آیا شرط سنی 18 سال برای دریافت پروانه کسب، خلاف شرع بود؟

به گزارش سرویس اقتصادی ساعدنیوز، هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، تبصره جزء 6 بند «الف» ماده 3 آییننامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب را که در آن تعیین حداقل سن 18 سال برای دریافت پروانه کسب پیشبینی شده بود، باطل کرد. این آییننامه در تاریخ 4 بهمن 1395 توسط وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شده بود.
در شکایت ارائهشده به دیوان آمده است که این محدودیت سنی برخلاف اصول فقهی مانند «لاضرر و لاضرار فی الاسلام» است که بر اساس آن، هرگونه اقدام زیانبار حتی برای یک فرد ممنوع است. همچنین با استناد به قاعده «الناس مسلطون علی اموالهم و انفسهم» افراد در تصرف و بهرهبرداری از حقوق خود دارای اختیارند. افزون بر این، شاکی با اشاره به قاعده «لا مسامحه فی التحدیدات» تاکید کرده که تعیین یا تغییر معیارهایی مانند سن رشد و بلوغ خارج از ضوابط شرعی مجاز نیست.
در رأی صادره از سوی دیوان عدالت اداری، به نامه قائممقام دبیر شورای نگهبان استناد شده که در آن تصریح شده: اجرای تبصره مورد شکایت بهگونهای که مانع صدور پروانه کسب برای افراد دارای صلاحیت شود، مصداق ظلم بوده و از منظر شرعی قابل قبول نیست.
با توجه به نظر فقهای شورای نگهبان که از نظر شرعی الزامآور است، هیأت عمومی دیوان عدالت اداری تصریح کرد که اطلاق تبصره مذکور مغایر با موازین شرعی بوده و بنابراین، ابطال آن از زمان تصویب اعلام میشود.
شایان ذکر است آییننامه اجرایی یادشده، مربوط به ماده 12 قانون نظام صنفی، در تاریخ 24 دی 1394 در جلسه هیأت عالی نظارت بر سازمانهای صنفی کشور تصویب و در تاریخ 4 بهمن 1395 توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت وقت ابلاغ شده بود.