غار هوتو / همه آنچه قبل از رفتن باید بدانید

غارهای هوتو و کمربند از عجایب طبیعی و تاریخی ایران محسوب می شود که در سال 1387 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاند. غار هوتو و غار کمبربند در فاصله 25 کیلومتری شهرستان بهشهر در استان مازندران قرار دارد.

غار هوتو کجاست؟
چندین سال پیش یک غار مرموز در یکی از روستاهای مازندران کشف شد. غار هوتو یک غار باستانی با قدمت چند هزار ساله و شهرت جهانی است. دلیل این شهرت هم این است که آثار مهمی از درون آن کشف شده که آن را تبدیل به «معدن طلای انسانشناسان» کرده است. میخواهید بدانید این آثار چیست؟
داستان کشف استخوانها در غار هوتو
در جنوب بهشهر در استان مازندران بر دامنه صخرهای در روستای تروجن دو غار معروف هوتو و کمربند قرار گرفتهاند. غار هوتو و همچنین غار کمربند که در همان نزدیکی است اولین بار در سال 1949 یعنی بیش از هفتاد سال پیش توسط گروه باستانشناسی دانشگاه پنسیلوانیا مورد بررسی و کاوش قرار گرفتند. در این بررسیها مشخص شد که این غارها سکونتگاه آخرین انسانهای غارنشین ایران در اوایل دوران روستانشینی هستند.
در ابتدا دهانه غار هوتو بسته بوده. بههمین دلیل تحقیقات از غار کمربند آغاز شد. اما کمی بعد محققان متوجه شکاف کوچکی در سقف غار شده و به کمک انفجار دینامیت دهانه آن را باز کرده و قدم به دنیایی از آثار تاریخی میگذارند که قدمت بعضی از آنها به 70 هزار سال پیش میرسید.
بعد از هفتهها خاکبرداری باستانشناسان توانستند تکه استخوانهای پیدا شده از غار هوتو را در کنار هم بگذراند و مدل جمجه انسانهای ساکن در این غار را شبیهسازی کنند. به نظر میرسد که ساکنان این غارها با نئاندرتالها تفاوت زیادی داشته و جمجمه و اسکلت آنها بیشتر شبیه انسانهای امروزی است. به همین دلیل «انسان هوتو» یکی از یافتههای مهم باستانشناسان و دانشمندان به حساب میآید که نقش مهمی هم در نظریههای نحوه تکامل انسان امروزی داشته است.
از طرف دیگر با بررسی سنگها و آثار به دست آمده در این غار نشانههایی از دوران نوسنگی، پارینه سنگی، عصر آهن و عصر یخبندان به دست آمد. آثاری مثل سنگ چخماق، تکههای سفال، دانه گیاهان، سنگ دریایی و حتی اسکلت بدن نوعی خاص از آهو که نشان میدهد اینطور حیوانات خوراک ساکنان غار در دوران پارینه سنگی بودهاند.
سفر به این منطقه سفری لست جادویی به دنیای انسانهایی که دهها هزار سال پیش سبکهای مختلف زندگی را در این منطقه تجربه کردهاند.
در این غار باید بگویید: «هو»
اما برویم سراغ اسم عجیب غار. اهالی روستا برای این نام جالب دو روایت دارند. عدهای هوتو را به معنی «آهن تخت» میدانند که سنگی شبیه به آن در غار وجود دارد. دستهای دیگر معتقدند اسم این غار برای این هوتو است که اگر یک نفر در غار «هو» بگویید، انعکاس صدایش به صورت «تو» برمیگردد. هرچند که به نظر میرسد نظریهی اول درستتر باشد اما داستان دوم هم روایت جالبی از اسم این غار باستانی است.
مسیرهای دسترسی به غار هوتو
غار در 5 کیلومتری جنوب غربی بهشهر قرار دارد بنابراین ابتدا باید خودمان را به غرب بهشهر و روستای تروجن برسانیم.
اگر از تهران حرکت میکنید وارد جاده فیروزکوه شوید. قائمشهر و ساری و نکا را رد کنید تا به بلوار هاشمنژاد برسید. وارد خروجی روستای شهیدآباد یا تروجن شوید و به مسیر خود ادامه دهید تا به روستا برسید. بعد از رسیدن به روستا میتوانید از بومیهای منطقه مسیر منتهی به غار را بپرسید.
دیدنیهای اطراف غار هوتو
همانطور که حتما تا به اینجا متوجه شدهاید بهشهر از قدیمیترین شهرهای ایران است. شهری که از شمال به خلیج میانکاله، از جنوب به دامنههای البرز، از غرب به نکا و از شرق به گلوگاه میرسد. این شهر و اطراف آن پر از جاذبههای تاریخی و طبیعی است که در این سفر میتوانید از آنها هم دیدن کنید.
پس شما میتوانید علاوه بر تجربه یک غارنوردی سبک، در روستا شبمانی به شیوه کمپینگ را هم داشته باشید و یک سفر به یادماندنی را در بهشهر زیبا برای خود رقم بزنید.
طبیعت تروجن
علاوه بر بازدید از غارهای هوتو و کمربند پیشنهاد میکنیم از طبیعت اطراف غار هم دیدن کنید که پوشیده از گیاهان جالب و درختان زیباست.
مجموعه تاریخی عباسآباد
یکی از معروفترین و جذابترین دیدنیهای بهشهر مجموعه تاریخی عباسآباد است که در سال 1020 به دستور شاه عباس اول ساخته شده است. این مجموعه در 9 کیلومتری بهشهر قرار دارد و شامل چندین بخش است؛ دریاچهی عباس آباد، باغ عباس آباد، سد، بقایای کاخ پادشاهان صفوی، حمام و گرمخانه، برج آجری و آسیاب آبی.
در مجموعه بعضی امکانات رفاهی مثل کافه، رستوران، نمازخانه، سرویس بهداشتی و بوفه هم وجود دارد.
گوهرتپه و موزه باستانشناسی
یکی دیگر از مکانهایی که در سفر به شهرستان بهشهر و بعد از بازدید از غار هوتو باید ببینید گوهرتپه است. گفته میشود انسانهای ساکن غارهای هوتو و کمربند بعد از خروج از غار بهمرور گوهرتپه را ایجاد کردند؛ تپهای انسانساز که در دو کیلومتری شمال غربی رستمکلا یا کیلومتر 40 جاده ساری-بهشهر واقع شده است.
باستانشناسان زمان شکلگیری این تپه را دوران مس و سنگ، یعنی حدود 3500 سال قبل از میلاد تخمین زدهاند. به دلیل وجود منابع طبیعی بسیار مثل دریا، جنگل، غارها و منابع مصنوعات سنگی در این نزدیکی، گوهرتپه به سرعت توسعه یافته و در دوران مفرغ تبدیل به شهری بزرگ میشود.
یک موزه باستانشناسی هم در این محل افتتاح شده که بازدیدکنندگان گوهرتپه میتوانند آثاری را که از این منطقه استخراج شده در آن ببینند. بنابراین پیشنهاد ما این است که در این سفر گوهرتپه را حتما در بین گزینههایتان برای بازدید قرار دهید و سیر جالب زندگی انسانهای غارنشین، روستانشین و شهرنشین این منطقه را به چشم ببینید.
کاخ صفیآباد
این کاخ هم بهجا مانده از زمان شاه عباس اول بوده و در سال 1010 بنا شده است. کاخ در زمان حمله افغانها به شدت آسیب دید اما مجددا به دست نادرشاه افشار بازسازی شد. آب این کاخ توسط چشمه پلنگخیل در نزدیکی کاخ تامین میشده و با استفاده از لولههای سفالی یا همان تنبوشه به درون کاخ هدایت میشده است.
تالاب میانکاله
این تالاب زیبا در شمال بهشهر همه ساله مقصد هزاران پرنده مهاجر است و تبدیل به پناهگاهی کمنظیر برای گونههای مختلف پرندگان شده است. اگر به نیت سفری چند روزه راهی بهشهر شدید حتما از میانکاله زیبا و طبیعت مسحورکننده اطراف آن دیدن کنید.
زمان مناسب برای رفتن به غار هوتو
برای سفر به بهشهر و بازدید از دیدنیهای آن به ویژه غار هوتو بهترین فصل بهار است. در فصلهای پاییز و زمستان این منطقه حسابی سرد میشود.
در این سفر یک غارگردی هیجانانگیز پیش روی شماست. بنابراین مهم است مجهز راهی شوید. اول از همه کفش کتانی مناسب یا کفش کوه به همراه داشته باشید. همچنین سعی کنید لباسهای قدیمی و استفاده شده بپوشید چون ممکن است در صورت تماس با کف و دیوارههای غار، لباسهایتان کثیف و پاره شوند. چراغ قوه یا هدلایت را هم برای پیمایش درون غار فراموش نکنید.
همچنین در کولهپشتیای سبک، مقداری غذا، خوراکی، تنقلات و آب آشامیدنی به همراه داشته باشید. سایر لوازم سفر را با توجه به مدت زمان سفر و نوع اقامتتان به لیست اقلام ضروری اضافه کنید. مثلا اگر قصد برپایی چادر در طبیعت را دارید، چادر مسافرتی، کیسهخواب و لباس گرم برای شب به همراه داشته باشید.
منبع : پینورست
مطالب مرتبط
- بغض تلخ مجری تلویزیون برای تازهداماد حادثه بندرعباس
- دعا برای مصدومان حادثه بندر شهید رجایی در جوار حرم امام رضا (ع)
- ایران اکسپو ۲۰۲۵؛ ویترینی از ظرفیتهای صنعتی، اقتصادی و فرهنگی ایران
- دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا ۱۳ اردیبهشت برگزار میشود
- بلوغ مدیریتی محمدرضا زنوزی، مالک باشگاه تراکتور در آستانه قهرمانی / زنوزی این گونه به استقبال قهرمانی رفت ...
- باهنر: دولت پیگیر تصویب پالرمو در مجمع تشخیص است / تعدادی از نمایندگان در نامه ای در خواست کرده بودند که بررسی این لایحه در مجمع به تاخیر بیافتد اما اعضای مجمع، مصلحت نمی دادند که بررسی این لایحه به تاخیر بیافتد / کمیسیون های تخصصی تقریباً با همه مواد دو لایحه پالرمو و CFT موافقت کرده اند
- سرقت سرمایه گرانبهای کشور لو رفت
- علت انفجار در بندر رجایی از زبان یک شیمیدان انگلیسی