تبعات صدای بیش از حد محیط کار بر سلامت

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره ضرورت استفاده از روشهای نوین نظارتی بر سلامت محیط و بهداشت حرفغهای توضیحاتی ارائه داد و گفت: تقویت و تشدید اقدامات بهداشت حرفهای و معاینات شغلی توسط پزشکان و متخصصان طب کار را برای امسال در دستور کار قرار دادهایم.

مهندس محسن فرهادی با بیان اینکه ۲۸ آوریل (۸ اردیبهشت) هر سال به عنوان روز جهانی «ایمنی و بهداشت حرفهای» در نظر گرفته شده، اظهار کرد: مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، مسئولیت کنترل و نظارت بر بیماریهای شغلی و همچنین بهداشت حرفهای به منظور تامین هرچه بیشتر محیط کار سالم و ایمن را بر عهده دارد. شعار «تحول در ایمنی سلامت شغلی و بهداشت حرفهای؛ نقش هوش مصنوعی و دیجیتالی شدن در سلامت کار» به عنوان شعار روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفهای سال ۲۰۲۵ انتخاب شده است.
ضرورت استفاده از روشهای نوین نظارتی بر ایمنی و بهداشت محیط
وی درباره تاثیر بهکارگیری فناوریهای نوین برای نظارت بر کارگاهها گفت: هنگامی که از روشهای سنتی برای نظارت بر کارگاهها استفاده میکنیم، فقط میتوانیم یک واحد صنعتی یا کارگاه خاص را تحت پوشش و بازرسی قرار دهیم و این در حالی است که استفاده از روشهای نظارتی نوین با مزایای فروانی همراه است. استفاده از روشهای نوین سبب میشود که اطلاعات به صورت لحظهای و برخط در اختیار بازرسان قرار گیرد. به طور مثال، طرح «کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین در جایگاههای سوخت» (کهاب) یک روش نظارتی نوین برای بررسی میزان آلایندگی جایگاههای توزیع سوخت است.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره طرح «کهاب» توضیح داد: وزارت بهداشت با همکاری شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران نسبت به اجرای طرح کهاب در جایگاههای توزیع سوخت اقدام کرده است. وزارت بهداشت با استفاده از دستگاههای این طرح که در جایگاههای سوخت نصب میشوند نسبت به جمعآوری دادهها در ارتباط با میزان گازها و آلایندههای موجود در جایگاههای توزیع سوخت اقدام میکند. طرح کهاب، اطلاعات را به صورت لحظهای و برخط در اختیار وزارت بهداشت قرار میدهد و وزارت بهداشت نیز بر مبنای اطلاعاتی که در اختیار دارد نسبت به اجرای خدمات کنترلی و مهندسی بهداشت محیط اقدام میکند. بدون شک، استفاده از روشهای نظارتی نوین برای بهداشت محیط امری ضروری است.
اقدامات کنترلی بهداشت حرفهای
وی درباره اهمیت بهداشت حرفهای تصریح کرد: بهداشت حرفهای نه تنها میتواند میزان سختی «مشاغل سخت و زیانآور» را کاهش دهد، بلکه با استفاده از دانش فنی و مهندسی بهداشت حرفهای میتواند منجر به اقدامات کنترلی شود. مسائل متعددی در صنعت مانند «افزایش صدای بیش از حد مجاز» میتواند سلامت انسان را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما اقدامات کنترلی محیطی برای ایجاد محیط سالم میتواند از بسیاری مسائل جلوگیری کند.
برنامههای وزارت بهداشت برای بهداشت حرفهای
فرهادی درباره برنامههای وزارت بهداشت برای بهداشت حرفهای در سال جاری گفت: تقویت و تشدید اقدامات بهداشت حرفهای و معاینات شغلی توسط پزشکان و متخصصان طب کار در دستور کار قرار دادهایم. وزارت بهداشت در نظر دارد جمعیت افراد موثر در چرخه صنعتی کشور که تحت پوشش بهداشت حرفهای قرار دارند، افزایش دهد. همچنین مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درنظر دارد کارگرانی که که با احتمال آسیب بیشتر مواجه هستند مانند کارگران ساختمانی و معادن را بیشتر تحت پوشش قرار دهد.
وی درباره دیگر برنامههای وزارت بهداشت در راستای بهداشت حرفهای گفت: هماهنگی و تعامل بیشتر با دستگاههای برونبخشی به ویژه وزارتخانههای «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «اقتصاد» و همچنین سازمان برنامه و بودجه را که نقشی اساسی برای تشدید برنامههای نظارتی و کنترلی دارند در دستور کار قرار دادهایم.
تلاش برای تجهیز بازرسان به دستگاههای پرتابل
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: معاون بهداشت وزارت بهداشت از برنامههای کنترلی بهداشت محیط حمایت میکند و امیدوارم که با حمایتهای ایشان بتوانیم تمام بازرسان وزارت بهداشت را به دستگاههای پرتابل بررسی شرایط محیطی مجهز کنیم. برخی بازرسان وزارت بهداشت به دستگاههای پرتابل بررسی شرایط محیطی مجهز هستند اما امیدواریم که میزان برخوداری بازرسان از دستگاههای پرتابل افزایش یابد.
ضرورت توجه به ارگونومی کارگران
فرهادی با بیان اینکه نوع بیماری کارگران با توجه به ماهیت شغلی آنها تغییر میکند، افزود: مسائل مربوط به ارگونومی کارگران و بیماریهای ناشی از آلایندههای شغلی میبایست در کانون توجه بیشتری قرار گیرد. همچنین با توجه به اینکه موضوع جوانی جمعیت در کانون توجه قرار گرفته، بیماریهایی که میتواند سلامت زنان باردار کارگر را تحت تاثیر قرار دهد، در کانون توجه قرار دادهایم. براساس ماده ۶۵ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، موضوع سلامت زنان باردار کارگر را در کانون توجه قرار دادهایم.
میزان بالای حوادث معادن در سال گذشته
وی درباره ضرورت توجه به قوانین به منظور جلوگیری از بروز حوادث شغلی گفت: «قانون کار»، قانونی ارزشمند است اما نواقصی دارد و نکات جدید میبایست به آن اضافه شود. نکته مهم و اساسی این است که توجه به قانون نسبت به اصلاح آن، توجه به ایمنی در صنعت به ویژه مکانهایی که احتمال بروز حادثه در آن بسیار زیاد است، اهمیت فراوانی دارد. احتمال بروز حادثه در معادن زیاد است و متاسفانه میزان حوادث معادن در سال گذشته با وجود تمهیدات در نظر گرفته شده، بسیار زیاد بود.
توجه به مادههای ایمنی قانون کار
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: حساسیت، دقت و توجه بیشتر به اجرای مادههای معتبر قانونی در ارتباط با ایمنی، بهداشت حرفهای، بیماری ها و معاینات شغلی میتواند در پیشگیری از حوادث بسیار موثر باشد. توجه به حوزه بهداشت و پیشگیری، مهمترین سرمایه در مسیر بهداشت حرفهای است. توجه و پایبندی به قانون کار به ویژه در حوزه بهداشت محیط و کار، تنها راهکار پیشگیری از حوادث است و این موضوع میبایست در کانون توجه تمام دستگاهها قرار گیرد.
مطالب مرتبط
- هشدار؛ آمپول و قرص های لاغری با چاشنی شیشه
- پزشکیان: ایران و جمهوری آذربایجان نقاط مشترک بسیار زیادی دارند
- امضای هفت تفاهمنامه همکاری میان ایران و آذربایجان
- قیمت دینار عراق، امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
- سقوط 30 درصدی تراکنش های بانکی در فروردینماه/ چگونه نوروز رفتار مالی خانوارها را تغییر میدهد؟
- فهرست بزرگترین صادرکنندگان فولاد ایران/ فولاد خوزستان در صدر
- استاندار ایلام: تحولات جمعیتی محور برنامهریزی و توسعه است
- ۲۲۶ کشته در تصادفات پارسال رانندگی پایتخت