تحولات اوکراین| آیا گفتوگوی پوتین و ترامپ راهحل بحران است؟

آتشبس موضوع دور بعد مذاکرات روسیه و اوکراین، گفتگوی تلفنی لاوروف و روبیو، تاکید وزیر خارجه آمریکا بر لزوم تلاش مسکو برای حلوفصل مناقشه، مخالفت مرتس با اعزام نیروهای ناتو به اوکراین و کمک نظامی دانمارک به کییف، از رویدادهای مهم جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین شب گذشته اعلام کرد که تماس تلفنی بین دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در حال تدارک است. وی تاکید کرد که دیدار رؤسای جمهور روسیه و آمریکا ضروری است و باید گفتوگویی جدی درباره مسائل بینالمللی، از جمله بحران اوکراین، انجام شود.
به گفته پسکوف، نشست در سطح عالی باید از پیش آماده سازی شده و نتیجه بخش باشد و پیش از آن همیشه مذاکرات کارشناسی، مشورتها و «آمادگی طولانی و فشرده» انجام میگیرد.
پیشتر روز شنبه ترامپ اعلام کرد که قصد دارد روز دوشنبه تماس تلفنی با پوتین برقرار کند. رئیسجمهور آمریکا مشخص کرد که موضوعات این گفتوگو حلوفصل مناقشه اوکراین و روابط تجاری خواهد بود.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز شب گذشته تاکید کرد که رئیسجمهور دونالد ترامپ میخواهد هرچه سریعتر با ولادیمیر پوتین دیدار کند. به گفته وی، در حال حاضر موضوع تعیین مکان و زمان احتمالی این دیدار در دست بررسی است.
روبیو در پاسخ به سئوالی درباره دیدار احتمالی ترامپ و پوتین، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی CBS گفت: «رئیسجمهور ترامپ میخواهد این کار را انجام دهد. او مایل است این دیدار هرچه زودتر انجام شود. بهنظر من، طرف روسی نیز آمادگی خود برای این دیدار را اعلام کرده است. اکنون فقط مسئله این است که همه را گرد هم بیاوریم، مشخص کنیم که این دیدار کجا و چه زمانی برگزار خواهد شد و موضوع آن چه خواهد بود.»
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و هشتادمین (1180) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
مرتس: هیچ تصمیمی درباره اعزام نیروهای ناتو به اوکراین اتخاذ نشده است
فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان شب گذشته، شنبه، اعلام کرد که اعزام نظامیان کشورهای عضو ناتو یا اتحادیه اروپا به اوکراین در دستور کار قرار ندارد.
وی در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا به خبرنگاران گفت: «هیچ تصمیمی در این باره وجود ندارد، موضوع اعزام نیروهای ناتو و اتحادیه اروپا به اوکراین در حال حاضر مورد بحث قرار نمیگیرد. این مسئله کاملاً خارج از چارچوب سیاسی است و هیچ دلیلی برای صحبت درباره آن وجود ندارد. ما اکنون بر روی آتشبس کار میکنیم.»
مرتس همچنین افزود که بحث درباره اعزام نیرو به اوکراین در حال حاضر کاملاً «خارج از واقعیت سیاسی» است.
پیش از صدراعظم جدید آلمان قصد برلین برای ارسال موشکهای کروز تائوروس به اوکراین را رد کرده بود. به گفته وی، این موضوع به دلیل «آمادگی قابل توجه» منتفی شده است. در عین حال، مرتس تأکید کرد که ایالات متحده انواع دیگری از موشکها را به اوکراین ارسال میکند.
مقام روس: در دور بعدی مذاکرات درباره آتشبس گفتوگو خواهد شد
رودیون میروشینک، نماینده ویژه وزارت امور خارجه روسیه در امور مربوط به جنایات کییف اعلام کرد که مذاکرات بعدی بین روسیه و اوکراین ممکن است به موضوع آتشبس اختصاص یابد.
وی در مصاحبهای گفت: «مرحله بعدی مذاکرات ممکن است به گزینههای ارائهشده درخصوص چگونگی دستیابی به رژیم آتشبس مربوط شود.»
با این حال، میروشینک تأکید کرد که فدراسیون روسیه هیچگونه امتیازی به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نخواهد داد.
روبیو مذاکرات روسیه و اوکراین در استانبول را ثمربخش خواند
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده پس از تماس تلفنی با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که مذاکرات بین روسیه و اوکراین که در تاریخ 16 ماه مه در استانبول برگزار شد، «اتلاف وقت نبوده است».
وی بامداد امروز در گفتوگو با شبکه تلویزیونی CBS News گفت: «میخواستم نظر او [لاوروف] را درباره نحوه برگزاری مذاکرات روز جمعه بدانم. این مذاکرات اتلاف وقت نبود.»
مارکو روبیو یادآور شد که مسکو در حال تهیه فهرستی از «شروط برای برقراری آتشبس» در اوکراین است. وی گفت: «او (لاوروف) برایم توضیح داد که آنها قصد دارند از پیش سندی را آماده کنند که در آن شروط مسکو برای آتشبس درج شود؛ سندی که در ادامه به مذاکرات گستردهتری منجر خواهد شد.»
روبیو همچنین افزود که همزمان، کییف نیز در حال کار بر روی فهرست شروط خود برای برقراری آتشبس در اوکراین خواهد بود.
روبیو: احتمال اعمال تحریمهای جدید به روسیه وجود دارد
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده در گفتوگو با شبکه CBS اعلام کرد که احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه را به اطلاع مقامات مسکو رسانده است. این اظهارات در پی افزایش حمایتها از طرح قانونی پیشنهادی سناتور آمریکایی لیندسی گراهام در کنگره ایالات متحده مطرح شده است.
روبیو در این مصاحبه گفت: «ما طی تقریباً دو ماه گذشته بارها به روسها هشدار دادهایم که اگر هیچ پیشرفتی حاصل نشود، این [اعمال تحریمهای جدید] اتفاق خواهد افتاد.»
وی یادآور شد که پیشتر نمایندگان کنگره در پاسخ به درخواست دولت دونالد ترامپ فرصت زمانی مشخصی برای دستیابی به پیشرفت در مذاکرات با روسیه در خصوص حلوفصل بحران اوکراین اختصاص داده بودند. روبیو افزود که در حال حاضر این طرح قانونی از حمایت 77 سناتور برخوردار است و در صورتی که تعداد حامیان از 80 نفر فراتر رود و همین سطح از حمایت در مجلس نمایندگان نیز به دست آید، دولت دیگر قادر نخواهد بود مانع تصویب آن شود.
وی در پایان یادآور شد که ترامپ پیشتر احتمال داده که در صورت تصویب این طرح، آن را امضا خواهد کرد.
لاوروف و روبیو نتایج مذاکرات استانبول را بررسی کردند
به گزارش وزارت امور خارجه روسیه، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه این کشور، روز شنبه در جریان گفتوگویی تلفنی با مارکو روبیو، وهمتای آمریکایی خود، نتایج مذاکرات بین مسکو و کییف در استانبول را مورد بررسی قرار داد.
لاوروف بر آمادگی روسیه برای ادامه همکاری با ایالات متحده در راستای حلوفصل بحران اوکراین تأکید کرد. وزیر خارجه روسیه نقش مثبت ایالات متحده را مورد توجه قرار داد؛ نقشی که به پذیرش پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در استانبول از سوی کییف انجامید.
طرفین همچنین دیدگاههای خود را درباره تداوم تماسهای روسیه و آمریکا مبادله کردند. روبیو آمادگی واشنگتن برای ادامه تلاشها در جهت یافتن راههای حل بحران اوکراین را مورد تأکید قرار داد.
وزیر امور خارجه ایالات متحده از توافقات بهدستآمده درباره تبادل دوجانبه اسرا و همچنین تلاشهای مسکو و کییف برای تدوین شرایط لازم جهت دستیابی به آتشبس استقبال کرد.
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که این گفتوگوی تلفنی به ابتکار طرف آمریکایی انجام شد و وزرای خارجه دو کشور، علاوه بر نتایج مذاکرات روسیه و اوکراین در استانبول، دیگر مسائل مهم بینالمللی و منطقهای را نیز مورد بررسی قرار دادند.
طبق این اطلاعات، روبیو از توافقات صورتگرفته درباره تبادل اسرا بین روسیه و اوکراین و تدوین شرایط موردنظر طرفین برای دستیابی به آتشبس استقبال کرده و آمادگی واشنگتن برای ادامه همکاری در مسیر حلوفصل بحران را تایید کرد.
دیدگاه وزارت خارجه آمریکا درباره گفتوگوی تلفنی لاوروف و روبیو
وزارت امور خارجه ایالات متحده شب گذشته، شنبه، اعلام کرد که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در گفتوگوی تلفنی با سرگئی لاوروف،همتای روسی خود از توافق صورتگرفته میان مسکو و کییف درباره تبادل اسرا استقبال کرده است.
تمی بروس، سخنگوی رسمی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: «وزیر امور خارجه روبیو با سرگئی لاوروف گفتوگو کرد، وی از توافق تبادل اسرا که در جریان مذاکرات روسیه و اوکراین در 16 مه در استانبول حاصل شد، استقبال کرد و پیام قاطع دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده را به طرف روسی منتقل کرد: ایالات متحده متعهد به دستیابی به یک آتشبس پایدار در جنگ روسیه و اوکراین است.»
وی همچنین تأکید کرد که طرح پیشنهادی آمریکا برای حلوفصل مناقشه در اوکراین «بهترین مسیر پیش روی» را ترسیم میکند.
مدودف: شکست مذاکرات میتواند به تشدید درگیری منجر شود
دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه هشدار داد که کشورهای غربی باید بهخاطر داشته باشد شکست روند صلح در خصوص اوکراین ممکن است به تشدید درگیری منجر شود. به گفته وی، مذاکرات صلح بهتنهایی همیشه به توقف درگیریهای نظامی نمیانجامد، بلکه حتی ممکن است خطر انتقال درگیری به سطحی جدید را به همراه داشته باشد.
مدودف در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «مذاکرات ناموفق میتوانند به آغاز مرحلهای هولناکتری از درگیری منجر شوند، با سلاحها و بازیگران جدید.»
زاخارووا به کییف توصیه کرد در روند حلوفصل بحران به توصیههای «مشاوران ناتو» گوش ندهد
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که مردم اوکراین نباید اجازه دهند کشورهای عضو ناتو آنها را از مسیر واقعی حلوفصل بحران جاری منحرف کنند.
وی در کانال تلگرام خود نوشت: «مهم این است که شهروندان اوکراین اجازه ندهند مشاوران ناتو بار دیگر آنها را از مسیر واقعی حلوفصل به دره منافع بیگانه سوق دهند.»
زاخارووا با تأکید براینکه تمامی پیشنهادهای سازنده ارائهشده در جریان مذاکرات استانبول، از جمله تبادل گسترده اسرا، از سوی روسیه و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور مطرح شده، افزود: «تمام این موارد را روسیه و رئیسجمهور آن پیشنهاد دادند و هیئتی که به دستور رئیسجمهور مأموریت یافته بود، آنها را اجرا کرد؛ هیئتی که زلنسکی (رئیسجمهور اوکراین)، یک روز تمام آن را به تمسخر گرفته بود.»
اردوغان: ترکیه آماده کمک به مذاکرات روسیه و اوکراین است
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه اعلام کرد که کشورش به تلاش برای پیشبرد مذاکرات میان روسیه و اوکراین و حفظ کانالهای ارتباطی میان طرفین ادامه خواهد داد.
وی این سخنان را در گفتوگو با خبرنگاران پس از بازگشت از آلبانی بیان کرد. اردوغان گفت: «ما تمام تلاش خود را بهکار خواهیم بست تا کانالهای گفتوگو میان طرفین باز بماند و مذاکرات ادامه یابد.»
رئیسجمهور ترکیه همچنین تأکید کرد که «بزرگترین خواسته ترکیه» دستیابی به نتیجه در مذاکرات صلح است. وی در پایان افزود: «از همین رو، ما مصمم هستیم که به ایفای نقش میانجی در مسیر پایان دادن به این [درگیری] ادامه دهیم.»
هنوز زمانی برای دور بعدی مذاکرات با اوکراین تعیین نشده است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز شنبه اعلام کرد که هنوز زمان دقیق دور بعدی مذاکرات با اوکراین مشخص نشده و پیش از هر چیز، باید توافقات بهدستآمده اجرایی شود.
وی در یک نشست خبری گفت: «در حال حاضر ابتدا باید آنچه را که هیئتها دیروز بر سر آن توافق کردند، اجرا کنیم. در وهله نخست، انجام تبادل اسرا بر اساس فرمول 1000 در برابر 1000 و همچنین تبادل فهرستهای مربوط به شروط موردنظر طرفین برای آتشبس.»
به گفته دبیر مطبوعاتی ریاستجمهوری روسیه، در حال حاضر موضوع تغییر ترکیب هیئت مذاکرهکننده روسیه مطرح نیست و «کار تازه آغاز شده و ادامه خواهد یافت.»
پسکوف همچنین تأکید کرد که برای روسیه، مسئله اساسی و اصولی این است که در صورت حصول توافق میان هیئتهای روسی و اوکراینی، چه کسی از سوی کییف اسناد را امضا خواهد کرد.
دانمارک بسته کمک نظامی به اوکراین به ارزش 630 میلیون دلار اختصاص داد
وزارت دفاع دانمارک اعلام کرد که در چارچوب بیستوششمین بسته کمک نظامی، مبلغ 4.2 میلیارد کرون (حدود 630 میلیون دلار) برای تأمین سامانههای توپخانهای و مهمات به اوکراین اختصاص خواهد داد.
در بیانیه منتشرشده در وبسایت این وزارتخانه آمده است: «بیستوششمین بسته کمک شامل حمایت نظامی به ارزش حدود 4.2 میلیارد کرون برای دوره 2025 تا 2028 است که از طریق صندوق حمایت از اوکراین و بازپرداختهای حاصل از صندوق صلح اروپا (EPF) تأمین مالی میشود.»
در این بیانیه یادآوری شده که این کمک نظامی شامل یگانهای توپخانه، مهمات در قالب ابتکار چک، تجهیزات مربوط به جنگندهها و نیز گسترش قابلیتهای آموزشی میشود. ترولس لوند پولسن، وزیر دفاع دانمارک تأکید کرد که این کشور از آغاز درگیری، حامی وفادار اوکراین بوده و در سالهای آینده نیز به این حمایت ادامه خواهد داد.
پیشتر در اوایل ماه مه، دنیس شمیگال، نخستوزیر اوکراین اعلام کرده بود که دانمارک، فرانسه و ایتالیا تصمیم دارند تسلیحاتی به ارزش یک میلیارد یورو برای کییف خریداری کنند. وی یادآور شد که اتحادیه اروپا نیز از اختصاص نزدیک به 1.9 میلیارد یورو از داراییهای مسدودشده روسیه برای حمایت نظامی از کییف خبر داده است.
انتهای پیام/