به گزارش تجارت نیوز، مذاکرات میان ایران و آمریکا، پس از ماهها تلاش دیپلماتیک، آغاز شده و بار دیگر نگاهها به سمت آینده اقتصاد ایران، بهویژه بخش صنعت، دوخته شده است؛ مذاکراتی که میتواند آینده بسیاری از حوزههای اقتصادی را دستخوش تعییر کند. تجربه سالهای گذشته به خوبی نشان داده که هر حرکت مثبت در مسیر دیپلماسی، تأثیر خود را در بازار طلا، ارز و حتی شاخصهای صنعتی نشان میدهد.
صنایع در ایران، سالهاست زیر سایه تحریمها، با محدودیتهای جدی در تأمین مواد اولیه، انتقال دانش فنی و مبادلات مالی دستوپنجه نرم میکنند. در چنین شرایطی، تحلیل وضعیت صنعت در دو سناریو توافق و عدم توافق، ضروری به نظر میرسد.
صادرات صنعتی در انتظار به نتیجه رسیدن مذاکرات
سیدباقر شریفزاده، عضو کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران، درباره تأثیر به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و آمریکا بر صادرات حوزه صنعت در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: تعامل با دنیا یک امر سازنده بهشمار میرود.
او ادامه داد: اگر مسیر مذاکرات میان ایران و آمریکا به نتیجه منجر شود، اف ای تی اف به مرحله اجرا برسد و تعاملات بانکی تسهیل شود، ایران میتواند در بازارهای صادراتی که پیشتر در آن حضور داشت، دوباره در آن فعالیت کند. این امر میتواند تأثیر قابل توجهی در افزایش مراودات تجاری کشور داشته باشد
رفع تحریمها به سازماندهی واردات کمک میکند
این فعال بخش خصوصی درباره نقش مذاکرات در بهبود وضعیت واردات تصریح کرد: در صورتی که مذاکرات به نتیجه مثبت برسد، علاوه بر رونق صادرات، واردات هم سازمانمند میشود. در چنین شرایطی به جای اینکه کالاهای بیکیفیت از یک کشور ثالث وارد شوند، با رفع تحریمها، کالاهای اصلی با هزینه کمتر وارد میشوند. حتی در حال حاضر هم میتوان اثرات مثبت این مذاکرات را در بازار طلا و ارز مشاهده کرد.
او تاکید کرد که اگر هر دو کشور در مسیر توافق قرار بگیرند، مراودات تجاری بهبود مییابد، صادرات جان میگیرد و واردات هم با هزینه کمتر انجام میشود.
شریفزاده با اشاره به سناریوی دوم وضعیت صنعت تشریح کرد: در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات، شرایط کنونی ادامه پیدا میکند و وضعیت صنایع ایران بدتر میشود.
سزنوشت واردات فناوری و صنعت در صورت توافق به کجا میرسد؟
عضو کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران درباره تأثیر رفع تحریمها بر واردات دانش و فناوری اظهار کرد: در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات، واردات فناوری و دانش فنی برای ارتقای بخش صنعت هم بهراحتی انجام میشود.
براساس این گزارش، مسیر مذاکرات نهتنها بر شاخصهای مالی، بلکه بر تأمین مواد اولیه، انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی اثرگذار است. در سناریوی توافق، میتوان به گشایشهایی در سطح واردات، صادرات و توسعه فناوری امید داشت. اما در صورت تداوم بنبست دیپلماتیک، صنعت ایران همچنان در حلقه تحریم و محدودیت گرفتار میماند.
اکنون، صنایع ایران در آستانه یک دو راهی هستند؛ راهی که در یک سوی آن ثبات، رشد و توسعه صنعتی و در سوی دیگر، تداوم فرسایش زیرساختها قرار دارد. آینده این مسیر بیش از هر زمان دیگری به سرنوشت دیپلماسی و تصمیمگیریهای کلان سیاسی گره خورده است.
از طرفی صنایع ایران با چالشهایی نظیر ناترازی انرژی، سیاستهای ارزی، تأمین مواد اولیه و … دستوپنجه نرم میکنند. بنابراین بخشی از مشکلات صنعت مربوط به داخل کشور است که دولت باید علاوه بر بحث مذاکرات این موارد را هم مد نظر قرار دهد و در مسیر بهبود وضعیت صنعت گام بردارد.
برای مطالعه بیشتر به گزارش صنایع فولادی در انتطار نتایج نهایی مذاکرات ایران و آمریکا در تجارتنیوز مراجعه کنید.