کد ملی جدی شد/ یارانه بنزین برای چه کسانی واریز می‌شود

بنزین ۴۰ هزار تومانی در راه است؟ طرح بنزین با کد ملی جدی شد/ یارانه بنزین برای چه کسانی واریز می‌شود
 افزایش قیمت بنزین و تغییر نحوه پرداخت یارانه آن به مردم به بحث داغ روز تبدیل شده است. به گفته نایب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس، قیمت تمام‌شده بنزین ۴۰ هزار تومان برآورد شده و این یعنی ادامه فروش بنزین با نرخ‌های کنونی دیگر ممکن نیست.

به گزارش دلگرم، نایب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس اعلام کرده که قیمت تمام‌شده بنزین ۴۰ هزار تومان است. به این ترتیب، ادامه فروش بنزین با نرخ‌های فعلی هزار و ۵۰۰ تومان یا سه هزار تومان ممکن نخواهد بود. دولت اکنون بخشی از ناترازی بنزین را از طریق واردات جبران می‌کند، و همین امر به افزایش قیمت بنزین دامن می‌زند. پیش از این افزایش، احتمالا طرح‌هایی مانند اختصاص سهمیه بنزین به هر کد ملی و تغییر شیوه پرداخت یارانه بنزین اجرا می‌شود. با وجود شکست اولیه این طرح در مرحله آزمایشی، طراحان آن موفق به جلب موافقت دولت شده‌اند.

یارانه بنزین چگونه تخصیص می‌یابد؟

در حال حاضر، یارانه بنزین تنها به دارندگان خودرو تعلق می‌گیرد؛ اما طرح جدید قصد دارد سهمیه بنزین را به همه ایرانیان اختصاص دهد و آن را «بازتوزیع یارانه بنزین» بنامد. بر اساس این طرح، هر ایرانی ماهانه سهمیه‌ای مثل ۲۰ لیتر دریافت خواهد کرد. این سهمیه در کارت بانکی سرپرست خانوار شارژ شده و امکان خرید و فروش آن برای همه افراد فراهم می‌شود.

سامانه بنزین من و طرح اختصاصی بنزین به کد ملی

قرار است سامانه‌ای به نام «بنزین من» راه‌اندازی شود که افراد بتوانند سهمیه خود را از طریق آن بفروشند یا به کد ملی دیگران انتقال دهند. در صورت عدم استفاده از سهمیه، مبلغ آن خودکار به حساب افراد واریز می‌شود. این طرح می‌تواند به سود ۵۴ درصد ایرانیانی باشد که خودرو ندارند، اما دارندگان فعلی کارت سوخت را از مزایای قبلی‌شان محروم خواهد کرد.

اجرای آزمایشی و بازخوردهای اولیه

اجرای آزمایشی این طرح سه سال پیش در کیش به دلیل شرایط خاص اقتصادی و جغرافیایی جزیره با شکست مواجه شد، اما حالا به دلیل ناترازی شدید بنزین، دولت دوباره آن را مطرح کرده است.

بنزین ۴۰ هزار تومانی در راه است؟ طرح بنزین با کد ملی جدی شد/ یارانه بنزین برای چه کسانی واریز می‌شود

چالش‌های اقتصادی و فنی طرح

پیاده‌سازی این طرح نیازمند زیرساخت‌های جدیدی در شبکه بانکی و جایگاه‌های سوخت است. همچنین، طرح دو نرخی کردن بنزین در شرایطی که ممکن است بازار دلالی گسترده‌ای به‌وجود بیاورد، چالش‌برانگیز خواهد بود. از طرفی، برای خودروهای عمومی و ناوگان حمل‌ونقل عمومی، سازوکارهای جداگانه‌ای در نظر گرفته شده است.

آیا این طرح به کاهش مصرف سوخت کمک می‌کند؟
هدف اصلی طرح، کاهش متوسط مصرف سوخت و رفع ناترازی بنزین است؛ اما مانند تجربه‌های قبلی، اثرات آن احتمالاً کوتاه‌مدت خواهد بود. برخی معتقدند که این طرح، مقدمه‌ای برای افزایش قیمت بنزین خواهد بود و در بلندمدت، دستاوردی پایدار در زمینه کاهش فقر و افزایش رفاه عمومی نخواهد داشت.

منبع: فرارو


برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها