واشنگتن پست: اروپا به دنبال احیای گفتوگوها با ایران؛ دشواری مذاکرات در پی حمله آمریکا


روزنامه واشنگتن پست روز جمعه به وقت محلی در تحلیلی نوشت: مقامات اروپایی میگویند ارزیابیهای اولیه آنها نشان میدهد که حملات ایالات متحده، برنامه هستهای ایران را به عقب انداخته اما از بین نبرده است؛ اما اروپاییها نگران هستند آنچه ممکن است از بین رفته باشد، احتمال دستیابی به توافق بر سر برنامه هستهای ایران در آینده نزدیک باشد.
مقامات اروپایی اذعان دارند که مذاکره تنها راه برای نظارت و محدود کردن فعالیتهای هستهای تهران است، اما آنها معتقدند که حملات اسرائیل و سپس ایالات متحده ممکن است انگیزههای جدیدی را برای دستیابی به بازدارندگی هسته ای ایجاد کرده باشد.
در همین حال، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در اظهاراتی متناقض گفت که «هیچ چیزی به ایران پیشنهاد نمیدهد» و «حتی با آنها صحبت نمیکند» چون به ادعای او «تاسیسات هستهای ایران کاملاً نابود» شده اند، در حالیکه چند روز پیش، او گفته بود که مذاکرات میتواند در روزهای آینده از سر گرفته شود.
با وجود این، اروپاییها در حال تلاش برای از سرگیری مذاکرات با ایرانی هستند اما مقامات اروپایی اذعان دارند که متقاعد کردن هر دو طرف برای از سرگیری مذاکرات برای یک توافق هستهای گسترده - به ویژه توافقی که شامل کشورهای اروپایی و احتمالاً سایر قدرتهای جهانی باشد - دشوار خواهد بود.
مقامات اروپایی به خوبی میدانند که ترامپ گاهی موضع خود را بهسرعت تغییر میدهد، بنابراین اروپاییها به خوبی میدانند که لحن او میتواند تغییر کند.
با این حال، اگر او مذاکرات با تهران را از سر بگیرد، میتواند بدون رهبران اروپایی که از زمان تصدی سمت ریاست جمهوری به حاشیه رانده است، به پیش برود. مشخص نیست که آنها چقدر میتوانند بر رئیس جمهوری که ماه گذشته به کارزار اسرائیل پیوست و سپس بدون مشورت با متحدان سنتی ایالات متحده در اروپا، پایان آن را اعلام کرد، نفوذ داشته باشند.
برای ایران، کاهش تحریمها ممکن است انگیزه کافی برای توافق در طول زمان ایجاد کند. اما رهبران اروپایی میدانند که نمیتوانند به مقامات ایرانی تضمین دهند که ایالات متحده یا اسرائیل از اقدام نظامی یکجانبه در آینده خودداری خواهند کرد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در مورد از سرگیری سریع دیپلماسی در این هفته ابراز تردید کرد. او گفت که تهران به «زمان بیشتری» نیاز دارد و همچنین ه ایالات متحده تضمین کند که در طول مذاکرات دوباره حمله نخواهد کرد. او به سیبیاس نیوز گفت: «فکر نمیکنم مذاکرات به این سرعت از سر گرفته شود.» با این حال، افزود که «درهای دیپلماسی هرگز بسته نخواهند شد.»
یکی از مقامات اروپایی گفت که چارچوب هرگونه مذاکره جدید به میزان خسارت وارده به تاسیسات هستهای ایران و قابلیتهای باقیمانده بستگی دارد، اما رسیدن به نتایج قطعی احتمالاً زمانبر خواهد بود.
این مقامات گفتند که ارزیابیهای اولیه اروپاییها حاکی از آن است که حملات ایالات متحده - به تأسیسات غنیسازی فردو و نطنز و مجتمع هستهای اصفهان - خساراتی وارد کرده اما برنامه هستهای ایران را از بین نبرده و گمانههایی نیز درباره انتقال ذخایر اورانیوم غنیشده قبل از حملات مطرح شده است.
مقامات اروپایی از ایران خواستهاند که از پیمان منع اشاعه تسلیحات هستهای (انپیتی) خارج نشود و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ادامه دهد. با این حال، جمهوری اسلامی ایران اخیراً قانونی برای تعلیق همکاری با آژانس به تصویب رسانده که نگرانیهای اروپا را تشدید کرده است.
این رسانه آمریکایی ادامه داد که مواضع دو طرف همچنان فاصله زیادی دارند. دولت ترامپ خواستار توقف کامل غنیسازی است، درحالیکه ایران چنین شرطی را غیرقابل قبول میداند و تاکید دارد که حق غنیسازی برای مصارف غیرنظامی را طبق معاهدات بینالمللی محفوظ میداند و توان دفاعی خود را قابل مذاکره نمیداند.
یک دیپلمات اروپایی نیز گفت: «باید صبر کرد و دید که اکنون در تهران و واشنگتن چه اتفاقی میافتد.»