به گزارش ایرنا، مردم کرمان از دیرباز و طبق مراسم سنتی که قدمت آن به قرنها پیش بر میگردد. ۴۰ روز پس از تحویل سال نو در دامنه کوه شیوشگان گرد هم جمع میشوند تا جشنی کهن را برپا کنند که نظیر آن در جای دیگری دیده نمیشود.
این آیین که نهم اردیبهشت در ارتفاعات تندرستون برگزار میشود پیش از اینکه یک جشن و مراسم باشد، معنا و مفهوم خاصی را در خود دارد و بنا به شواهد و مستندات تاریخی، بن مایه آن بهره گیری از طبیعت بهاری و طلب سلامتی، خیر و گشایش بخت است.
اما آیین تندرستون امسال به یاد حادثه دیدگان بندر شهید رجایی بندرعباس متفاوت از سالهای قبل برگزار شد و کرمانیها در مراسمی که هر سال با برنامههای مختلف همراه بود، فقط آداب سنتی آن را انجام دادند.
این مراسم از عصر امروز تا شامگاه در محل بوستان پدر ادامه داشت و برنامههای اجرای موسیقی، هنری و ورزشی که برای جشن تندرستون تدارک دیده شده بود، به احترام حادثه دیدگان و جانباختگان حادثه بندرعباس لغو شد.
مردم این دیار از سالیان دور تاکنون نوروز را به تفصیل برگزار کردهاند از برگزاری جشن سده در ۵۰ روز قبل از سال نو تا عید نوروز، سیزده به در و چله بهار که جشن تندرستون نام دارد و با دورهمی خانوادهها، پختن آش کرمانی، دعا برای گشایش گرهها با روشن کردن شمع، زاغ سوزی، آب چهل و چادر برون همراه است یعنی به اصطلاح چادر برای بانوان میبرند.
محل برگزاری جشن تندرستان در بوستان پدر انتهای خیابان شهدا یا همان زریسف در نزدیکی قلعه دختر و قلعه اردشیر و دامنه کوه شیوشگان است.
کوه شیوشگان در شرق شهر کرمان واقع شده و قدمت ناحیه دستکند این کوه به ۱۲ هزار سال قبل بر میگردد که «شیوشگان» نام باستانی و امروزی این کوه و یکی از چشمگیرترین آثار تاریخی و گردشگری این شهر است.