به گزارش تجارت نیوز، مواد اولیه مورد استفاده در فرآیند تولید این شرکت شامل کنسانتره سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی، آهن قراضه، انواع فروآلیاژها و آهک است. بخشی از نیاز فولاد مبارکه به گندله و آهن اسفنجی در داخل مجموعه تامین میشود و بخش دیگر از طریق خرید از بورس کالا تهیه میگردد. همچنین، آهن قراضه نیز از محل ضایعات داخلی و خرید از تامینکنندگان داخلی تامین میشود.
فولاد مبارکه با تولید محصولات فولادی متنوع و باکیفیت، سهم مهمی در تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع مختلف کشور از جمله خودروسازی، لوازم خانگی، بستهبندی، لولهسازی و دیگر صنایع پاییندستی دارد و یکی از بازیگران اصلی زنجیره ارزش صنعت فولاد ایران بهشمار میرود.
تولید فولاد افت کرد؛ اولویت تولید محصولات تغییر کرده است؟
در فروردین ۱۴۰۴ فولاد مبارکه در مجموع ۸۲۷ هزار تن محصول تولید کرد که تنها ۰.۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشت. اما آنچه در ظاهر «ثبات تولید» به نظر میرسد، در واقع با تغییرات مهمی در ترکیب تولید همراه بود.
تولید محصولات گرم با افت سنگین ۴۱ درصدی به ۲۸۴ هزار تن رسید؛ رقمی که نشان میدهد بخش قابل توجهی از ظرفیت خطوط نورد گرم در این ماه مورد استفاده قرار نگرفته است. این افت میتواند نتیجه تعمیرات خطوط، آمادهسازی برای پروژههای توسعهای یا حتی مدیریت عرضه برای کنترل بازار باشد.
در مقابل، تولید تختال با رشد ۱۴ درصدی و تولید محصولات پوششدار با رشد ۱۹ درصدی همراه شد که نشان میدهد شرکت تمرکز خود را به سمت محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر و سودآوری بهتر هدایت کرده است. چنین تغییری در ترکیب تولید، به طور طبیعی بر میزان و ترکیب فروش نیز اثرگذار بوده است.
افت فروش؛ حاصل کاهش تولید و تغییر ترکیب عرضه
با کاهش چشمگیر تولید محصولات گرم، میزان فروش نیز تاثیر گرفت و تناژ کل فروش شرکت در فروردینماه به ۶۴۰ هزار تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۹ درصدی را نشان میدهد. محصولات گرم که سهم قابل توجهی در فروش شرکت دارند، با افت ۳۶ درصدی به ۲۸۵ هزار تن کاهش یافتند.
همچنین فروش تختال با کاهش ۴۲ درصدی همراه شد و به ۶۵ هزار تن رسید؛ اتفاقی که با رشد تولید این محصول در تضاد است. فروش محصولات سرد نیز رشد جزئی دو درصدی و محصولات پوششدار افزایش ۱۱ درصدی را تجربه کردند.
به طور کلی میتوان گفت فولاد مبارکه در این ماه از نظر عملیات فروش کارنامه ضعیفی داشته، اما رشد حجم فروش محصولات با قیمت بالاتر مانند محصولات پوششدار، به درآمد آن کمک کرده است.
جهش درآمد با وجود افت فروش؛ دلار نیمایی نقشآفرین شد
در حالی که حجم فروش شرکت در فروردین کاهش داشت، درآمد فولاد مبارکه از رقم ۲۱ هزار و ۸۶۱ میلیارد تومان در فروردین ۱۴۰۳ به ۲۴ هزار و ۵۷ میلیارد تومان در فروردین امسال رسید؛ رشدی ۱۰ درصدی که از نظر عددی چند عامل را در خود نهفته دارد.
نخست، افزایش نرخ دلار توافقی در فروردینماه نسبت به سال گذشته باعث رشد نرخ فروش ریالی محصولات شد. دادههای بازار ارز نشان میدهد که میانگین نرخ دلار نیمایی در فروردین ۱۴۰۴ در حدود ۲۹ تا ۳۰ هزار تومان بالاتر از مدت مشابه سال قبل بوده که این موضوع مستقیما در محاسبات فروش داخلی و صادراتی شرکت اثرگذار است.
دوم، تغییر ترکیب فروش از محصولات گرم به سمت محصولات سرد و پوششدار که نرخ فروش بالاتری دارند، توانست کاهش حجم فروش را تا حد زیادی جبران کند. برای نمونه، درآمد محصولات سرد با رشد ۱۸ درصدی به بیش از پنج هزار و ۲۹۸ میلیارد تومان رسید و فروش محصولات پوششدار با جهش ۲۴ درصدی درآمدی همراه شدند.
مجموع دادههای فروردینماه نشان میدهد فولاد مبارکه با وجود کارنامه ضعیف در تولید و فروش محصولات پرتیراژ، توانست درآمد خود را با استفاده از ابزارهایی مانند «تنظیم سبد فروش» و «بهرهگیری از نرخ بالاتر ارز» افزایش دهد.
منبع: فولاد نیوز