گنج «آهنی» بعد از 2 هزارسال از زیر خاک بیرون آمد

ساعدنیوز: باستانشناسان یکی از بزرگترین و مهمترین گنجینههای عصر آهن که تاکنون در بریتانیا یافت شده را کشف کردهاند.
به گزارش سرویس چند رسانه ای ساعدنیوز، این کشف که «گنجینه مِلسانبی» نامیده شده نزدیک روستای مِلسانبی در منطقه یورکشایر شمالی انگلستان پیدا شده است. این گنجینه که قدمت آن به حدود 2000 سال پیش بازمیگردد، شامل بیش از 800 شیء میشود، از جمله قطعاتی از واگن یا ارابه، 28 تایر آهنی، یک دیگ بزرگ، کاسهای برای مخلوط کردن نوشیدنی، یراقآلات تزئینی اسب، قطعات دهنه اسب و نیزههای تشریفاتی.
کاسهای که برای مخلوط کردن نوشیدنی استفاده میشده، با مهرههای مرجانی یا گلمیخها و دو ماسک از جنس آلیاژ مس که چهره انسان را نشان میدهند، تزئین شده است.
پس از کشف اولیۀ این گنجینه توسط یک کاوشگر آماتور به نام پیتر هِدز، تیمی از باستانشناسان دانشگاه دورهام با حمایت موزه بریتانیا و کمک مالی 120 هزار پوندی از سوی نهاد Historic England این مکان را حفاری کردند.
به گفته کارشناسان به نظر میرسد این گنجینه به عمد سوزانده یا تخریب شده باشد و این موضوع میتواند گواه ارتباطی نمادین یا آیینی باشد؛ شاید بهعنوان بخشی از مراسم خاکسپاری یا جشن یادبودی برای گرامیداشت رویدادی مهم.
پروفسور تام مور، متخصص عصر آهن بریتانیا و اروپا اظهار داشته: «کسی که در گذشته صاحب این گنجینه بوده احتمالاً عضوی از شبکه اشراف و اعیان سراسر بریتانیا، اروپا و حتی جهان روم بوده است.»
او افزود: «مقیاس تخریب این حجم از اشیاء ارزشمند که در این گنجینه مشاهده میشود، به ندرت در بریتانیای عصر آهن دیده شده و گواه اینست که نخبگان شمال بریتانیا به اندازه همتایان جنوبی خود قدرتمند بودند.»
بر اساس بیانیه مطبوعاتی منتشرشده درباره این کشف، اندازه و پیچیدگی گنجینه ملسانبی استثنایی است، نه فقط برای بریتانیا بلکه برای کل اروپا. انتظار میرود این کشف منجر به بازنگریهای اساسی درباره نحوه بیان ثروت، قدرت و استفاده از وسایل نقلیه در جوامع عصر آهن شود.