انتقاد بریکس درباره سوء استفاده از نظام تعرفه‌های تجاری

انتقاد بریکس درباره سوء استفاده از نظام تعرفه‌های تجاری

 تهران- ایرنا- اگرچه انتظار می رفت به دلیل تاثیرپذیری اقتصاد و تجارت جهانی از جنگ تعرفه‌ای ترامپ با اقتصادهای پیشرفته و نوظهور، نارضایتی اعضای بریکس در بیانیه پایانی وزرای خارجه منعکس شود اما اعضا به انتقاد از یکجانبه گرایی و سوء استفاده از نظام تعرفه متقابل بسنده کردند و حتی نامی از آمریکا هم نبردند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، تجارت و اقتصاد جهانی بیش از یک ماه است که تحت تاثیر سیاست های تعرفه‌ای ترامپ قرار گرفته و در راس آنها چین به عنوان بزرگترین صادر کننده کالا به ایالات متحده در نوک پیکان حملات ترامپ قرار گرفته است.

چین دومین اقتصاد بزرگ جهان و از پایه گذاران دو پیمان اقتصادی بزرگ یعنی بریکس و شانگهای است و ناظران بین المللی انتظار دارند که این کشور با استفاده از اهرم های سیاسی و اقتصادی به مقابله با کاخ سفید بپردازد.

در چنین فضایی، اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو بریکس روزهای ۲۸ و ۲۹ آوریل (هشتم و نهم اردیبهشت) به میزبانی برزیل، به عنوان رئیس دوره‌ای این گروه، در ریوردوژانیرو برگزار شد. کشوری که خود نیز از سیاست تعرفه‌ای آمریکا در امان نمانده است.

با این وجود، وزرای خارجه کشورهای عضو «بریکس» در پایان اجلاس این گروه در برزیل، بیانیه‌ای را درباره موضع مشترک اعضا با محوریت چندجانبه‌گرایی و ترویج توسعه یکپارچه صادر کردند.

بر اساس متن این بیانیه که شبکه خبری CGTN چین منتشر کرد، وزرای خارجه کشورهای عضو با ارائه توضیحاتی، موضع مشترک خود را در قبال موضوعاتی همچون حمایت از چندجانبه‌گرایی، دفاع از عدالت و برابری و ترویج توسعه مشترک، اعلام کردند.

در این بیانیه، وزرای خارجه بریکس حمایت خود را از سازوکار تجاری چندجانبه، آزاد، شفاف، عادلانه، قابل پیش‌بینی، دربرگیرنده، برابر و عاری از تبعیض بر پایه قوانین سازمان تجارت جهانی ابراز داشتند.

انتقاد بریکس درباره سوء استفاده از نظام تعرفه‌های تجاری

دیپلمات‌های بریکس در این بیانیه، نسبت به روش‌ها و الگوهای حمایت‌گرایانه یکجانبه و ناعادلانه‌ای که مقررات سازمان تجارت جهانی از جمله سوءاستفاده از تعرفه‌های متقابل را نفی می‌کند، به شدت ابراز نگرانی کردند.

وزرای خارجه بریکس در بخش دیگری از این بیانیه تاکید کردند که تجارت بین‌الملل، محرکی مهم در راستای توسعه رشد فراگیر، از بین بردن قحطی و فقر و ترویج توسعه پایدار برای جهان جنوب است.

همچنین در این بیانیه، اعضای بریکس بر تعهد خود برای ترویج اصلاحات ضروری در سازمان تجارت جهانی، بهبود عملکرد و تقویت اصول بنیادی آن به منظور پرداختن و مقابله با یک‌جانبه‌گرایی و حمایت‌گرایی فزاینده، تاکید کردند.

در بخش دیگری از این بیانیه، بار دیگر بر تعهد کشورهای عضو بریکس به چندجانبه‌گرایی و تبعیت از قوانین بین‌المللی، دفاع از اهداف و اصول منشور سازمان ملل و حفظ نقش مرکزی سازمان ملل متحد در ساختار بین‌المللی تاکید شده است.

وزرای خارجه بریکس، همچنین هرگونه تلاش برای تضعیف عملکرد نهادهای چندجانبه را محکوم و تاکید کردند که تمام کشورها در راستای توسعه و صیانت از حقوق بشر و آزادی‌های بنیادین، باید بر پایه مساوات و احترام متقابل با یکدیگر همکاری کنند.

به گزارش ایرنا، برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بنیانگذاران بریکس هستند و عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، اتیوپی، اندونزی و ایران نیز به آن پیوسته‌اند. بریکس همچنین ۹ کشور شریک به عنوان اعضای وابسته از جمله بولیوی، کوبا، بلاروس، مالزی، نیجریه و قزاقستان دارد.

 

 منبع خبر