چطور حواس‌مان را جمع کنیم؟

چطور حواس‌مان را جمع کنیم؟

 میانگین مدت زمان توجه یک فرد به یک صفحه نمایش ۴۷ ثانیه است که نسبت به ۲.۵ دقیقه در سال ۲۰۰۴ کاهش یافته است.

به گزارش همشهری آنلاین آیا به سادگی حواستان پرت می‌شود و احساس می‌کنید که نمی‌توانید تمرکز کنید؟ انگار دیگر هرگز کتابی را تمام نخواهید کرد؟ انگار تنها راه برای مشغول نگه داشتن ذهن و دستانتان، ساعت‌ها گشتن در شبکه‌های اجتماعی است؟ اگر دچار چنین مشکلاتی هستید، به هیچ‌وجه نگران نباشید، چون فقط شما نیستید که دچار آنها هستید. مجموعه‌ای از پژوهش‌های چند دهه‌ای نشان داده است که میانگین مدت زمان توجه یک فرد به یک صفحه نمایش ۴۷ ثانیه است که نسبت به ۲.۵ دقیقه در سال ۲۰۰۴ کاهش یافته است. کارشناسان می‌گویند چرخه اخبار ۲۴ ساعته، عدم اطمینان در مورد وضعیت جهان و ساعت‌های بی‌شماری که صرف صفحه نمایش می‌شود، کمکی به تمرکز افراد نمی‌کند.

اما شیوه‌هایی وجود دارد که به کمک آنها می‌توانید این رفتارها را تغییر دهید و مدت زمان توجه خود را بهبود بخشید.

تغییر توجه یک ویژگی تکاملی است، نه یک اشکال. مغز ما طوری برنامه‌ریزی شده است که به سرعت اطلاعات را فیلتر کند و تهدیدات یا تغییرات احتمالی در اتفاقات اطرافمان را تشخیص دهد.

آنچه توجه ما را جلب می‌کند تغییر کرده است. برای اجداد ما، شاید صدای خش‌خش در بوته‌ها بود که آنها را در حالت آماده‌باش برای یک ببر در کمین قرار می‌داد. امروزه،اما این عوامل جلب‌کننده توجه می‌توانند موجی از هشدارهای خبری فوری و اعلان‌های تلفن همراه باشد.

همه‌گیری کووید- ۱۹ نیز درک زمان بسیاری از مردم را مختل کرد و استفاده از صفحه نمایش را به طور بی‌سابقه‌ای افزایش داد.

به گفته کارشناسان، فناوری تنها چیزی نیست که بر توجه ما تأثیر می‌گذارد، اما اثرات آن اعلان‌های مزاحم یا ساعت‌ها گشتن در ویدیوهای ۳۰ ثانیه‌ای می‌تواند به مرور زمان افزایش یابد.

دامنه توجه ما واقعاً طوری تعلیم دیده است که فقط روی آن جرقه‌های کوچک و جزئی تمرکز کند و این وضعیت چرخه‌های تمرکز طبیعی ما را مختل می‌کند.

کارشناسان می‌گویند وقفه‌های «فعال» از بهترین راه‌ها برای آموزش دادن دوباره ذهن و توجه شما هستند. این وفقه‌ها فقط حدود ۳۰ دقیقه طول می‌کشند و می‌توانند به سادگی پیاده‌روی در حین توجه به چیزهای اطراف یا رفتن به اتاق دیگری برای ناهار باشند.

از خلاقیت نترسید. فهرستی از فعالیت‌های جایگزین تهیه کنید یا به طور تصادفی ایده‌هایی را انتخاب کنید. پروژه‌های صنایع دستی، یک مدیتیشن کوتاه، درست کردن یک وعده غذایی سریع یا صحبت کردن در مورد پیاده‌روی در بیرون را امتحان کنید. اگر بتوانید یک دوست را نیز درگیر کنید، چه بهتر.

این وقفه باید شامل یک فعالیت جسمی یا ذهنی باشد - نه گشت و گذار غیرفعال با گوشی.

وقتی مغز کمتر از حد معمول تحریک می‌شود و به دنبال تغییر است، مغز در این حالت معمولاً به اولین چیزی که می‌بیند چنگ می‌زند و تلفن هوشمند شما «ماشینی است که به طور مداوم از این تغییرها ایجاد می‌کند.»

اعلان‌های غیرضروری تلفنتان را خاموش کنید و از حالت «مزاحم نشوید» (Do not disturb) گوشی‌تان استفاده کنید، به خصوص قبل از خواب. بهتر است گوشی خود را در اتاق کاملاً متفاوتی قرار دهید.

چندوظیفگی (multitasking) ممکن است باعث شود احساس کنید کار بیشتری انجام می‌دهید، اما متخصصان مغز توصیه می‌کنند که این کار را نکنید.

کارشناسان می‌گوید بهتر است یک فرد تک‌وظیفه‌ای باشید و در یک زمان، برای یک دوره زمانی مشخص، روی یک چیز کار کنید و شروع به پیشرفت کنید.

یک روش برای دست یافتن به این هدف «تکنیک پومودورو» است، که در آن شما یک تایمر تنظیم می‌کنید و قبل از استراحت پنج دقیقه‌ای، به مدت ۲۵ یا ۳۰ دقیقه روی چیزی کار می‌کنید.

با چیزی که واقعاً دوست دارید شروع کنید و هدفی برای خودتان تعیین کنید. فقط داشتن یک سرگرمی کافی نیست. انتخاب سرگرمی‌هایی که شامل تمرین آگاهانه و هدفی برای تلاش باشند، چه نواختن گیتار برای مخاطب باشد و چه پیشرفت در یک ورزش، مفید است.

انتخاب چیزی که از آن لذت می‌برید نیز مفید است. لازم نیست که حتما خواندن کتاب‌های غیرداستانی سنگین یا رمان‌های طولانی مانند «جنگ و صلح» شروع کنید. اگر از خواندن یک رمان سبک پلیسی لذت می‌برید، با آن شروع کنید.

همچنین مهم است که با خودتان مهربان باشید. هر کسی روزهای خوب و بد دارد و میزان نیازش به تمرکز متفاوت است – و این نیاز حتی از کاری به کار دیگر تفاوت می‌کند.

کارشناسان می‌گویند نکته کلیدی، تلاش آگاهانه است. توانایی ذهنی برای تمرکز بسیاری جهات شبیه به توانایی یک عضله است، به این معنا که می‌توانیم آن را با تمرین و ورزش دادن تقویت کنیم. برعکس، اگر آن را ورزش ندهیم، می‌تواند ضعیف می‌شود.

منبع: AP

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها