به گزارش تجارت نیوز، در حالی که هنوز فصل تابستان آغاز نشده، صنایع فولادی کشور با خاموشیهای گسترده و بدون برنامه مواجه شدهاند؛ اقدامی که نه تنها تولید را متوقف کرده، بلکه زنجیرهای از تبعات منفی برای اقتصاد، اشتغال و معیشت مردم به همراه داشته است.
سید ابوتراب فاضل، از فعالان حوزه فولاد، در گفت و گو با خبرنگار جماران، با ابراز نگرانی از خاموشیهای اخیر،اظهار کرد: «خبر تعطیلی ۱۵روزه واحدهای فولادی و سیمانی که بهصورت پیامکی اعلام شد، بهت و نگرانی فراوانی در میان فعالان صنعتی ایجاد کرده است. در حالی که تنها در اردیبهشتماه هستیم، این سطح از قطع برق بیسابقه و دور از انتظار بوده است.»
برقی که به کارخانه ها می دهند عملا برای روشنایی کافی است نه تولید!
وی با اشاره به تغییر الگوی تولید فولاد در دو دهه اخیر به روش قوس الکتریکی، که مصرف برق بالاتری نسبت به روشهای سنتی دارد، افزود: «مجوزهای ایجاد این واحدها با بررسیهای گسترده از سوی وزارتخانههای نیرو، صمت، منابع طبیعی و شرکت گاز صادر شده است، اما اکنون با قطعی مکرر برق، این سرمایهگذاریهای عظیم با خطر جدی مواجه شدهاند.»
فاضل هشدار داد که ادامهدار بودن این خاموشیها میتواند منجر به توقف کامل زنجیره تولید، از جمله واحدهای گندلهسازی و آهن اسفنجی شود. به گفته او، تخصیص تنها پنج درصد از برق مورد نیاز کارخانهها، عملاً فقط برای روشنایی کافی است و امکان تولید را از میان برده است.
برق تولیدی از منابع خورشیدی و انرژی های تجدیدپذیر هم قطع کردند
وی همچنین با اشاره به صدور قبوض نجومی برق و گاز در سال جاری گفت: «در شرایطی که شرکتها با فشارهای مالیاتی و هزینههای سربهفلککشیده مواجه هستند، قبض های برق و گاز گران، نهتنها غیرمنطقی بلکه ویرانگر است. در این شرایط حتی برق تولیدشده از منابع خورشیدی و انرژیهای تجدیدپذیر نیز قطع شده و به ناپایداری شبکه نسبت داده میشود.»
پیامک قطع برق توسط وزارت نیرو شبیه یک تخمین گنگ است تا یک برنامه ریزی دقیق!
فاضل با انتقاد از نبود شفافیت در تصمیمگیریهای وزارت نیرو افزود: «در پیامک ارسالی وزارت نیرو اعلام شده که تا ۱۵ روز برق قطع خواهد بود، اما توضیحی درباره اینکه پس از آن چه خواهد شد، ارائه نشده است. این عدد بیشتر شبیه یک تخمین گنگ است تا یک برنامهریزی دقیق.»
او همچنین تأکید کرد: «مشکل اصلی نه در تولید برق، بلکه در الگوی مصرف است؛ چرا باید صنایع مولد بهدلیل مصرف بالای بخش خانگی و خدماتی قربانی شوند؟ با ادامه این روند، صنعت فولاد کشور که بیش از ۱۰ میلیارد دلار ارزش افزوده دارد، در معرض تهدید جدی قرار میگیرد.»
قطع برق ماهانه ۱۵ هزار میلیارد تومان به صنعت فولاد ضرر می زند
به گفته فاضل، برای نمونه هلدینگ صنایع و معادن غدیر بهدلیل قطعی برق و گاز چیزی حدود ۵۰۰ میلیارد تومان از درآمد خود را از دست داده است. به زبان سادهتر، معادل ١٥ هزار میلیارد تومان تنها براى یکى از بخشهای صنعت فولاد کشور به همراه دارد. این در حالی است که سال گذشته برخی شرکتها بیش از چهار ماه قطعی برق و گاز را تجربه کردند. از سوی دیگر، هر ساعت خاموشی در صنایع فولادی، معادل کاهش تولید دهها تُن محصول نهایی و بروز اختلال در زنجیره تأمین است. خسارات فنی ناشی از توقف ناگهانی کورههای قوس الکتریکی و تجهیزات سنگین نیز میلیاردها تومان هزینه بر شرکتها تحمیل میکند.
آشفتگی سیاست وزارت نیرو، تهدیدی جدی برای فولاد کشور است
او در پایان گفت و گو با جماران، ضمن درخواست برای برگزاری جلسه فوری میان دولت و مدیران ارشد صنعت فولاد، اظهار داشت: «قطع برق صنایع فولادی نباید صرفاً یک تصمیم فنی تلقی شود؛ این تصمیم آثار اجتماعی، اقتصادی و روانی دارد. دولت و وزارت نیرو باید با رویکردی کارشناسانه و مشارکتی با مدیران حرفهای صنعت فولاد، راهحلی برای پایداری تولید و حفظ اشتغال در کشور بیابند.»
وی همچنین با انتقاد از رویکردهای وزارت نیرو و آشفتگی سیاستگذاری در این وزارتخانه در حوزه تولید و مصرف انرژی، از وزیر صنعت، معدن و تجارت درخواست کرد همچون گذشته برای دفاع از حقوق صنایع تولیدی کشور وارد عمل شود.
منبع: بیدار بورس