به گزارش همشهری آنلاین، طبیعت سرسبز، دسترسی به مواد اولیهی تازه، استفاده از سبزیجات محلی، سیر، رب انار، گردو، ماهی و مرغابی باعث شده غذاهای شمالی طعمی خاص، متعادل بین ترشی، شیرینی و نمکی داشته باشند.
یکی از معروفترین غذاهای گیلانی است که با بادمجان کبابی، تخممرغ، سیر و گوجهفرنگی تهیه میشود. طعم دودی بادمجان در کنار سیر سرخشده و تخممرغ، ترکیبی جذاب میسازد. میرزا قاسمی را میتوان به عنوان پیشغذا یا غذای اصلی همراه با نان یا برنج سرو کرد.
خوراکی ساده اما فوقالعاده خوشمزه که با پاچباقلا (باقلا سبز)، شوید، تخممرغ و سیر تهیه میشود. این غذا اغلب در کنار برنج کته سرو میشود و یکی از غذاهای پرمصرف در خانههای شمالی است. اگر به دنبال غذایی سالم و گیاهی هستید، باقلاقاتوق انتخابی عالیست.
واویشکا نوعی خوراک خوشعطر است که با گوشت چرخکرده، گوجهفرنگی، سیبزمینی و ادویه درست میشود. در برخی مناطق با دل و جگر یا حتی مرغ هم تهیه میشود. واویشکا تند و تیز است و با نان سنگک داغ یا برنج بسیار لذتبخش میشود.
اگر فکر میکنید فسنجان فقط همان خورشت معروف با گردو و مرغ است، خورش اناربیج گیلانی شما را شگفتزده خواهد کرد. این غذا با سبزی محلی، گردو، رب انار و گاهی گوشت قلقلی یا اردک تهیه میشود. طعمی ترش و خاص دارد که در کمتر غذایی پیدا میکنید.
کبابی خوشمزه و متفاوت با طعم ترش رب انار، گردو آسیابشده، سیر و سبزیجات معطر محلی. این کباب با گوشت راسته گوساله یا گوسفندی درست میشود و باید قبل از کباب شدن چند ساعت در مواد طعمدار بخوابد تا مزه به خورد گوشت برود. کباب ترش اغلب با برنج و کرهی محلی سرو میشود.
نوعی کتلت خوشمزه که با گوشت چرخکرده، پیاز، تخممرغ و سبزیجات معطر تهیه میشود. بعضیها در آن گردو هم میریزند که طعم خاصی به شامی میدهد. این غذا در شهر رودبار بسیار محبوب است و میتواند یک شام سبک و سالم باشد.
پیشغذایی سرد و اشتهاآور از گیلان که با بادمجان کبابی، گردو، رب انار و سبزیجات معطر تهیه میشود. کال کباب طعمی خاص دارد و معمولاً در کنار غذاهای برنجی یا حتی روی نان محلی سرو میشود.
ترش تره یک خورش پر از سبزی و سرشار از فیبر و مواد مغذی است. این خورش با ترکیب اسفناج، گشنیز، جعفری، تخممرغ، آرد برنج و گاهی رب انار تهیه میشود. رنگ سبز تیره و طعم ترش آن باعث شده یکی از خاصترین غذاهای گیاهی شمال باشد.
غذایی محبوب در گیلان که با مرغ، آلو سیاه یا آلو بخارا، پیاز و رب گوجه فرنگی درست میشود. طعم ملایم و شیرین این خورش، برای کسانی که غذاهای تند و تیز دوست ندارند، انتخاب خوبی است. معمولاً همراه با برنج ایرانی سرو میشود.
خوراک سادهای از گیلان که با کدو سبز، گوجه، تخممرغ و پیاز تهیه میشود. میتوانید کمی سبزی خشک هم به آن اضافه کنید. غذایی سبک، سالم و کمچرب که برای شام یا یک وعده غذایی سبک فوقالعادهست.
شمال ایران به دلیل دسترسی مستقیم به دریای خزر، غذاهای دریایی متنوعی دارد:
- ماهی سفید شکمپر: پر شده با سبزیهای معطر، گردو، رب انار و گاهی تمر هندی.
- اکبر جوجه: مرغ سرخشده مخصوص مازندران با سس انار و کره.
- ماهی دودی یا شور: مخصوصاً در مازندران رایج است، همراه با برنج کته و سیر ترشی سرو میشود.
ویژگیهای خاص آشپزی شمالی
- استفاده فراوان از مواد تازهی محلی مثل سبزیجات، سیر، بادمجان، باقلا، ماهی و گردو.
- طعم غالب ترش و ملس به دلیل استفاده از رب انار، آبغوره، نارنج و لیمو.
- مصرف زیاد غذاهای گیاهی و بدون گوشت، بهخصوص در فصول گرم.
- تنوع بالا در روشهای طبخ؛ از خورش و پلو گرفته تا کباب، آش و خوراک.
آشپزی شمالی چیزی فراتر از غذاست؛ یک فرهنگ است، یک سبک زندگی. از میرزا قاسمی تا کباب ترش، از باقلاقاتوق تا اناربیج، هر غذا داستان خودش را دارد. اگر به دنبال غذاهایی هستید که هم خوشطعم باشند، هم اصیل، هم متنوع، بدون شک غذاهای شمال ایران شما را راضی خواهند کرد.