خبرگزاری مهر، گروه استانها: فصل شنا از راه رسید و ناجیان غریق در مازندران امسال از ۱۰ خرداد برای امدادرسانی و پایش سواحل به خط میشوند و این درحالی است که طی چند روز گذشته دریای مازندران چند قربانی برجا گذاشت.
غرقشدگی یکی از عوامل مهم فوت در فصلهای گرم سال محسوب میشود که قابل پیشگیری است و برای کاهش فوتیهای ناشی از آن، نیازمند برنامهریزی و سیاستگذاری دقیق و همچنین فرهنگسازی مناسب میباشیم.
همه ساله با گرم شدن هوا و حضور زودهنگام مسافران در مازندران، استقرار ناجیان غریق از ابتدای خرداد در نقاط حادثه خیز و ممنوعه شنا در سواحل استان صورت میگرفت.
بر اساس آمار هیئت نجات غریق و غواصی استان، در سال گذشته و پایان کار ناجیان غریق، ۱۰ نفر از اول مهرماه تا ۲۰ مهرماه در استان مازندران به علت غرق شدگی جان خود را از دست دادند.
دورههای آمادگی و آموزش تخصصی ناجیان برگزار میشود
نقی کریمیان رئیس هیئت نجات غریق و غواصی استان مازندران در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: مازندران با دارا بودن ۴۷۳ کیلومتر نوار ساحلی و حجم بالای مسافران، هرساله از دی ماه، دورههای آمادگی، به صورت تخصصی آموزش داده میشود.
وی افزود: تمام نیروهای هیئت نجات غریق و غواصی استان با گذراندن این دورهها و دارا بودن کارت و مدارک لازم، پس از اعلام به استقرار توسط وزارت و استانداری، رؤسای هیئت و ناجیان، که برای عملیات بزرگ نجات غریق مهیا شدهاند، شروع به کار میکنند.
وی ادامه داد: با تمام تدابیر و آمادگی هیئت نجات غریق و غواصی استان و هماهنگی با فرمانداری شهرستانهای استان، تا این لحظه هیچ دستوری برای استقرار ناجیان ابلاغ نشده و به همین دلیل در اواخر اردیبهشت و روزهای آغازین خرداد شاهد مرگ در اثر غرق شدگی بودیم که قابل پیشگیری بود.
طرح ساماندهی دریای خزر به دنبال افزایش آمار مرگ ناشی از غرق شدن در آبهای ساحلی دریا در حوزه استحفاظی مازندران از سال ۱۳۹۱ به صورت آزمایشی شروع شد
طرح ساماندهی دریای خزر به دنبال افزایش آمار مرگ ناشی از غرق شدن در آبهای ساحلی دریا در حوزه استحفاظی مازندران از سال ۱۳۹۱ به صورت آزمایشی شروع شد و یکسال پس از آن با حضور ناجیان غریق و مدیریت جمعیت هلال احمر استان و نظارت استانداری و دستگاههایی چون نیروی انتظامی، تربیت بدنی و اورژانس ۱۱۵ وضعیت رسمی به خود گرفت.
اجرای این طرح باعث کاهش غریق شد به طوری که براساس آمار رسمی در سال ۱۳۹۱ و پیش از آغاز اجرای این طرح تعداد غرق شدگان بیش از ۲۰۰ نفر بود. در حالی که به استناد دادههای اداره کل پزشکی قانونی استان مازندران از سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ به ترتیب ۱۰۹، ۹۹، ۱۴۷، و سال ۱۴۰۱ به ۱۶۱ نفر در دریای خزر غرق شدند همچنین در دیگر داده این نهاد متولی اعلام فوتیها براثر غرق شدگی از اول خرداد تا پایان شهریور ۱۴۰۳، ۲۹ نفر در سواحل دریای استان غرق شدند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال ماقبل ۵۲ درصد کاهش نشان میدهد.
فیض الله ملک تبار رئیس اداره ورزش بابلسر در جلسهای اظهار کرد: با در پیش بودن فصل گرما و فعالیتهای ساحلی استقرار و شروع به کار ناجیان غریق در سواحل، پس از تأیید نهایی استانداری در تعداد ناجیان و محل استقرار و امکانات لازم، با برنامه ریزی هیئت نجات غریق و غواصی استان و همکاری فرماندار شهرستان، آغاز میشود.
با آنکه هنوز هوا آن گونه که باید گرم نشده اما همچنان برخی مسافران و اهالی اقدام به شنا در دریا میکنند و تاکنون چند نفر در مازندران جان خود را از دست دادند.
تأخیر در استقرار ناجیان در سواحل مازندران
تاریخ استقرار ناجیان در سال جاری از یکم خرداد به ۱۰ خرداد موکول شد و هر روز تأخیر در فعالیت ناجیان غریق، کابوس مرگ را در سواحل مازندران طنین انداز میکند.
پسروی دریا و آزاد سازی سواحل از یک سو و مسافرانی که زودتر از فصل شنا برای گذراندن ایام تعطیل آخر هفته به نوار ساحلی مازندران سفر میکنند، از جمله چالشها است و با توجه به آشنا نبودن افراد به محل شنا و نداشتن مهارت شنا و رفتارهای پر خطر ناشی از هیجانات، مستقر بودن ناجیان از الزامات برای جلوگیری از حوادث ناگوار است.
در حال حاضر متصدیانی که لب ساحل جت و قایق کرایه میدهند وظیفه انسانی خود میدانند که به جای ناجیان غریق از جان تعداد محدودی که در تیررس نگاهشان مشغول به شنا هستند محافظت کنند.
طرح سالم سازی دریا امسال در حالی قرار است اجرا شود که مسؤولان امر به دنبال اجرای شیوهای جدید و تحول در مدیریت کار هستند تا بتوانند به دستاوردهای بهتری در کاهش غریق دست یابند.
مسئولان امر معتقدند که حضور هزار و ۴۰۰ ناجی غریق در سواحل دریای خزر برای نجات جان افراد کافی است و باید برای تأمین و استقرار تجهیزات بیشتر نجات غریق اقدام شود تا ناجیان غریق برای نجات جان افراد با کمبود امکانات و دست خالی در این امر مواجه نباشند.