به گزارش تجارت نیوز، هنوز هم صدای گوینده رادیو که پس از دو بار تکرار عبارت «شنوندگان عزیز توجه فرمایید»، با صدایی رسا اعلام کرد «خرمشهر، شهر خون آزاد شد»، میتواند اشک به چشمان عاشقان وطن بیاورد. امروز اما 43 سال پس از آن لحظه غرورآفرین، مسئولان محلی، بیکاری خرمشهر را بزرگترین چالش این شهر میدانند. چالشهای اجتماعی و محیط زیستی دیگری نیز دامان شهر و مردمانش را گرفته است.
بیکاری دو رقمی در خوزستان؛ آمارها واقعی نیست
در حالی مرکز آمار نرخ بیکاری خوزستان را افزایشی و دو رقمی اعلام کرده است که برخی مسئولان این استان تاکید دارند ارقام اعلام شده، واقعیت اشتغال در این استان را نشان نمیدهد.
طرح آمارگیری نیروی کار در زمستان 1403، نرخ بیکاری خوزستان را ١٢.٣ درصد نشان میدهد؛ 4.5 واحد درصد بالاتر از میانگین کشوری (7.8 درصد).
در عین حال این رقم نسبت به پاییز سال گذشته 0.4 واحد درصد افزایش و در مقایسه با زمستان سال قبل از آن، 0.6 واحد درصد افزایش داشته است.
مسئولان محلی اما میگویند که نرخ اعلامی مرکز آمار، وضعیت کلی استان را ترسیم میکند و معیار آن هم حداقل دو ساعت اشتغال در هفته است که معنادار نیست، اما بیکاری واقعی در برخی از مناطق و شهرهای استان ارقام بسیار بالاتری را نشان میدهد.
بیکاری خرمشهر؛ «ام المصائب» مردمان شهر
بیکاری خرمشهر نیز در سالهای گذشته معمولا بالاتر از رقمی کلی استان بوده است. گزارشها نشان میدهد که مساله بیکاری از دهه 70 و 80 در این شهر جدی بود، در دهه 90 به حدود 20 تا 30 درصد رسید و پس از آن نیز همچنان چالشی مهم محسوب میشد اما روندی کاهشی داشت.
در عین حال، مصطفی مطورزاده، عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان، اخیرا بیکاری خرمشهر را «امالمصائب» این شهر دانسته است؛ مسئولان محلی خوزستان نیز در سالهای اخیر همواره بر چالش اشتغال در این شهر تاکید داشتهاند.
دلایل بیکاری خرمشهر؛ از اشتغال غیربومیان تا تعطیلی صنایع
کارشناسان و مسئولان، مهمترین دلیل نرخ بالای بیکاری خرمشهر را بیتوجهی به بومیگزینی و اشتغال غیربومیان میدانند.
علاوه بر آن، دلایل دیگری چون نبود برنامهریزی، سرمایهگذاری ناکافی، تعطیلی برخی صنایع بزرگ و رها کردن کارخانهها و پروژههای نیمهتمام از دیگر دلایل آمار بالای بیکاری خرمشهر است.
مهاجرت و بحرانهای محیط زیستی، زخمی بر چهره خرمشهر
خرمشهر، 37 سال پس از پایان جنگ، با چالشها و بحرانهای دیگری نیز مواجه است؛ از نبود خدمات درمانی و بهداشتی کافی و مناسب گرفته تا ضعف و فرسودگی در زیرساختهای شهری، مسکونی و آموزشی.
در این میان، شرایط محیط زیستی شهر نیز زندگی را برای مردمان آن سخت کرده است. آلودگی هوا و آب، خشکسالی و کمبود منابع آب، سدسازیهای گسترده در بالادست و پروژههای انتقال آب به دیگر استانها و مدیریت نامناسب زباله و فاضلاب، از جمله مهمترین چالشهای این حوزه محسوب میشود.
این مصائب، در کنار نرخ بالای بیکاری خرمشهر، به فقر در این شهر دامن زده و به مهاجرت گروهی از شهروندان به ویژه جوانان منجر شده است.
تاکید بر ظرفیت دریایی و گردشگری خرمشهر
در این میان، مسئولان و کارشناسان معتقدند که خرمشهر ظرفیتهای زیادی برای توسعه و اشتغال دارد اما به آن توجهی نمیشود. صنایع دریایی و ظرفیتهای بندری این شهر، مهمترین جنبهای است که میتواند به عاملی برای حل چالش بیکاری خرمشهر کمک کند.
گردشگری فرهنگی، درمانی و آبی و ایجاد و گسترش بازارچههای مرزی، دیگر حوزههایی است که میتواند در این زمینه موثر باشد.
توجه ویژه به آلودگی و کمبود منابع آبی
کارشناسان تاکید دارند که خوزستان و خرمشهر از آلودگی و کمبود منابع آبی آسیب دیده است و طرحهای انتقال آب و توسعه صنعتی و کشاورزی باید با توجه به این مهم تعریف و طراحی شوند.
اصلاح الگوی کشت، خودداری از آتش زدن باقیمانده محصولات کشاورزی، جانمایی صحیح صنایع و انتقال شرکتهای آلاینده، احیای تالابها و پرداخت حقابه آنها، خاموشی مشعلهای گاز (فلرسوزی) و توجه صنایع به ویژه شرکت نفت به مسئولیتهای اجتماعی و محیط زیستی خود از دیگر راهکارهای اساسی برای کاهش آلودگی آب و هوا در استان خوزستان است که برخی از آنها در مورد خرمشهر نیز صدق میکند.
در عین حال، سالهاست مسئولان وعده مقابله با بیکاری خرمشهر و دیگر چالشهای اقتصادی و اجتماعی این شهر و کل استان را میدهند؛ همچنان اما در بر همان پاشنه میچرخد و چالشهای ادامه دارد. در حالی که خوزستان و شهرهای آن دیگر در مرحله دلخوشی به وعدهها نیستند و در انتظار عمل به آنها ماندهاند.
برای اطلاعات بیشتر، مطالعه چهار گزارش مشکلات خرمشهر و استان خوزستان چیست؟، اعداد نگرانکننده از نرخ بیکاری خوزستان، نرخ بیکاری مسجد سلیمان؛ رکورددار خوزستان و نرخ بیکاری خوزستان؛ دو رقمی و افزایشی پیشنهاد میشود.