دو تولهگرگ باستانی که بعد از 14 هزار سال از زیر خاکهای یخزده، سالم، بیرون آمدند

نتایج نشان میدهد این دو تولۀ خواهر در هنگام مرگ حدود دو ماهه بودند و تقریباً 14 هزار سال پیش نزدیک منطقه فعلی تومات در سیبری جان خود را از دست دادهاند.
چگونگی مرگشان دقیقاً مشخص نیست، چون بدنها نشانهای از جراحت نداشتند، اما پژوهشگران احتمال میدهند ممکن است در لانه خود گرفتار شده باشند. شاید تازه غذایی خورده و در حال استراحت بودند که رانش زمین خانه زیرزمینیشان را فرو ریخته است.
با توجه به اینکه معمولاً تولهگرگهای امروزی بیشتر از دو توله دارند، احتمال دارد در آینده تولههای بیشتری در زمین یخزده پیدا شود. یا اگر تولههای دیگری هم داشتهاند، ممکن است آنها از این حادثه جان سالم به در برده باشند.
آزمایشها همچنین نشان داد تولهها همهچیزخوار بوده و ترکیبی از گیاهان و حیوانات را میخوردهاند، درست مثل گرگهای امروزی. آنها قبلاً غذای جامد میخوردهاند، از جمله پرنده کوچکی به نام «واگتیل» و کرگدن پشمالو (احتمالاً کرگدن جوانی که بزرگسالان گروه شکار کرده بودند). همچنین شواهدی یافت شده که نشان میدهد هنوز از شیر مادر تغذیه میکردهاند.
محتویات معدهشان شامل چند نوع گیاه مثل علف نی، چمن آبی قطبی و برگهای بید بود. از این اطلاعات، پژوهشگران فهمیدند که تولهها «در کنار رودخانه یا دریاچهای خمشده» زندگی میکردهاند و «آبوهوای آن زمان خشک و نسبتاً معتدل بوده است».
مهمتر اینکه پژوهشگران هیچ نشانهای نیافتند که تولهها ماموت خورده باشند، پس نمیتوانند ارتباط مستقیمی بین این گرگها و انسانهای باستانی برقرار کنند. «اگرچه تولههای تومات در مناظری متنوع زندگی میکردند که انسانها هم در آن حضور داشتند، اما این مطالعه هیچ مدرکی برای ارتباط قطعی آنها با فعالیتهای انسانی نیافت».
زمان دقیق اهلی شدن سگها توسط انسانها هنوز کاملاً مشخص نیست. یکی از قدیمیترین نمونههای شناخته شده سگ اهلی، تولهسگی است که حدود 14 هزار سال پیش کنار یک مرد و یک زن در منطقهای که امروز آلمان است دفن شده است.