به گزارش تجارت نیوز، در نخستین روز کاری هفته، بازار سرمایه ایران با نوساناتی چشمگیر همراه شد؛ نوساناتی که ریشه در فضای مبهم سیاسی و شایعات متناقض اقتصادی داشت. بازار در آغاز با موجی از خوشبینی ناشی از تصویب مشروط لایحه پالرمو و خبرهای غیررسمی از پیشرفت در مذاکرات ایران و آمریکا، بهویژه در گروه بانکی آغاز بهکار کرد. تقاضای بالا در نمادهای بانکی، خودرویی و کشاورزی گویای امیدواری تازهای درمیان سرمایهگذاران بود، اما دیری نپایید که این جو خوشبینانه تحتالشعاع دو شایعه مهم قرارگرفت.
نخستین مورد به تفاسیر ابتدایی از سخنان رهبری مربوط میشد که برخی آن را تهدید به پاسخگویی به آمریکا تلقی کردند، تفسیری که ساعاتی بعد با انتشار کامل سخنان، رنگ باخت. دومین شوک خبری اما به تعویق احتمالی واگذاری سایپا بازمیگشت؛ موضوعی که در شرایط حساس گروه خودرویی، بهویژه پس از افزایش توجه عمومی و رسانهای به رقابت برای تصاحب این بلوک، نگرانیهایی ایجاد کرد، با اینحال در نیمه دوم، بازار با روشنترشدن ابعاد هر دو موضوع، مجددا به تعادل بازگشت و برخی صفهای فروش، بهویژه در نمادهای بزرگ، جمعآوری شد.
همزمان، تهدید قطعی برق صنایع فولادی و سیمانی، سایه سنگینی بر عملکرد کوتاهمدت این گروهها انداخت، اگرچه شرکتهایی که پیشتر به زیرساختهای انرژی مستقل مجهز شدهاند، ممکن است از رشد نرخ فروش محصولات بهرهمند شوند، اما در مجموع، این تهدید بهعنوان یک ریسک جدی برای صنایع انرژیبر تلقی میشود.
در سوی دیگر، تصویب پالرمو بهعنوان گام نخستین در مسیر بازگشت به نظام مالی بینالمللی، امیدواریهایی در صنعت بانکداری ایجادکردهاست؛ صنعتی که در صورت تصویب نهایی لوایح مکمل، میتواند تحول در صورتهای مالی خود را تجربه کند. در مجموع، بازار نشانی از حیات و پویایی دارد، اما همچنان در مواجهه با هر خبر، دچار نوسانات لحظهای میشود. آنچه در این شرایط اهمیت دارد، تمایز میان شایعه و سیگنال رسمی برای سرمایهگذاران است؛ تصمیمی که میتواند در چنین فضای حساسی، تعیینکننده باشد.
بورس در احتیاط سیاسی
حسن حسیننیا، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: «بازار سرمایه هفتهجاری را در شرایطی آغاز کرد که شایعاتی درباره مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا منتشر شد. این اخبار از ارائه پیشنهادهایی از سوی طرفین برای بررسی امکان توافق حکایت دارد، بههمیندلیل در فضای پرابهام فعلی، فعالان بازارهای مالی با احتیاط بیشتری نسبت به معاملات خود اقدام میکنند.» او در ادامه با اشاره به نوسانات روز شنبه گفت: «رفتار متلاطم بازار در ابتدای هفته را میتوان در همین چارچوب تحلیل کرد. ریسکهای سیستماتیک، همچنان فضای کلی بازار را تحتتاثیر قراردادهاند.»
حسیننیا در ادامه افزود: «در کنار این ریسکهای کلان، صنایع مختلف نیز با چالشهای خاص خود مواجه هستند. بهعنوان نمونه، طی روزهای اخیر نامهای منتشر شد که از قطع برق صنایع سیمان و فولاد در بازه ۱۵روز آینده خبر میداد. این موضوع هم بر معاملات نمادهای مرتبط تاثیرگذار است و هم میتواند بازار مصرف را دچار اختلال کند. البته شرکتهایی که طی سالهای گذشته نیروگاه اختصاصی احداث کردهاند، ممکن است از رشد نرخ فروش محصولات منتفع شوند.» وی درباره تاثیر مصوبات مجمع تشخیص مصلحتنظام بر بازار گفت: «خبر تصویب مشروط لایحه پالرمو خبر خوبی برای گروه بانکی بهشمار میرود. در صورت تصویب نهایی لایحه CFT نیز میتوان امیدوار بود که این مجموعه اقدامات، به بهبود صورتهای مالی بانکها منجر شود.» این تحلیلگر همچنین با اشاره به تحولات صنعت خودرو خاطرنشان کرد: «گروه خودرویی در ماههای اخیر یکی از صنایع پرحاشیه بازار بودهاست. اخبار مرتبط با عرضه بلوک سایپا و واگذاری مدیریت آن به بخشخصوصی همچنان در صدر توجهات قرار دارد. حتی واکنشهای فضایمجازی نیز نشان میدهد؛ افراد حقیقی و حقوقی مختلفی برای تملک این بلوک ابراز علاقه کردهاند. احتمالا در هفتههای آینده نیز توجه به این گروه بیشتر خواهدشد.» او در پایان تاکید کرد: «با وجود همه تحولات در صنایع مختلف، همچنان این اخبار مرتبط با مذاکرات هستهای است که بیشترین اثرگذاری را بر جهتگیری کلی بازارهای مالی خواهدداشت.»
بورس بین شایعه و واقعیت
محمد خبریزاد، تحلیلگر بازار سرمایه نیز گفت: «بازار روز گذشته با دو شایعه به پایان رسیدکه اثر قابلتوجهی بر روند معاملات داشت. این شایعات باعث شدند بازار ابتدا از وضعیت مثبت به منفی برود و سپس مجددا تا حدودی به تعادل برسد. در ساعات پایانی شاهد شکلگیری تقاضا و بازگشت نسبی خریداران بودیم.» او ادامهداد: «ابتدای بازار به دلیل انتشار خبر تصویب پالرمو در روز چهارشنبه و همچنین فضای مثبت مذاکرات، شاهد تقاضای خوبی در گروه بانکی، خودرویی، کشاورزی و… بودیم، اما در صنایعی مثل فولاد و سیمان که از جمله صنایع انرژیبر محسوب میشوند، به دلیل نگرانی از قطعی برق فشار فروش از همان دقایق نخست احساس میشد.»
خبریزاد با اشاره به تغییر فازبازار در نیمه اول معاملات گفت: «بعد از حدود نیمساعت، دو خبر اثرگذار باعث افزایش عرضهها شد. یکی تفسیرهای مختلف از سخنان رهبر انقلاب و دیگری شایعهای درباره تعویق در واگذاری سایپا، اما در ادامه با انتشار کامل بیانات رهبری مشخص شد که اساسا ایشان گفتهاند سخنان رئیسجمهور آمریکا حتی ارزش پاسخدادن هم ندارد. از طرف دیگر، فضای خبری پیرامون سایپا نیز شفافتر شد و بازار ترجیح داد وزن بیشتری به احتمال انجام خصوصیسازی بدهد. این موضوع باعث جمعشدن صففروش در ایرانخودرو و سایپا شد و دوباره بانکیها به صف خرید برگشتند.» این تحلیلگر بازار در ادامه افزود: «نکته مهم معاملات دیروز ارزش بیش از ۱۹هزار میلیاردتومانی بود که از میانگین هفتروزه و ۲۵روزه نیز بالاتر بود. نسبت خریدار بهفروشنده در معاملات حقیقی هم تقریبا متعادل بود. حجم بالای معاملات و وجود خریدار حتی در منفیها نشانداد که بازار در وضعیت نسبتا سالمی قرار دارد و عرضهها بهسرعت جذب میشوند.» در پایان، خبریزاد تاکید کرد: «واگذاری سایپا بدونشک مخالفان و موافقانی دارد، اما سرمایهگذاران نباید خود را درگیر شایعات کنند. روند رسمی خصوصیسازی از سوی شرکت در حال پیگیری است و اخبار رسمی بهترین منبع برای تصمیمگیری سرمایهگذاران خواهدبود.»
منبع: دنیای اقتصاد