به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا رحمتی رئیس مرکز آموزش و ارتباط با صنعت پژوهشکده محیط زیست و نایب رئیس انجمن ارزیابی محیط زیست ایران در مورد مسئولیتهای اجتماعی در قبال محیط زیست بیان کرد: مسئولیت پذیری اجتماعی هم در فرهنگ کشور و هم در قانون اساسی وجود دارد و تک تک افراد جامعه را در قبال حفاظت از محیط زیست مسئول کرده است. مسئولیت پذیری اجتماعی به معنای تعادل بین اکوسیستم و اقتصاد است اما اگر موازنه به نفع فعالیتهای انسانی و اقتصادی باشد با عدم مسئولیت پذیری اجتماعی مواجه خواهیم بود.
وی با اظهار تأسف از عدم مسئولیت صحیح در قبال منابع طبیعی ادامه داد: از منابع کشور به صورت بی رویه و غیر خردمندانه استفاده شده و با فرهنگ غلط مصرف و مصرف گرایی بی رویه مواجه هستیم که عاقبت آن تبدیل به بحران و ناترازی انرژی شده است. بنابراین از منابع، مسئولانه استفاده نکردهایم. ظرفیت زیستی به معنای میزان هکتار قابل کشت است. این مقدار در سطح جهان ۱/۵ هکتار به ازای هر نفر و در ایران این مقدار ۰/۷ برای هر نفر است. در حالی که میزان مصرف از این منابع در جهان ۲/۶ و در ایران ۴/۲ است و این روند کشور را به سمت بحران و خشکسالی و ناترازی برده است.
رئیس مرکز آموزش و ارتباط با صنعت پژوهشکده محیط زیست ضمن تاکید بر اصلاح فرهنگ مصرف برای رسیدن به تعادل بین اکوسیستم و اقتصاد اذعان کرد: تا زمانی که سبک زندگی مصرف گرایی اصلاح نشود، در آینده با مشکلات محیط زیستی بیشتری مواجه خواهیم بود. البته در گذشتههای دور نیز کشور با خشکسالی مواجه بوده اما متأسفانه نوع برنامهریزیها و سیاستهای غلطی در کشور اتفاق افتاده این بحران را تشدید کرده است. سیاستهایی از قبیل سدسازی و استقرار واحدهای صنعتی انرژی بر و آب بر در مناطق مرکزی کشور در این امر دخیل بوده است.
رحمتی اظهار تأسف کرد: در کشور هنوز مشخص نیست کدام ارگان یا نهاد متولی آب است. اگر مدیریت یکپارچه، نظام مند و هماهنگ نسبت به استفاده از منابع محیطی وجود نداشته باشد، مشکلات همچنان ادامه خواهد داشت. آب وجود دارد اما درست استفاده نمیشود. متأسفانه سیاستهای غلطی که اتخاذ شده، مشکلات بیشماری ایجاد کرده بنابراین طبق بند ۱۵ سیاستهای کلی محیط زیست ارتقای آگاهی و دانش زیست محیطی جامعه ضرورت دارد تا مسئولیت پذیری اجتماعی نیز شکل گیرد.
وی در رادیو گفتگو همچنین با بیان اینکه مسئولان مسئولیت بیشتری نسبت به مردم دارند گفت: آموزشهای محیط زیستی در بین مردم رواج پیدا نکرده و از فناوری و تکنولوژی در این مسیر استفاده نشده است. در جهان از هر متر مکعب آب ۳ کیلوگرم محصول به دست میآید در حالی که در ایران این مقدار ۱۰۰ گرم است. در فرهنگ مصرف گرایی دچار مشکل هستیم و اگر هر فرد مسئولیت اجتماعی را در این حوزه رعایت کرده و مسئولان نیز به وظیفه خود عمل کنند قطعاً مشکلات کاهش خواهد یافت.