خوراکیهای حاوی ماریجوانا خطر بیماری قلبی زودرس را افزایش میدهند


یافتههای پژوهشی جدید نشان میدهد مصرف طولانیمدت ماریجوانا– از جمله به شکل خوراکی– با افزایش خطر بیماریهای قلبی-عروقی ارتباط دارد، و با آثار مصرف تنباکو قابل مقایسه است.
به گزارش یواسای تودی، این جدیدترین پژوهشی است که ماریجوانا را با آثار منفی بر سلامت مرتبط میداند. در این پژوهش که در دانشگاه کالیفرنیا انجام شد، وضعیت سلامت قلبی-عروقی ۵۵ نفر که دستکم بهمدت یک سال حداقل سه بار در هفته ماریجوانا مصرف میکردند، بررسی شد.
نتایج نشان داد عملکرد عروقی این افراد در مقایسه با کسانی که مصرف منظم نداشتند، حدود ۵۰ درصد کاهش یافته بود. همچنین این افراد علائم افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی زودرس داشتند، مشابه آنچه در افراد سیگاری دیده میشود.
تمام شرکتکنندگان در این پژوهش از نظر مصرف تنباکو یا قرارگیری در معرض دود دخانیات بررسی شدند تا اطمینان حاصل شود که نتایج فقط به مصرف ماریجوانا مربوط میشود.
مصرف خوراکی چه نقشی دارد؟
یافتهای که بیش از همه پژوهشگران را شگفتزده کرد این بود که عملکرد عروقی افرادی که بهمدت طولانی خوراکیهای حاوی تیاچسیــ یکی از گونههای کانابینوییدها و ماده محرک عصبی اصلی موجود در شاهدانهــ مصرف میکردند، بیش از ۵۰ درصد کمتر از افرادی بود که مصرف نمیکردند. در مقابل، کاهش عملکرد عروقی در مصرفکنندگانی که ماریجوانا میکشیدند بهطور میانگین ۴۲ درصد بود.
پیشتر، شکل خوراکی ماریجوانا نسبت به روشهای استنشاقی مانند سیگار یا ویپ، کمخطرتر تلقی میشد.
متیو اسپرینگر، نویسنده ارشد این پژوهش، گفت: «وقتی برای اولین بار نتیجه تیاچسی را دیدم، به دکتر لیلا محمدی، نویسنده اصلی مطالعه، گفتم این نتیجه از نظر علمی خیلی جالب است ولی واقعا پیامهای سلامت عمومی را به هم میریزد.»
شواهد رو به افزایش درباره خطرات ماریجوانا
سال گذشته، پژوهشی نشان داد که مصرف روزانه ماریجواناــ چه بهصورت سیگار و ویپ، چه خوراکی– با افزایش قابلملاحظه خطر حمله قلبی و سکته مغزی همراه است.
تحقیقی در سال ۲۰۲۳ به سرپرستی پژوهشگری از دانشگاه استنفورد، نشان داد که مصرف روزانه ماریجوانا خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را بالا میبرد.
انجمن قلب آمریکا نیز بارها در مورد پیامدهای منفی مصرف ماریجوانا بر سلامت هشدار داده و خواستار پژوهشهای بیشتر شده است.
اسپرینگر در مصاحبهای با سیانان گفت: «این تحقیق نشان میدهد که مصرفکنندگان ماریجوانا عملکرد عروقی ضعیفی دارند، نه اینکه صرفا مصرف ماریجوانا علت عملکرد عروقی ضعیف باشد.»
در حالی که هنوز رابطهای علت و معلولی اثبات نشده، این یافتهها توجه کارشناسان را جلب کرده است.
دکتر اندرو فریمن، مدیر مرکز پیشگیری و سلامت قلب در موسسه نشنال جوییش هلث، به سیانان گفت: «آیا ممکن است که شکلهای دیگر ماریجوانا– مثل دمنوش، تنتور یا خوراکی– آنقدر که فکر میکردیم بیخطر نباشند؟ ما به پژوهشهای گستردهتری نیاز داریم تا نتیجهگیری دقیقتری درباره این یافتهها داشته باشیم.»