اما و اگرهای ساخت سد کسیلیان/ چرا محیط زیست مجوز نمیدهد؟

درحالی که متولیان حوزه آب و احداث سد استان تاکید بر احداث سد کسیلیان دارند و آن را ضرورتی برای تامین آب شرب سوادکوه شمالی، قائمشهر، سیمرغ، جویبار و بهنمیر میدانند اما سازمان محیط زیست کشور تاکنون مجوزی صادر نکرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، در گستره توسعه زندگی شهری و روستایی تامین آب شرب نیازی ضروری به شمار میآید که حیات انسانی به آن وابسته بوده از این رو همواره در سیاستگذاریها مورد توجه قرار دارد و طرحهای مختلفی بدین منظور در نظر گرفته میشود.
جمعآوری آبهای سطحی از طریق احداث سد به منظور تامین آب شرب و مصارف کشاورزی در طی دهههای اخیر مورد توجه بوده است با این حال سدها این غولهای آبی گاهی اقبال چندانی در پذیرش برای احداث ندارند و باعث دغدغهمندیهایی میشوند، احداث سد در مازندران گاهی با چالش روبرو میشود، چالشهایی که نگرانیهای زیستمحیطی، منابع طبیعی و شرایط اقلیمی بر آن دامن میزند و حتی منجر به توقف یک پروژه خواهد شد.
احداث سد کسیلیان بر روی رودخانهای به همین نام از جمله پروژههای بزرگ تامین آب در مازندران به شمار میآید که دامن موانع زیست محیطی پای اجرای آن را گرفته است، رودخانه کسیلیان در منطقه سوادکوه شمالی تا امتداد سوادکوه در دل جنگلهای بکر هیرکانی جریان دارد و به عنوان یکی از جاذبههای طبیعی پرطرفدار محسوب میشود که در دل جریان خود حیات آبزیان و گونههای گیاهی را نگه داشته و در نهایت راهی تِلار میشود.
رودخانهای که حدود دو دهه از اولین مطالعات احداث سد بر روی آن میگذرد و طرح اولیه نیز دچار تغییراتی شده است با این حال تاکنون عملیات ساخت آن اجرایی نشده است.
سازمان محیط زیست کشور مهمترین مخالف احداث این سد در طی این سالها بوده و تاکنون نیز مجوز اجرای این طرح را صادر نکرده است چراکه معتقدند احداث این سد حیات آبزیان و گونههای گیاهی را به خطر انداخته و باعث نابودی بخشی از این حیات آبزی میشود از سویی چندین هکتار جنگل به همراه محیط زیستی که در آن خو گرفته از بین خواهد رفت، همچنین سازمانهای مردم نهاد محیط زیستی نیز با تشکیل گروههای حمایتی از محیط زیست و مخالفت با اجرای طرح، فعالیتهای اجتماعی خود را ادامه دادهاند با این حال متولیان حوزه آب و احداث سد همچنان پیگیر اجرای طرح بوده و ساخت این سد را ضرورتی برای مردم میدانند از این رو با مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران هم صحبت شدیم تا ضرورت اجرای این طرح و پیگیریهای چندین ساله باوجود مخالفتهای زیست محیطی را جویا شویم.
استفاده از آبهای سطحی برای تامین آب شرب
حیدر داوودیان مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در سوادکوه با بیان اینکه مطالعات سد کسیلیان از سالیان گذشته انجام شده است، گفت: 15 سال پیش مطالعات اجرای این سد یعنی مطالعات فاز یک آن تمام شده است و قرار بر این است تا این سد آب شرب شهرستانهای سوادکوه شمالی، قائمشهر، سیمرغ، جویبار و بهنمیر را تامین کند.
وی با اشاره به سیاستهای وزارت نیرو درمورد بهرهمندی از آبهای سطحی، اظهار داشت: سیاستهای وزارت نیرو از گذشته بر این بوده که تامین آب شرب از منابع آب زیرزمینی به سمت منابع آبهای سطحی برده شود، چراکه سفرههای آب زیرزمینی ما آلودگیهایی دارد و مناسب تامین شرب نیست از این منظر تصمیم بر این شد تا از منابع آبهای سطحی استفاده کنیم و سد کسیلیان هم در این راستا است.
هدف احداث سد کسیلیان
داوودیان ضمن توضیح طرح اولیه سد کسیلیان، خاطرنشان کرد: نگاه اولیه بر این بود که با احداث این سد تامین آب کشاورزی و هم تامین آب شرب را داشته باشیم و حجم مخزن در طرح اولیه حدود 120 میلیون مترمکعب بود تا با ساخت آن تامین آب شرب و کشاورزی را داشته باشیم.
وی با برشمردن اهداف ساخت این سد، افزود: هر سدی که ساخته میشود یکی از اهداف مهم و اساسی کنترل سیلاب است، سیلابهایی که هرساله به وقوع میپیوندد و خسارتهای هنگفتی را به بار میآورد، ساخت این سدها میتواند کمکی برای جلوگیری از خسارت سیلاب باشد.
داوودیان، یادآور شد: در سیل سال 98 کیاکلا را آب فرا گرفته بود مطمئنا اگر سد کسیلیان وجود داشت این اتفاق در پایین دست رخ نمیداد و شاهد خسارت به اراضی، خانههای مسکونی و تاسیسات زیربنایی نبودیم.
تغییر طرح اولیه سد به دلیل ایرادات زیست محیطی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با بیان اینکه برای احداث این سد ایرادات زیستمحیطی وجود داشت و مجبور به تغییر طرح شدیم، گفت: ایراداتی که از منظر زیست محیطی وجود داشت باعث شد تا مجبور شویم کمی هدف طرح را تغییر دهیم و فقط برای تامین آب شرب شهرستانهایی که نام برده شد در نظر بگیریم، حجم مخزن را در طرح کم و به 56 میلیون مترمکعب رساندیم تا فقط برای تامین آب شرب این شهرستانها و کنترل سیلاب احداث شود با این حال باوجود پیگیریهایی که انجام دادیم با مخالفتهای محیط زیست کشور مواجه شدیم درحالی که در محیط زیست استان همکاری لازم وجود داشت اما مخالفتهایی از محیط زیست کشور داریم و بعضاً ngoهایی نیز مخالف ایجاد سد بودند.
تعهد برای جبران خسارت احتمالی
داوودیان، تصریح کرد: ما تعهداتی را مطرح کردیم که اگر جنگلی از بین میرود و اگر آسیبهایی وارد میشود ما حاضر هستیم بخشی از این آسیبها را جبران کنیم، طبیعتا هر توسعهای آسیبهایی در محیط زیست دارد و این موضوع اجتنابناپذیر است، هیچ توسعهای بدون آسیب نخواهد بود ولی گفتیم تمام تلاش خود را میکنیم تا این آسیبها را به حداقل برسانیم.
وی، افزود: به طور نمونه گفتیم حاضر هستیم تا ده برابر جنگلهایی که این سد ممکن است باعث تخریبش شود دوباره احیاء کنیم، ده برابر جنگلکاری کنیم و حدود هفت سال هم بهرهبرداری را انجام دهیم ولی تا به امروز موفق نشدیم تا مجوزات لازم را از محیط زیست کشور بگیریم و همچنان درگیر مجوزات هستیم درواقع بزرگترین چالش برای اجرای طرح این سد همین بحث مجوز محیط زیست کشور است.
هیچ اقدام اجرایی انجام نشده است
این مسئول، خاطرنشان کرد: هیچ اقدام اجرایی برای احداث انجام نشده است، باید مجوز محیط زیست را داشته باشیم و در نهایت مجوز ماده 23 را از سازمان مدیریت و برنامهریزی بگیریم تا عملیات اجرایی را شروع کنیم.
ضرورت ساخت سد کسیلیان
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با برشمردن ضروریات احداث سد کسیلیان، اظهار داشت: احداث این سد برای تامین آب شرب و کنترل سیلاب خیلی ضرورت دارد و حتما باید احداث شود، این سد در 7 کیلومتری سوادکوه شمالی بر روی رودخانه کسیلیان احداث خواهد شد.
داوودیان با بیان اینکه همچنان پیگیر احداث این سد هستیم، گفت: ما ناامید نیستیم و همچنان پیگیر مجوز هستیم، از همه مسئولین استانی، ngo ها و کسانی که با این موضوع درگیر هستند میخواهیم کمک کنند تا این اتفاق بیفتد چراکه تامین آب شرب این شهرستانها در آینده نزدیک به چالش خواهد خورد و حتما ضرورت داریم که این سد را بسازیم.
به گزارش تسنیم، درحالی که متولیان حوزه آب و احداث سد ضرورت اجرای این طرح را تامین آب شرب شهرستانهای سوادکوه شمالی، قائمشهر، جویبار، سیمرغ و بهنمیر ، کنترل سیلاب و پیشگیری از کمبود آب در آینده میدانند اما محیط زیست کشور تاکنون مجوز لازم برای آغاز عملیات اجرایی این سد را نداده است.
اگرچه گذر زمان و پیگیریها باعث نشده تا محیط زیست کشور از موضع خود عقبنشینی کند و مجوز را صادر نماید با این حال آب منطقهای استان دست از پیگیری نکشیده و تا حصول نتیجه ادامه خواهد داد تا نگرانیهایش برای تامین آب شرب شهرستانهای گفته شده به پایان برسد.
انتهای پیام/





مطالب مرتبط
- نشانههای افزایش صادرات نفت روسیه/ پنجه خرسها روی صورت تحریم
- چین پس فرستادن بوئینگ ها را گردن آمریکا انداخت
- بانک مرکزی مهلت نهایی ارائه اطلاعات توسط صرافیهای ارز دیجیتال را مشخص کرد
- زمان برگزاری انتخابات میاندورهای مجلس، خبرگان و شوراها اردیبهشت ۱۴۰۵
- ثبت شکایات افراد سانحهدیده انفجار در بندر شهید رجایی رایگان است
- تعرفه شکایات حادثه بندر رجایی برای سانحهدیدگان رایگان شد
- سرانه مصرف نان مهاجران افغان از ایرانیها بالا زد!
- یک گروگان پس از ۴۴ روز از چنگال آدم رباها در فارس رها شد