به گزارش ایرنا، نان بخش مهمی از غذای اصلی و پایه مردم جهان را تشکیل میدهد و در کشور ایران نیز قوت غالب و غذای اصلی مردم محسوب می شود.
نان در مقایسه با بسیاری از مواد غذایی مثل گوشت و شیر دارای چگالی انرژی بیشتری است و در امنیت غذایی جامعه، جایگاه ویژهای دارد و روزانه قسمت اعظمی از انرژی، پروتئین (تامین بیش از ۴۵ درصد نیاز روزانه)، املاح معدنی همچون فسفر و ویتامینهای گروه بی مورد نیاز بدن از طریق نان تأمین می شود.
طبق آمارهای ارائه شده مصرف سرانه نان در کشور حدود ۱۱۴ کیلوگرم در سال (معادل ۳۱۰ گرم در روز) است، که حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی دریافتی و حدود ۴۵ درصد پروتئین روزانه را تامین می کند.
در اقشار کم درآمد که نان بیشتری مصرف می کنند تا ۶۰ درصد پروتئین روزانه از نان تامین می شود.
میانگین مصرف سرانه نان در جهان حدود ۶۵ کیلوگرم و مصرف سرانه سالانه نان در ایران ۳۷ درصد بیشتر از متوسط مصرف سرانه سالانه کشورهای خاورمیانه است.
با توجه به اهمیت این موضوع خبرنگار ایرنا با جعفر مطهری رئیس دبیرخانه شورای سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: در خصوص دبیرخانه شورای سلامت و امنیت غذایی استان توضیح دهید
امنیت غذایی، اولویت مهم دبیرخانه شورای سلامت و امنیت غذایی بوده و نقش این دبیرخانه سیاستگذاری، تسهیلگری، هماهنگی درون بخشی و بین بخشی، پیگیری اجرای مصوبات دبیرخانه و استقرار سند ۲۰ ساله کشور در حوزه سلامت، ذیل شورای برنامهریزی و توسعه استان است.
بر این اساس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سهم ۲۰ تا ۲۵ درصدی در حوزه سلامت دارد و مابقی در اختیار سایر دستگاه های متولی است؛ از طرفی استفاده از ظرفیت دستگاههای اجرایی استان و مشارکت مردم جهت رفع چالشها در حوزههای مختلف سلامت از جمله آلودگی هوا، تامین غذای سالم، مدیریت آب و فاضلاب و مقابله با آسیبهای اجتماعی اهمیت بسزایی دارد.
ایرنا: در خصوص اجرای نان کامل به عنوان یکی از برنامه های مهم دبیرخانه توضیح دهید.
برنامه نان کامل مصوبه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی است که از سال ۱۴۰۲ به سراسر کشور جهت اجرا ابلاغ شد.
این برنامه در سطح استان هم با تشکیل کمیته با محوریت و ریاست معاونت اقتصادی استاندار، دبیری دانشگاه علوم پزشکی و با عضویت و مشارکت شرکت غله، جهاد کشاورزی، استاندارد، صمت، اتحادیه و شرکتهای تولید آرد مورد پیگیری قرار گرفته است.
تاکنون ۳۳ واحد نانوایی در سطح استان به صورت داوطلبانه مشغول انجام پخت نان کامل هستند که ۱۹ واحد آن در شهر زنجان و مابقی به سایر شهرستان ها اختصاص دارد.
در این راستا برای پیشیبرد بهتر کارها با سه شرکت آرد در استان هماهنگی لازم جهت تولید آرد کامل انجام شده است و مشکلی از جهت تامین آرد کامل وجود ندارد.
ایرنا: این طرح چه اهدافی را دنبال می کند؟
هدف از اجرای طرح، تامین سلامت جامعه است از آنجایی که نان به عنوان قوت غالب مردم محسوب می شود هرگونه مداخله در بهبود کیفیت نان تاثیر گسترده ای در سلامت مردم دارد.
تفاوتی که نان کامل با نان سفید دارد درصد سبوس گیری آن است که زیر ۶ درصد است، به لحاظ اینکه در سبوس گیری با درصد بالا اغلب ریز مغذی ها، فیبر، املاح و ویتامینهای آرد گرفته می شود و در عمل آرد سفید بخش اعظمی از خواص تغذیه ای خود را از دست می دهد.
اما چون در آرد کامل، سبوس گیری حداقلی است همه خواص تغذیه ای آرد حفظ می شود و ارزش غذایی فوق العاده و اثرات گسترده ای در سلامت دارد از جمله فیبر موجود باعث دیر هضم شدن آن و در نتیجه در کاهش وزن تاثیر مثبت دارد.
همچنین جذب تدریجی آن باعث کاهش بیماری های دیابت، فشار خون، سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی، سکته ها، التهاب دستگاه گوارش و رفع یبوست می شود و از طرفی در جبران کم خونی به ویژه در بانوان و کودکان اثرات قابل توجهی دارد.
وجود انواع پروتئینهای گیاهی، فیبر، ریز مغذی ها، املاح و ویتامین ها از جمله فواید نان کامل است البته رنگ نان کامل مقداری تیره است که هیچ اشکالی ندارد و طبیعی است تفاوت قیمتی نان کامل با نان سفید فقط ۲۰ درصد است که در مقایسه با فواید آن خیلی قابل توجه نیست.
ایرنا: امسال هدفگذاری شما برای افزایش تولید نان کامل چیست؟
بر اساس آمار ارائه شده از سوی اتحادیه نانوایان، حدود یک هزار و ۶۰۰ واحد نانوایی در سطح استان در حال فعالیت است که پنج درصد از این تعداد برای پیوستن به چرخه تولید نان کامل در سال ۱۴۰۴ هدفگذاری شد.
به عبارت دیگر تعداد نانواییهای تولیدکننده نان کامل در سطح استان تا پایان امسال به ۸۴ واحد خواهد رسید.
نان از دیرباز اهمیت ویژهای در ابعاد مختلف تغذیهای، فرهنگی و امنیتی در کشور ما داشته و بخش مهمی از سبد غذایی خانوارها را تشکیل می داده و جزو جداییناپذیری از زندگی مردم است.
شالوده اصلی نان، آرد است که از غلات و خصوصا گندم به دست میآید و در این میان مهمترین عاملی که باعث گسترش مصرف نان در کشور شده، در دسترس بودن و ارزان بودن آن است به طوری که همه اقشار جامعه به این ماده غذایی دسترسی دارند.
متاسفانه اغلب مردم آگاهی کمتری نسبت به فواید اجرای این طرح دارند که مهمترین چالش این حوزه به شمار می رود که تلاش می کنیم آن را رفع کنیم.