پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : 
بی بی سی: دولت دونالد ترامپ اقداماتی را برای توقف ثبت نام دانشجویان بینالمللی در دانشگاه هاروارد آغاز کرده است که تنش با قدیمیترین دانشگاه آمریکا را شدت میدهد.
کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی آمریکا، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که دولت گواهینامه برنامه تبادل دانشجویان و استادان دانشگاه هاروارد را به دلیل «نقض قانون» لغو کرده است.
او نوشت: «بگذارید این موضوع هشداری باشد برای همه دانشگاهها و مؤسسات آموزشی در سراسر کشور.»
هاروارد در بیانیهای این اقدام را «غیرقانونی» خوانده است.
در بیانیه دانشگاه آمده است: «ما کاملا متعهد هستیم که برنامه هاروارد در میزبانی از دانشجویان و پژوهشگران بینالمللی را حفظ کنیم، افرادی که از بیش از ۱۴۰ کشور جهان آمدهاند و دانشگاه و این کشور را بهشکلی بینظیر غنی میسازند.»
در این اطلاعیه گفته شده است: «ما بهسرعت در حال ارائه خدمات راهنمایی و پشتیبانی از اعضای هاروارد هستیم. این اقدام تلافیجویانه، آسیبی جدی به جامعه دانشگاهی هاروارد و کشور وارد و رسالت علمی و پژوهشی ما را تضعیف میکند.»
تصمیم دولت ترامپ میتواند هزاران دانشجوی بینالمللی مشغول به تحصیل در این دانشگاه را تحت تاثیر قرار دهد. طبق آمار، در سال تحصیلی گذشته بیش از ۶۷۰۰ دانشجوی بینالمللی در هاروارد ثبتنام کرده بودند که حدود ۲۷ درصد از کل دانشجویان این دانشگاه را تشکیل میدهند.
این خبر روز پنجشنبه ۲۲ مه، بهسرعت در میان دانشجویان بینالمللی دانشگاه هاروارد پخش و باعث نگرانی و سردرگمی هزاران دانشجویی شد که آیندهشان ناگهان در هالهای از ابهام فرو رفت.
سارا دیویس، دانشجوی استرالیایی دوره کارشناسی ارشد، به بیبیسی گفت: «در این مورد سردرگمی زیادی وجود دارد.»
او افزود: «این خبر تنها پنج روز مانده به فارغالتحصیلی بسیاری از ما اعلام شده، و این بدون شک پیامدهای بسیار نامشخصی برای امکان ماندن و کار کردن ما در ایالات متحده خواهد داشت.»
خانم دیویس، رئیس گروه استرالیا و نیوزیلند در مدرسه کندی هاروارد، گفت: «همه ما فقط نشستهایم و منتظریم ببینیم آیا دانشگاه درباره مراحل بعدی با ما تماس میگیرد یا نه.»
لئو گردن، دانشجوی ۳۲ ساله سوئدی، گفت روزی که نامه پذیرش هاروارد را دریافت کرده، بهترین روز زندگیاش بوده و حالا کمتر از یک هفته مانده به فارغالتحصیلی، هرگز تصور نمیکرد که تجربهاش در این دانشگاه معتبر چنین پایانی داشته باشد.
او به بیبیسی گفت: «دانشجویان بینالمللی به مهرههایی در بازی بین کاخ سفید و هاروارد تبدیل شدهاند. این موضوع بهشدت غیرانسانی است.»
دولت ترامپ تحقیقات گستردهای را علیه دهها دانشگاه آمریکایی آغاز کرده و امتیازاتی را از موسسات بزرگی چون دانشگاه کلمبیا در نیویورک گرفته است.
اما در ماه آوریل، دانشگاه هاروارد بهعنوان برجستهترین نهاد آموزشی در برابر دولت ایستاد، و پس از آنکه کاخ سفید فهرستی طولانی از خواستههای خود را به دانشگاه فرستاد، هاروارد اعلام کرد که از دولت ترامپ شکایت خواهد کرد. کاخ سفید بعد مدعی شد این فهرست بهاشتباه ارسال شده است.
این فهرست شامل درخواستهایی برای تغییر فرایند استخدام، پذیرش و شیوههای تدریس برای مبارزه با یهودستیزی در دانشگاه بود. دولت همچنین تهدید کرده بود که معافیت مالیاتی هاروارد را لغو کرده و میلیاردها دلار کمک مالی دولتی به دانشگاه را متوقف خواهد کرد.
وزارت امنیت داخلی هشدار داد که در صورت همکاری نکردن هاروارد با درخواست گستردهای از دسترسی به سوابق مربوط به دانشجویان بینالمللی، این دانشگاه ممکن است صلاحیت قانونی خود را برای میزبانی از این دانشجویان از دست بدهد.
در نامه روز پنجشنبه، نوم این هشدار را عملی کرد. او اعلام کرد که دسترسی هاروارد به برنامه تبادل دانشجو و پژوهشگر لغو شده است، به این معنا که این دانشگاه دیگر نمیتواند برای سال تحصیلی ۲۰۲۵-۲۰۲۶ دانشجویان با ویزای ویژه اف یا جی دریافت کند.
او نوشت دانشجویانی که ویزای اف یا جی دارند، برای حفظ وضعیت قانونی خود باید به دانشگاههای دیگر منتقل شوند.
در این نامه آمده بود که هاروارد ۷۲ ساعت فرصت دارد تا با فهرستی از درخواستها همکاری کند تا «فرصتی» برای بررسی مجدد امکان ثبتنام دانشجویان بینالمللی به آن داده شود.
از جمله این درخواستها، ارائه تمام سوابق انضباطی مربوط به دانشجویان دارای ویزا در پنج سال گذشته و همچنین تحویل سوابق الکترونیکی، ویدئو یا صوت مربوط به فعالیتهای «غیرقانونی» و «خطرناک یا خشونتآمیز» این دانشجویان در محوطه دانشگاه بود.
وزیر داخلی آمریکا در یادداشت خود در شبکه اجتماعی ایکس تهدید کرد که این اقدام باید «هشداری برای تمام دانشگاهها و مؤسسات آموزشی در سراسر کشور» باشد.
دولت ترامپ تلاشهایی برای محدود سازی ویزای دانشجویان بینالمللی انجام داده که باعث سردرگمی در دانشگاههای سراسر آمریکا و موجی از شکایات قضایی شده است.
در برخی موارد، لغو ویزا شامل دانشجویان خارجیای میشد که در اعتراضات سیاسی شرکت کرده بودند یا سابقه کیفری جزئی مانند تخلفات رانندگی داشتند.
در پروندهای جداگانه در روز پنجشنبه، قاضی فدرال در کالیفرنیا مانع از اجرای سیاست دولت ترامپ برای لغو وضعیت قانونی دانشجویان بینالمللی در سراسر ایالات متحده شد تا زمانی که دعاوی حقوقی علیه این سیاست به نتیجه برسند.
لئو گردن درباره همکلاسیهای بینالمللیاش گفت: «ما به اینجا آمدیم چون به آنچه آمریکا نمایندگی میکند باور داریم: آزادی بیان، آزادی دانشگاهی و یک جامعه فکری پویا.»
او افزود: «بدون دانشجویان بینالمللی، هاروارد دیگر هاروارد نیست.»