آمریکا در عراق؛ حمایت از اقشار آسیبپذیر در پوشش آموزش-۴

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، از دهه 1990 تاکنون عراق با جنگها و بحرانهای نظامی و تحریمهای بینالمللی متعددی روبرو بوده است که آسیبهای زیادی را به منابع انسانی و زیرساختی این کشور وارد کرده است. به عنوان مثال بنابر آمار رسانههای غربی در پی آسیبهای فوق، حداقل نیم میلیون عراقی در بین سالهای اشغال نظامی رسمی عراق توسط ایالات متحده آمریکا کشته شدهاند و بیش از نه میلیون نفر نیز بر اثر خرابیهای ناشی از جنگهای ایجاد شده پس از سال 2003 از خانههای خود آواره شدند[1]. همچنین بیش از 150 میلیارد دلار نیز خسارت مالی به زیرساختهای این کشور وارد شده است.
در واقع ایالات متحده از سال 1991 با حمله به عراق حضور نظامی خود را در این کشور ایجاد کرد و بعدها با حمایت از تحریمهای بینالمللی، اشغال نظامی، حمایت از تروریسم (القاعده و داعش)، ایجاد بحرانهای اقتصادی و اجتماعی برای حفظ نفوذ و حضور خود به بسیاری از منابع انسانی و زیرساختی عراق آسیب وارد کرده است.
با این وجود ایالات متحده برای تغییر ذهنیتها در میان نسل جدید عراق نسبت به جنایتهای گذشته خود به دلیل نیازمندی به تداوم حضور در عراق اقدام به استفاده از نهادهای آموزشی چون سازمان «آموزش جهانی» کرده است. سازمان «وردلرنینگ» یا آموزش جهانی سازمانی غیرانتفاعی است که مدعی ارائه آموزشهای مناسب به مردم برای ایجاد جهانی پایدار، صلحآمیز و عادلانه است.
این سازمان با فراهم کردن بسترهای لازم برای آموزش و همچنین ارائه برنامههای آموزشی در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در پی تحقق اهداف دولت متبوع خود است. بدین منظور برنامههای مختلفی را در کشورهای جهان از جمله عراق برای حمایت از بازماندگان جنگ و ترمیم زیرساختهای آموزشی ارائه میکند که این برنامهها عبارتند از:
1) برنامه سرمایهگذاری در دانشگاه آزادشده الانبار[2]
بنابر ادعای این سازمان، این برنامه بر تقویت و ارتقای ظرفیت دانشگاه الانبار تمرکز داشته تا فرصتهای آموزشی و شغلی را برای دانشجویان فراهم آورد. براین اساس، دانشجویان با مهارتهای ذهنی و فنی که برای ورود به بازار کار و پیشرفت شغلی نیاز است، آشنا خواهند شد که از جمله آن میتوان به آموزش مهارتهای مهندسی، معلمی زبان انگلیسی و یادگیری این زبان اشاره کرد. برنامه فوق از سال 2019 در عراق به اجرا درآمده است.
سرمایهگذاری در دانشگاه آزادشده الانبار توسط سفارت ایالات متحده در بغداد حمایت میشود و سازمان آموزش جهانی با ارائه کارگاههایی با همکاری دانشگاه پردو[3] آن را در راستای اهداف آن به اجرا در میآورد. اهداف اعلامی این برنامه عبارتند از: شناسایی و اولویتبندی نیازهای دانشگاه الانبار برای توسعه، حمایت و تقویت مشارکت پایدار میان این دانشگاه با دانشگاه پردو و سازمان آموزش جهانی و تقویت ظرفیت فنی و انسانی دانشگاه الانبار از طریق ارائه خدمات مشاوره شغلی و کارآموزی، آموزش معلمی و یادگیری زبان انگلیسی.
2) برنامه ویژه برای رفع نیازهای بازماندگان[4]
این برنامه یک مکانیسم خدماتی است که طی آن از جمعیتهای آسیبپذیری چون کودکان آواره و یتیم، قربانیان جنگی و معلولین عراقی حمایت مالی میکند. برنامه رفع نیازهای بازماندگان به نمایندگی و با حمایت آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده ([5]USAID) به ارائه کمکهای مالی مدنظر خود میپردازد.
این برنامه اهداف ادعایی را نیز در پی دارد که عبارتند از: افزایش دسترسی اقشار آسیبپذیر و حاشیهنشین به خدمات با کیفیت از طریق مدیریت موثر کمکهای مالی، همکاری با USAID برای اجرای فعالیتهایی که به بهبود دسترسی به خدمات این قشر کمک میکند و تقویت سازمانها برای مدیریت موثر منابع مالی.
نتیجهگیری:
ایالات متحده با بهرهبرداری از محرومیت اقشار آسیبپذیر از جنگها و اقلیتهای مختلف دینی، قومی و مذهبی وارد کشورهای هدف خود میشود و با تلاش برای حل مشکلات آنها- که بعضا با موفقیت نیز همراه است- آرام آرام تلاش میکند تا ارزشهای مردم را به ویژه در میان جوانان و نوجوانان تغییر دهد و با ارزشهای غربی همسو کند.
این اهداف در عراق با حمایتهای مالی، سیاسی و امنیتی وزارت امور خارجه و سفارت آمریکا در بغداد و از طریق سازمانهای غیردولتی آموزشی چون سازمان آموزش جهانی انجام میشود. این سازمان با ارائه آموزشهای لازم، عرضه کمکهای مالی و ارائه شبکههای ارتباطی به شرکتکنندگان در دورههای خود در پی آن است تا با تربیت نیروهای متخصص در حوزههای مختلف، افراد تصمیمساز و موثر آینده عراق را پرورش دهند. همچنین این سازمان در تلاش است تا تصویری مثبت اما غیرواقعی برخلاف واقعیت تلخ حضور آمریکا در عراق را برای این جوانان برسازد.
در نهایت، مجموعه این تلاشها باعث میشود افرادی برای آینده عراق تربیت شوند که ناخودآگاه منافع ایالات متحده را در زمینهها و عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دنبال میکنند.
نویسنده: علیرضا دمیرچی/کارشناس ارشد مسائل بین الملل
پانوشت:
[1]https://watson.brown.edu/costsofwar/files/cow/imce/papers/2021/Costs%20of%20War_Vine%20et%20al_Displacement%20Update%20August%202021.pdf
[2] Investing in the Liberated University of Anbar
[3] Purdue University
[4] Special Program to Address the Need of Survivors (SPANS)
[5] United States Agency for International Development
انتهای پیام/