توزیع سموم تقلبی در بازار و دل‌نگرانی‌ شالیکاران شمال کشور

توزیع سموم تقلبی در بازار و دل‌نگرانی‌ شالیکاران شمال کشور

 ساری - ایرنا - اگرچه دولت در ۲ سال اخیر با الکترونیکی کردن حواله انواع کودهای شیمیایی علاوه بر این که مانع قاچاق و توزیع کودهای تقلبی شده است اما نابسامانی در عرضه و مصرف انوام سموم کشاورزی به خصوص علف کش‌های تقلبی علاوه بر دل نگرانی شالیکاران، تهدیدی جدی علیه برنجکاری در این خطه شمال محسوب می شود.

به گزارش ایرنا، وجود سموم تقلبی، فاسد و بی‌کیفیت و افزایش افسارگسیخته قیمت‌ ها از جمله مشکلات شالیکاران شمال به خصوص استان مازندران است.

از سوی دیگر یکی از چالش های این سال های شالیکاران سردرگمی در راهکارهای مقابله با آفت و بیماری های محصولات کشاورزی است در حالی که کشاورز ناچار به خرید بموقع و بدون وقفه سموم و استفاده از آنها علیه انواع آفات و بیماری‌ها برای حفظ دسترنج یک ساله‌شان هستند.

بررسی خبرنگار ایرنا به عنوان کشاورز و با مراجعه به چندین فروشگاه در شهر بابل، ساری و آمل نشان می دهد که هر یک از فروشندگان سم برای مقابله با علف های هرز در شالیکاری سموم مختلفی را با شرایط زمانی و مقدار مصرف متفاوت ارایه می کنند.

نکته قابل توجه این که هیچ یک از فروشندگان اظهارات همکاران دیگر خود را قبول نداشته و درصدد تخریب با عنوان این که تولید این سم از شرکت معتبر نیست، فلان فروشگاه سموم کشاورزی بدون مجوز فعالیت می کند، فروشنده آن اصلا سواد کشاورزی ندارد، ‌برای این که کشاورز ناچار به خرید و به دنبال قیمت ارزان است، بسیاری از فروشگا ه ها علاوه بر راهکار های غیرکارشناسی، محصولاتی را از شرکت های غیر استاندارد و حتی تقلبی عرضه می کنند.

طبق آمار رسمی در حال حاضر یکهزارو ۱۲۲فروشگاه مجاز سموم کشاورزی در استان فعال است که این تعداد عامل فروش که هر یک با هدف فروش و رسیدن به منافع، بدون توجه به مسایل کارشناسی زمان و مقدار مصرف سموم، راهکارهای مقابله با انواع بیماری آفات را مطرح می کنند. این در حالی است که کشاورزی مازندران استخوان بندی اصلی امنیت غذایی کشور محسوب می شود و کاهش مصرف کودهای شیمیایی و سموم به سمت سالم سازی تولیدات و حرکت به سمت کشت ارگانیک باید مورد اهتمام قرار بگیرد.

اگرچه دسترسی کشاورزان به فروشگاه های سموم کشاورزی برای بهره برداران یک مزیت محسوب می شود، اما پیامدهای فعالیت های غیر قانونی بسیاری از این فروشگاه‌ها و مهمتر عرضه سموم تقلبی و راهکار های غیر کارشناسی در مقابله با آفات همراه با زمان و مقدار مصرف سم، دامنگیر کشاورزی استان مازندران نیز شده است.

توزیع سموم تقلبی در بازار و دل‌نگرانی‌ شالیکاران شمال کشور

بازار داغ سموم تقلبی علف‌های هرز برنجکاری

در حالی که شالیکاران با انجام شخم و شیار زمستانه و از بین بردن علف های هرز حاشیه مزارع تا ۷۰ درصد تخم ریزی و فراگیری آفت کرم ساقه خوار به عنوان اصلی ترین آفت برنجکاری مقابله می کنند، اما علف های هرز در مزارع برنج همواره از معضلات جدی کشاورزان است، موضوعی که کشاورزان را در چگونگی، مقدار و زمان استفاده از انواع سموم علف کش ها سردرگم کرده است.

برسی های خبرنگار ایرنا نشان می دهد که یکی از سمومی که این روزها برنجکاران مازندران برای مبارزه با علف های هرز به دنبال آن هستند علفکش «کانسیل اکتیو» است، سمی که در قوطی ۷۵ گرمی با قیمت های مختلف از ۱۰ میلیون ریال تا ۱۶ میلیون ریال عرضه می شود.

یکی از فروشندگان سموم کشاورزی در قائمشهر با بیان این که همچنان عرضه انواع سموم تقلبی با قیمت های متفاوت از معضلات استان های شمالی است، گفت: تمامی سموم کشاورزی باید از طریق شرکت های معتبر در فروشگاه های سموم تامین و توزیع شود. اما بعضی از همکاران از فرصت نیاز کشاورزان و قیمت های متفاوت سو استفاده کرده و سموم تقلبی می فروشند.

وی در گفت و گو با ایرنا که خواست نامش فاش نشود با توضیح این نکته که حتی بعضی از فروشندگان سموم از تقلبی بودن سم بی اطلاعند، اظهار کرد: شنیدها ها حاکی از این است که قوطی های خالی علف کش کانسیل که یکی از سموم پر طرفدار شالیکاران برای مقابله علیه علف هرز است، با قیمت بالا خریداری و با ریختن سموم تقلبی با همان شرکت وارد بازار عرضه می شود.

این فروشنده سموم کشاورزی نسبت به افزایش توزیع سموم تقلبی در وضعیت نابسامان و فراز و فرود قیمت ها هشدار داد و گفت : از آن جایی که قیمت ها واقعا بسیار بالا است و افراد سو جو نیز به لزوم سمپاشی و تهیه سموم از سوی کشاورزان آگاه هستند، سموم تقلبی را با قیمت پائین تر که مورد رضایت کشاورز است، عرضه می کنند.

توزیع سموم تقلبی در بازار و دل‌نگرانی‌ شالیکاران شمال کشور

صدور فاکتور رسمی خرید سموم برای شالیکاران الزامی است

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با ذکر این نکته که هر گونه استفاده بی رویه و بدون توجه به زمان و مقدار مصرف سم، نتنها اثری روی آفت و بیماری نخواهد داشت، بلکه سبب ماندگاری سم در محصول و از بین بردن حشرات مفید طبیعت و یا گسترش آلودگی نیز می شود، گفـت : کمبودی در سموم علف کش ها وجود ندارد.

حمید نادریان روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر این که فروشندگان سموم کشاورزی علاوه بر این باید دارای تحصیلات مرتبط با سموم و نهاده های کشاورزی باشند، مسول فنی فروشگاه هم باید حضور فیزیکی داشته باشد، تصریح کرد: صدور فاکتور رسمی خرید سموم برای شالیکاران الزامی است.

وی با اشاره به این که تا کنون گزارشی از وجود سموم تقلبی در رسته علف کش های برنجکاری نشده است، توضیح داد: طبق بررسی های صورت گرفته اکنون هفت نوع سم برای مقابله علیه علف های هرز در مزارع برنج وجود دارد که از طریق شرکت های معتبر تامین و در سطح فروشگاه های استان توزیع شده است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر این که نظارت و بازرسی روزانه از فروشگاه های سموم کشاورزی از طریق کارشناسان خدمات کشاورزی و مدیریت جهاد کشاورزی انجام می شود، تصریح کرد: در حال حاضر تمامی سموم کشاورزی که از طریق شرکت های تولیدی وارد فروشگاه های عرضه می شود به صورت الکترونیکی ثبت و ضبط می شود.

نادریان ادامه داد: اگرچه هنوز عرضه و فروش سموم به کشاورز الکترونیکی نشده است که درصد اجرای این فرانید هم هستیم، اما کشاورزان باید ضمن این که از مسوول فنی فروشگاه نسبت به چگونگی مصرف آگاه شوند، فاکتور رسمی سم را نیز دریافت کنند.

وی در مورد علف کش کانسیل هم گفت که این سم که طرفدار زیادی بین شالیکاران دارد به اندازه کافی در استان موجود است.

توزیع سموم تقلبی در بازار و دل‌نگرانی‌ شالیکاران شمال کشور

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.

طبق آخرین آمار جهاد کشاورزی مازندران بش از ۸۵ درصد از ۲۲۸ هزار هکتار زمین های شالیکاری استان شخم و شیار و آب تخت شد و تا کنون ۴۰ درصد زمین های استان به خصوص در حوزه آبریز دشت هراز واقع در شهرستان های آمل، بابل، بابلسر و فریدونکنار نشا کاری شده است.

این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.

 

 منبع خبر