آشنایی با انواع پارچه ماهوت و کاربرد آن‌ ها

آشنایی با انواع پارچه ماهوت و کاربرد آن‌ ها
 ماهوت یک پارچه بافته شده نمدی است که معمولاً به عنوان روکش میزهای بازی از آن استفاده می شود. با وجود اینکه ماهوت شبیه پارچه نمدی است، اما ساختار این دو نوع پارچه بسیار با هم متفاوت است و کاربردهای آنها نیز تفاوت دارد.

پارچه ماهوت چه نوع پارچه ای است؟

پارچه ماهوت به طور معمول از الیاف پشمی بافته و نمدی شده تشکیل می گردد؛ اما ممکن است برای تولید پارچه های ماهوت ارزان قیمت از الیاف پنبه یا حتی مصنوعی هم استفاده شود. پارچه ماهوت معمولاً سبز رنگ است، اما از نظر فنی رنگرزی آن با هر رنگی امکان پذیر است.
معمولاً از پارچه ماهوت برخلاف سایر پارچه های نمدی در تولید پوشاک استفاده نمی شود. در عوض این پارچه غالباً در کاربردهای تفریحی، تزئینی یا حتی صنعتی به کار برده می شود. پارچه ماهوت در مقایسه با پارچه نمدی هم نازک تر و هم با دوام تر است.

پارچه ماهوت چگونه تولید می شود؟

از آنجاییکه پارچه ماهوت نوعی پارچه بافته شده است، لذا مراحل اولیه روند تولید این پارچه تا حد زیادی به گام های اصلی تولید سایر منسوجات پشمی شباهت دارد. یعنی در ابتدا پشم گوسفند و سایر حیوانات پشمی چیده می شود، و پس از آن کارگران این پشم های چیده شده را به درجات مختلف تقسیم می کنند.
سپس پشم های مرغوب و الیاف بلند کاردینگ شده، و تبدیل به رشته های بلند و غیر یکنواخت الیاف می شوند. تولید کنندگان پشم پس از شستشو، پشم های کارد شده را به شکل نخ می ریسند؛ این نخ های پشمی قبل از اینکه به شکل پارچه بافته شوند بار دیگر شسته می شوند.

پارچه ماهوت

کار تولید بیشتر پارچه های پشمی در این مرحله به اتمام می رسد، اما پارچه ماهوت مثل سایر پارچه های پشمی نیست. برای اینکه این پارچه به شکل نهایی و نمدی خود در آید؛ تولید کنندگان منسوجات آن را تحت گرما، آب و فشار قرار می دهند.
روی هم رفته این سه عامل باعث می شوند که پارچه ماهوت به یک ورقه ضخیم و تا حدی غیر قابل انعطاف متشکل از الیاف در هم پیوسته برگشت ناپذیر تبدیل شود. علی رغم اینکه ماهوت اغلب نازک تر از پارچه نمدی است اما با توجه به اینکه پارچه پایه آن یک پارچه بافته شده می باشد لذا دوام بسیار خوبی دارد؛ چون پارچه نمدی فقط با ترکیب الیاف خام با هم و قرار دادن آنها در معرض رطوبت، گرما و فشار ساخته می شود.

پارچه ماهوت چه کاربردی دارد؟

رایج ترین مورد استفاده از پارچه ماهوت، استفاده از آن برای روکش کردن میزهای پول (نوعی بیلیارد) است. از این پارچه برای روکش کردن سایر میزهای بازی هم استفاده می شود، اما ممکن است پارچه های دیگری نیز برای روکش کردن سایر میزهای بازی به کار برده شود. با این حال پارچه های ماهوت برای میزهای پول یا بیلیارد یک استاندارد طلایی به حساب می آیند و کارشناسان میزهای پولی که فاقد روکش ماهوت باشند را اصیل نمی دانند.

کاربرد پارچه ماهوت

سوابق تاریخی نشان می دهند که استفاده از پارچه ماهوت در دوره استعمار آمریکا تا اندازه ای برای دوخت لباس های زنانه رایج بوده است، اما اکنون استفاده از پارچه ماهوت در لباس های معمولی بسیار غیر معمول است. در عوض ماهوت یک پارچه محبوب برای دوخت لباس های خاص یا نمایشی است، و این پارچه دوباره در بین جامعه بین المللی لباس های مبدل محبوبیت پیدا کرده است.
در برخی از موارد هنوز هم می توان از پارچه ماهوت به عنوان یک عایق صدا استفاده کرد، اما امروزه مواد عایق صدا در داخل درها و دیوارها قرار می گیرند و روکش کردن درها و دیوارها با مواد عایق دیگر چندان رایج نیست. از دیگر کاربردهای پارچه ماهوت می توان به پوشش محراب کلیساهای کاتولیک و مواد بالشتکی استفاده شده در پایه های ویترین های موزه ها اشاره کرد.

پارچه ماهوت در چه مناطقی از جهان تولید می شود؟

اکثر پارچه های ماهوت هنوز هم با پشم ساخته می شوند، اما قرن هاست که ماهوت با کیفیت پایین به جای پشم از طریق پنبه تولید می گردد. اخیراً تولید کنندگان از الیاف مصنوعی هم برای تولید پارچه ماهوت استفاده کرده اند، اما از آنجاییکه پارچه ماهوت پشمی خاصیت منحصر به فردی دارد که آن را برای میزهای بازی ایده آل می کند، اشکال مصنوعی پارچه ماهوت هرگز به اندازه نمد مصنوعی محبوبیت پیدا نکرده اند.
چین در تولید منسوجات در سراسر دنیا حرف اول را می زند؛ در ضمن این کشور اکثریت قریب به اتفاق پارچه های مصنوعی جهان را تولید می کند. استرالیا بزرگ ترین صادر کننده پشم در جهان است و هند بیش از هر کشوری دیگری پنبه پرورش می دهد. اما هر دو کشور استرالیا و هند، بخش اعظم الیاف منسوج خام خود را برای پرداخت به چین می فرستند.

ویژگی پارچه ماهوت

چه تفاوتی بین انواع مختلف پارچه ماهوت وجود دارد؟

زمانیکه در بازار به دنبال بهترین پارچه ماهوت متناسب با اهداف خود می گردید، با طیف گسترده ای از گزینه های مختلف روبرو می شوید. در این بخش به رایج ترین انواع ماهوت به همراه لیستی از پارچه های مشابه اشاره می گردد:

۱- ماهوت پشمی (Wool baize)

قسمت اعظم پارچه های ماهوت جهان، پشمی هستند. پشم جزء اولین الیافی بود که صنعتگران نساجی برای ساخت پارچه های ماهوت از آن استفاده کردند، و ماهوت پشمی همچنان استاندارد طلایی پارچه های ماهوت محسوب می شود.

۲- ماهوت پنبه ای (Cotton baize)

تولید کنندگان پارچه ماهوت در قرن هایی که دسترسی به پشم سخت می شد، از پنبه برای تولید این پارچه استفاده می کردند. با وجود اینکه ماهوت پنبه ای از ماهوت پشمی ارزان تر است، اما در عوض دوام کمتری دارد و مثل پارچه ماهوت اصیل، عایق صدا به حساب نمی آید.

۳- ماهوت مصنوعی (Synthetic baize)

از مواد مصنوعی مانند اکریلیک و ریون نیز می توان برای تولید پارچه ماهوت استفاده کرد. پارچه ماهوت مصنوعی علاوه بر اینکه برای محیط زیست مضر است، بسیاری از خصوصیات پارچه ماهوت پشمی یا پنبه ای را نیز ندارد.

۴- ماهوت پرزدار (Nappy baize)

بیشتر انواع پارچه های ماهوت فاقد پرز هستند، البته به استثنای بخش مهمی از آنها که برای روکش میزهای اسنوکر مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجاییکه مقابله با اثرات پرزها بخش مهمی از این بازی است، بنابراین روکش های ماهوت میزهای اسنوکر دارای پرزهای بیشتری هستند.

انواع پارچه ماهوت

۵- ماهوت بدون پرز (Napless baize)

پارچه ماهوت بدون پرز برای میزهای پول و بیلیارد استفاده می شود. این پارچه پرز زیادی ندارد، اما در عوض بافت این پارچه صاف تا حد زیادی درشت تر است. بیشتر پارچه های ماهوتی که برای مواردی به غیر از میزهای بازی مورد استفاده قرار می گیرند نیز بدون پرز هستند.

۶- نمد بافته شده (Woven felt)

پارچه ماهوت نوعی نمد بافته شده محسوب می شود، اما تنها نمد بافته شده موجود در بازار نیست. انواع دیگری از نمدهای بافته شده در بازار وجود دارند که برای فیلتراسیون یا اهداف صنعتی به کار می روند.

۷- نمد فشرده شده (Pressed felt)

بیشتر انواع پارچه های نمدی تحت فشار قرار می گیرند. در واقع تولید کنندگان نساجی با فشار دادن الیاف منسوج مرطوب و گرم کردن آنها این نوع نمدها را تولید می کنند. پارچه ماهوت نیز مانند پارچه های نمدی تحت عمل آوری حرارتی، رطوبتی و فشاری قرار می گیرد، اما پارچه ماهوت پس از بافته شدن فشرده می شود.

منبع : نساجی دات کام

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها