هیچ نهادی اجازه پذیرش قولنامه املاک دارای سند سبز رنگ را ندارد

 هیچ نهادی اجازه پذیرش قولنامه املاک دارای سند سبز رنگ را ندارد

 برنا - گروه سیاسی؛ رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به چهار میلیون سند سبزرنگ صادرشده از تاریخ اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول در تاریخ سوم تیر ۱۴۰۳ گفت: از این پس، هیچ نهاد رسمی اجازه پذیرش قولنامه عادی برای این املاک را ندارد و نقل و انتقال این املاک فقط از طریق دفاتر اسناد رسمی، مشاورین املاک متصل به سامانه کاتب و قراردادهای استاندارد تعریف‌شده در تبصره ۲ ماده ۳ ممکن است.

به گزارش ایسنا به نقل از قوه قضاییه، آیین تحلیف سردفتران اسناد رسمی در سال ۱۴۰۴ امروز یکشنبه ۴ خردادماه با حضور حجت‌الاسلام خلیلی معاون اول قوه قضاییه، حسن بابایی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سید صادق سعادتیان معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد، سرگزی رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، علی خندانی رئیس کانون سردفتران و دفتریاران برگزار شد.

در این آیین حدود ۷۰۰ سردفتر حکم سردفتری خود را دریافت کرد.

حسن بابایی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور طی سخنانی در این مراسم اظهار کرد: الکترونیکی شدن و هوشمندسازی فرایندها نباید بر جایگاه کتابت و سردفتری اثر بگذارد، بسیار مهم است.

وی توضیح داد: مهمترین رکن در معاملات، قصد و رضای طرفین معامله است و اگر طرفی رضایت نداشته باشد، معامله امکانپذیر نیست حال سوال این است که آیا هوشمندسازی می‌تواند اکراه را احراز کند؟

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور افزود: اگر توانستیم قضاوت و وکالت را کاملا هوشمند کنیم، در حوزه سردفتری نیز این موضوع امکان پذیر خواهد شد. این حوزه نیازمند تقویت و حمایت است و با نظارت کامل باید از سردفتری و ثبت اسناد رسمی پشتیبانی شود.

وی با اشاره به اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول گفت: ۶ وزارتخانه و ۸ دستگاه در اجرای این قانون فنی و پیچیده باید همکاری داشته باشند.

بابایی ادامه داد: طبق این قانون، املاک فاقد سند باید طی دو سال در سامانه ثبت و سپس به سند رسمی تبدیل شوند، اما با وجود تنها ۵۴۰ واحد ثبتی، این بار اجرایی سنگین است و در میان ظرفیت ۱۲ هزار سردفتر کشور می‌تواند در این مسیر نقش کلیدی ایفا کند.

وی از راه‌اندازی سه سامانه مهم برای غیرحضوری کردن خدمات ثبت در هفته قوه قضاییه سال جاری خبر داد و افزود: دفاتر اسناد رسمی در این فرایند نه‌تنها حذف نمی‌شوند بلکه به‌عنوان پیشخوان‌های قابل اتکای مردم باقی خواهند ماند.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به چهار میلیون سند سبزرنگ صادرشده از تاریخ اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول در تاریخ سوم تیر ۱۴۰۳ گفت: از این پس، هیچ نهاد رسمی اجازه پذیرش قولنامه عادی برای این املاک را ندارد و نقل و انتقال این املاک فقط از طریق دفاتر اسناد رسمی، مشاورین املاک متصل به سامانه کاتب و قراردادهای استاندارد تعریف‌شده در تبصره ۲ ماده ۳ ممکن است.

بابایی با اشاره به همراهی مشاوران املاک در اجرای این قانون، خاطرنشان کرد: دفاتر اسناد رسمی در تنظیم پیش‌نویس اسناد سبز رنگ حق دریافت وجه ندارند؛ زیرا تنها مرحله اولیه نقل و انتقال انجام می‌شود.

وی با اشاره به نگرانی برخی مشاورین املاک درباره دسترسی به قراردادها در سامانه کاتب گفت: سیستم به‌گونه‌ای طراحی شده که سند را شناسایی کرده و در صورت مشمول بودن قانون، صرفاً امکان استفاده از قراردادهای استاندارد را فراهم می‌کند. اگر سند آجری و مربوط به پیش از ۳ تیر ۱۴۰۳باشد، الزام قانونی وجود ندارد، اما استفاده از قراردادهای استاندارد توصیه می‌شود.

رئیس سازمان ثبت از تشکیل شورای راهبری اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول به ابتکار معاون اول قوه قضاییه تقدیر کرد و گفت: با اجرای این قانون، تحولی در سنددار شدن املاک و همچنین اشتغال و درآمد دفاتر اسناد رسمی رقم خواهد خورد و انتظار ما از سردفتران، امانتداری و صداقت است تا اهداف سند تحول قوه قضاییه محقق شود.

فعالیت ۱۲ هزار سردفتر اسناد رسمی در کشور

سید صادق سعادتیان در این مراسم با بیان اینکه این آیین حاصل تعامل و هماهنگی چند بخش مختلف درون قوه قضاییه و سازمان ثبت اسناد و املاک است، گفت: هدف از برگزاری این مراسم، بزرگداشت جایگاه دفاتر اسناد رسمی به‌عنوان خط مقدم خدمت‌رسانی حقوقی به مردم و اجرای دقیق قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول است.

معاون امور اسناد سازمان ثبت خاطرنشان کرد: دفتر اسناد رسمی نهادی وابسته به قوه قضاییه است که با مدیریت فردی به نام سردفتر، وظیفه تنظیم اسناد رسمی و قراردادهای حقوقی مردم را بر عهده دارد.این افراد با سوگند در آغاز فعالیت خود، به عنوان امانت‌داران جامعه در تنظیم اسناد، نقش «کاتبان بالعدل» را ایفا می‌کنند.

وی با تأکید بر اهمیت قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، اظهار کرد: اجرای این قانون نیازمند تعهد، تخصص و امانتداری سردفتران است. آنها باید علاوه بر ثبت قانونی اسناد، نقش مشاور حقوقی برای مردم را ایفا کنند تا از بروز معاملات پرخطر جلوگیری شود.

سعادتیان به حضور حدود ۵۰ دفتریار اول نیز اشاره کرد و گفت: این افراد به‌عنوان نمایندگان سازمان و معاونین سردفتران، از امروز فعالیت خود را آغاز می‌کنند.

وی با اشاره به رشد قابل توجه تعداد سردفتران طی سال‌های اخیر گفت: پیش از تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار، حدود هشت هزار ۲۰۰ سردفتر در کشور فعال بودند، اما در دو سال اخیر و با برگزاری چندین مرحله تحلیف، حدود ۳۵۰۰ سردفتر جدید به این مجموعه افزوده شده‌اند و اکنون، با برگزاری آیین تحلیف امروز، مجموع دفاتر فعال کشور به ۱۱ هزار و ۷۰۲ دفتر رسیده که در اقصی نقاط کشور به مردم خدمت‌رسانی می‌کنند.

محمد سرگزی رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، در این مراسم با تأکید بر لزوم اجرای دقیق قانون ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول گفت: مسئولیت‌پذیری مدیران در اجرای این قانون، شرط اصلی برای ایجاد اعتماد عمومی و آرامش در جامعه است.

وی با اشاره به اهمیت نقش سازمان ثبت اسناد و املاک در ایجاد نظم حقوقی در کشور افزود: هرچند در مسیر پیشرفت این سازمان موانعی وجود دارد، اما این چالش‌ها هرگز نباید مانع از ارائه خدمات دقیق و مؤثر به مردم شود.

سرگزی همچنین به عملکرد «کمیته راهبردی اجرای قانون الزام» اشاره کرد و گفت: این کمیته به ریاست معاون اول قوه قضاییه تاکنون نزدیک به ۳۹ جلسه برگزار کرده و با مشارکت دستگاه‌های مختلف، بیش از ۲۴۰ مصوبه برای تسهیل و تسریع اجرای قانون به تصویب رسانده است.

رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس خاطرنشان کرد: قوه قضاییه با تمام توان در مسیر اجرای قانون الزام گام برمی‌دارد و ارائه خدمات دقیق، بدون منت و با صداقت به مردم را سرلوحه عملکرد خود قرار داده است.

وی با استناد به بیانات رهبری، تأکید کرد: رهبری بارها هشدار داده‌اند که نباید امنیت روانی جامعه مخدوش شود، بنابراین بر ما مسئولان فرض است که با دقت، تعهد و پاسخگویی، زمینه اطمینان خاطر و آرامش مردم را فراهم کنیم.

حجت الاسلام خلیلی معاون اول قوه قضاییه نیز در این مراسم گفت: حوزه قانون بسیار وسیع نیست و یک قلمرو محدودی دارد و مبنای قانونی برای همه ما می‌تواند فصل الخطاب باشد بنابراین باید از این مبانی پیروی کنیم.

وی افزود: دنیای امروز دنیای پیشرفته‌ای بوده و از تمام ابزارها و شیوه‌ها استفاده می‌کند که نظم نوینی در زندگی ایجاد کند. این نظام در زیست اجتماعی ما جاری و ساری می‌شود. ما می‌توانیم از آیات قرآنی که در زندگی امروز راهنمای ما شد بهترین بهره را ببریم در قرآن به کتابت بالعدل اشاره شده است قرآن یک احکامی برای زندگی بشر است و با استنباط‌ها و تفاسیری که دارد گره‌های زندگی بشر را باز می‌کند تا انسان‌ها زیست راحت‌تری را داشته باشند.

معاون اول قوه قضاییه گفت: قلمرو وظایف سردفتران محدود بود، اما امروز با اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول قلمرو آن‌ها وسیع‌تر شد به موازات وسعت قلمرو، نظارت‌ها نیز گسترده می‌شود، چون هر میزان مسئولیت و وظیفه سنگین‌تر می‌شود باید نظارت نیز متراکم‌تر شود این اصلی است که باید رعایت شود.

وی ادامه داد: در قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول وظایفی در نظر گرفته شد و نقشی برای سردفتران آمده است که این نقش می‌تواند گام موثری در پیشرفت و توسعه جامعه داشته باشد و نظام معاملاتی ما را به نوعی دگرگون کند. زیست مردم را در این معاملات راحت‌تر و آسان‌تر کند؛ لذا نقش سردفترانی که امروز تحلیف می‌شوند با همکاران گذشته متفاوت‌تر است.

حجت‌الاسلام والمسلمین خلیلی بیان کرد: در اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول نمی‌توانیم فردی و به صورت انفرادی پیش برویم نقش سردفتران برجسته و موثر است بنابراین باید همکاری کنید تا مردم همواره شادکام و کمتر درگیر دردسرهای زندگی اجتماعی باشند.

در پایان مراسم تحلیف سردفتران اسناد رسمی جدید الانتصاب برگزار و سوگندنامه از سوی آن ها قرائت شد. همچنین سردفتری به سران دفاتر اسناد رسمی جدید الانتصاب ابلاغ شد.

انتهای پیام/

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها