سفر نماینده هند به کابل؛ ظرفیت‌سازی مقابله با چالش امنیتی

 سفر نماینده هند به کابل؛ ظرفیت‌سازی مقابله با چالش امنیتی

  سفر نماینده ویژه هند به کابل در شرایط کنونی پرتنش با پاکستان علاوه بر این که گامی در راستای تقویت روابط با حکومت افغانستان است، به عنوان تلاشی استراتژیک برای کاهش تهدیدات تروریستی و تقویت جایگاه هند در منطقه نیز محسوب می‌شود.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، جنوب آسیا همواره شاهد تنش‌های پیچیده و چندوجهی میان کشورهای اصلی خود بوده است. در هفته‌های اخیر، این تنش‌ها شدت بیشتری پیدا کرده‌اند. حمله تروریستی اخیر در منطقه‌ی پهلگام کشمیر که تحت کنترل هند است، نقطه عطفی در این بحران‌ها بود. این حمله که به کشته شدن 26 گردشگر و زخمی شدن 17 نفر منجر شد، دولت هند را به واکنش واداشت.

هند این حمله را به گروه‌های تروریستی تحت حمایت پاکستان نسبت داده است، اتهامی که پاکستان به شدت رد کرده و همواره بر این نکته تأکید کرده است که خود نیز قربانی تروریسم است. این رویداد نه تنها بی‌اعتمادی میان دو کشور را تشدید کرده، بلکه بحران امنیتی در منطقه را عمیق‌تر ساخته است.

در این شرایط پرتنش، روابط هند و پاکستان که به ویژه در زمینه امنیتی تحت فشار شدید قرار دارد، با چالش‌های جدی روبه‌رو است. سفر آنند پرکاش، نماینده ویژه وزارت خارجه هند به کابل، در این زمینه سوالات زیادی را مطرح کرده است. این سفر می‌تواند نشان‌دهنده‌ی تلاش‌های هند برای مدیریت بحران و در عین حال، گام جدیدی در جهت رسیدگی به چالش‌های امنیتی منطقه باشد.

سفر آنند پرکاش، نماینده ویژه وزارت خارجه هند، به کابل در زمانی که تنش‌ها با پاکستان به اوج خود رسیده است، نشان‌دهنده تلاش‌های این کشور برای ایجاد موازنه در سیاست خارجی خود و تقویت روابط با افغانستان است.

هند از یک سو با تهدیدات ناشی از گروه‌های مستقر در پاکستان روبه‌رو است و از سوی دیگر در تلاش است تا نفوذ پاکستان در افغانستان را کاهش داده و ارتباطات استراتژیک خود را با این کشور گسترش دهد.

یکی از اهداف این سفر نیز تقویت همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف، به‌ویژه تقویت روابط امنیتی با حکومت طالبان است. این همکاری‌ها می‌تواند به مقامات دهلی کمک کند تا اطلاعات بهتری در مورد فعالیت‌های گروه‌های تروریستی، به‌ویژه در پاکستان، به‌دست آورند و از نفوذ گروه‌هایی که تهدیدی مشترک برای امنیت هند و منطقه هستند، جلوگیری کند.

افغانستان پس از تسلط طالبان به شدت نیازمند همکاری‌های بین‌المللی است و هند به‌دنبال گسترش روابط اقتصادی و تجاری با این کشور است. در نتیجه این روابط اقتصادی نه تنها به دهلی‌نو این امکان را می‌دهد که نفوذ خود را در افغانستان گسترش دهد، بلکه می‌تواند افغانستان را به‌عنوان یک شریک اقتصادی و سیاسی قرار دهد. در عین حال، هند قصد دارد با مشارکت در پروژه‌های زیربنایی افغانستان، جایگاه خود را در منطقه تقویت کند و موازنه‌ای در برابر تلاش‌های دولت اسلام‌باد برای تقویت نفوذ خود در افغانستان ایجاد نماید.

سفر آنند پرکاش به کابل تلاشی برای حفظ و تقویت منافع هند در شرایط بحرانی است. دهلی‌نو در تلاش است تا از ظرفیت‌های دیپلماتیک خود برای فشار به پاکستان در راستای توقف حمایت از برخی گروه‌های تروریستی بهره‌برداری کند که دهلی نو اعتقاد دارد پاکستان از آنها حمایت می‌کند. بنابراین تقویت روابط با افغانستان می‌تواند در این مسیر کمک کند و به‌ویژه در صورت همکاری بیشتر کابل-دهلی در مقابله با تهدیدات، پاکستان را تحت فشار بیشتری قرار دهند.

به هر حال، در شرایطی که تنش‌ها میان هند و پاکستان به‌ویژه در زمینه امنیتی به اوج خود رسیده است، سفر نماینده ویژه این کشور به کابل نه تنها به‌عنوان گامی در راستای تقویت روابط دوجانبه میان کابل و دهلی‌نو است بلکه به‌عنوان یک تلاشی استراتژیک برای کاهش تهدیدات تروریستی و تقویت جایگاه هند در منطقه محسوب می‌شود.

هند با استفاده از این سفر می‌خواهد به پاکستان نشان دهد که در مواجهه با تهدیدات امنیتی، می‌تواند بر روی متحدان خود مانند افغانستان حساب کند و در عین حال از ظرفیت‌های دیپلماتیک برای فشار به اسلام‌آباد بهره‌برداری نماید.

این سفر همچنین می‌تواند آغاز تغییراتی در نحوه تعامل هند با کشورهای همسایه باشد، به‌ویژه در شرایطی که هند به‌دنبال تقویت همکاری‌های منطقه‌ای در برابر تهدیدات مشترک است.

انتهای پیام/.

 
 

 منبع خبر

از بین اخبار