ماجرای گودال مرموز دریاچه ارومیه + فیلم

ماجرای گودال مرموز دریاچه ارومیه + فیلم

 مدیر عامل آب منطقه‌ای آذربایجان غربی، کشف گودال عجیب و مرموز به قطر ۱۰ متر در بستر دریاچه ارومیه را واکنش طبیعی زمین که پیش از این هم تکرار شده‌بود، می‌داند.

به گزارش همشهری ‌آنلاین ویدئویی روز گذشته، پنجشنبه (۱ خرداد)، در فضای مجازی گودالی عجیب و مرموز در بستر دریاچه ارومیه را نشان می‌دهد. مدیر عامل آب‌منطقه‌ای استان آذربایجان غربی در پاسخ به چیستی این گودال مرموز به همشهری می‌گوید: «این گودال، ظهور چشمه‌های جدید آب زیرزمینی و موضوعی تکراری است. پیش از این هم شاهد گودال‌هایی که در اثر فعل و انفعالات زمین ایجاد می‌شود و چشمه‌هایی از دل آن می‌جوشد در بستر دریاچه ارومیه بوده‌ایم.»
مجید رستگاری ادامه می‌دهد: «این فعل و انفعالات در بستر دریاچه ارومیه با وسعت ۵۰ هزار کیلومتر مربع کاملا طبیعی است و در نقاط مختلف دریاچه و پیرامون دریاچه شاهد این گودال‌ها بوده‌ایم.»
رستگاری معتقد است تا قبل از خشک شدن دریاچه ارومیه هم این اتفاقات طبیعی در حال انجام بوده و با خشک شدن بستر دریاچه گودال‌ها کاملا دیده می‌شود.
مدیر عامل آب منطقه‌ای استان آذربایجان غربی می‌افزاید: «در سال ۱۳۷۳ که وضعیت دریاچه بحرانی‌تر از امروز بود، یکی از اهالی چنینی گوالی را دیده بود و مواردی را مطرح می‌کرد که کاملا شبیه همین گودال است.»
رستگاری با اشاره به اینکه دریاچه ارومیه در پست‌ترین قسمت حوضه آبریز دریاچه ارومیه واقع شده است، ادامه می‌دهد: «تمامی رواناب‌ها و آب‌های زیرزمینی در اثر نیروی گرانشی به سمت دریاچه جریان می‌یابند. جریان خروجی آب‌های زیرزمینی دشت‌های حاشیه دریاچه در بستر دریاچه نیز تداوم داشته و به صورت چشمه در آن تخلیه می‌شود. آب‌های زیرزمینی گاهی در مسیر خود به سنگ‌های آذرین برخورد کرده و پس از داغ شدن با فشار به صورت چشمه‌های آب داغ به سطح زمین راه پیدا می‌کنند و وجود چشمه‌های آبگرم در حاشیه و اطراف دریاچه موید این موضوع است.»
چشمه آبگرم مشاهده شده در بستر دریاچه نیز جز این دسته از چشمه‌ها بوده که در اثر تجمع گاز و بخار آب در زیر لایه‌های لجنی به صورت انفجاری ظهور پیدا کرده است؛ درست مثل گل‌فشان‌هایی استان گلستان و سیستان و بلوچستان.
با این حال کارشناسان محیط زیست آذربایجان غربی از محل بازدید کرده و بررسی‌های اولیه را انجام دادند. حجت جباری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در توضیح مشخصات این گودال آن را در حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ متری ساحل در سمت جاده ارومیه-مهاباد و در منطقه اراضی پایین‌دست سد حسنلو دانسته و گفته که به‌نظر می‌رسد منشأ آن، نفوذ آب ناشی از آبیاری پایاب این سد به منابع آب زیرزمینی و جوشش آن در سطح دریاچه باشد. آب گودال شیرین است و گرمای محسوس دارد.

به گفته حجت جباری، دمای بالای آب احتمالاً به دلیل کم‌آبی و دمای بالای محیط در بستر خشک دریاچه ارومیه است. با این حال، بررسی دقیق و نهایی این پدیده طی روزهای آینده و پس از مطالعات کارشناسی اعلام خواهد شد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها