به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، ساعت ۷:۱۵ صبح امروز، یک دستگاه ون ویژه حمل افراد دارای معلولیت که از خیابان گلبرگ وارد بزرگراه امام علی (ع) شده بود، در همان ابتدای مسیر به‌دلیل نقص فنی و بریده‌شدن فرمان، در وسط بزرگراه متوقف شد. در زمان وقوع حادثه، چهار نفر از افراد دارای معلولیت که با ویلچر داخل خودرو بودند، در وضعیت معطلی قرار گرفتند.

در نهایت، حدود یک ساعت و ۱۵ دقیقه بعد، در ساعت ۸:۳۰ صبح، ون جایگزین به محل رسید و مسافران را منتقل کرد. علت دقیق نقص فنی هنوز مشخص نیست، اما این اتفاق بار دیگر لزوم نظارت دقیق‌تر بر وضعیت فنی خودروهای حمل‌ونقل ویژه را یادآوری می‌کند.

شهرام مبصر، فعال حوزه معلولان در خصوص این حادثه به رکنا گفت: امروز ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، فیلمی از داخل ون سامانه‌های ایاب و ذهاب جانبازان و معلولان وابسته به شهرداری تهران به دست رکنا رسیده است که نشان دهنده حادثه ای بود که می‌توانست به مراتب بسیار خطرناک و ناراحت کننده باشد. به این شکل که وقتی که ون مربوط به سامانه ایاب و ذهاب جانبازان و معلولان شهرداری تهران در ساعت ۷ صبح، مشترک خود را سوار می‌کند و از خیابان گلبرگ وارد بزرگراه امام علی می شود. در همان ابتدای بزرگراه امام علی، در وسط اتوبان جعبه فرمان ون دچار نقص فنی می شود که راننده به سختی می‌تواند ماشین را کنترل و سرعتش را کم کند. البته به نظر می رسد قطعا این راننده، مهارت بالایی در رانندگی داشته است.

وی تاکید کرد: این ون‌ها سال ۱۳۹۰ توسط شهرداری تهران خریداری شدند که حدودا ۶۲ دستگاه ون بودند که سامانه ایاب و ذهاب و جانبازان معلولان با این ون‌ها راه‌اندازی شدند. این ون‌ها در حال حاضر مستهلک شده اند و ۱۴ سال است که در خیابان‌های تهران سرویس دهی های بسیار سنگینی می کنند. این ون ها دائما باید قطعه عوض کنند و وسیله از یک ون دیگر بردارند و روی وسیله دیگری نصب کنند. از طرفی تحریم، موجب می شود قطعات مناسب به دست مسئولان نمی رسد و در اصل این ون ها دیگر استفاده خودشان را کرده اند. سال ۹۴ طبق مصوبه ای که شورای شهر تعیین کرده بود، قرار بود ۶۰ دستگاه ون دیگر خریداری شود که متاسفانه این اتفاق نیفتاد و سال‌ها جامعه هدف و فعالان اجتماعی حوزه معلولان تلاش کردند تا بتوانند شورای شهر تهران را متقاعد کنند که ون‌های جدیدی خریداری و جایگزین شوند؛ اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد تا سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۲۰ دستگاه ون فیات خریداری شد که باز هم کفاف این حجم از سرویس دهی های روزانه را نمی دهد.

شهرام مبصر گفت: تصور کنید سامانه جانبازان و معلولان ۵۵۰۰ نفر مشترک دارای معلولیت دارد و ۲۰ دستگاه ون جدید و ۶۲ دستگاه ون مستهلک قدیمی که به جرات می توان گفت که از آن ۶۲ دستگاه شاید فقط ۲۰ یا ۳۰ تا از آنها کار کنند، که یا به این شکل وسط اتوبان دچار نقص فنی می شوند یا اینکه کولر ندارند یا هزار مشکل دیگر! تصور کنید که مسافران این ون ها، افراد دارای معلولیتی هستند که بعضی از آنها، بر اثر تصادف دچار آسیب نخاعی شده اند و فوبیای تصادف دارند و باز هم وقتی ماشینشان دچار نقص فنی شود، از نظر روانی نیز مشکلاتی برایشان به وجود می آید.

وی در پایان تاکید کرد: شورای شهر و شهرداری تهران قول می دهند به زودی ون های جدید وارد می شود ولی مشخص نیست چه زمانی این ون ها را ببینیم! چرا مسئولان عادت کرده اند بعد از اینکه حادثه ای رخ دهد و بعد تسلیت بگویند؟ علاوه بر قانون حمایت از حقوق معلولان و حتی پیمان‌نامه جهانی حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت که ایران به آن نیز پیوسته است مصوبه‌های زیادی هم داریم از جمله مصوبه شورای شهر تهران که در سال ۹۹ به تصویب اعضای شورای شهر تهران رسید و پس از آن لازم الاجرا بود توسط مدیریت شهری اما متاسفانه از اون پس هیچ اتفاقی نیفتاد و مدیران شهرداری سر باز می زنند از اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان و فکر می‌کنم این مصوبه در کشوی میزهای مدیریت شهری همچنان دارد خاک می خورد و بعید می دانم خیلی از آنها، حتی بدانند همچین مصوبه ای وجود دارد که بخواهند آن را اجرا کنند!

این در حالی است که در کمتر از یک هفته پیش در رکنا گزارشی منتشر شده بود که افراد دارای معلولیت تهران با ارسال فیلمی گفته بودند: سیستم حمل و نقل عمومی دسترس‌پذیر(مترو، اتوبوس‌رانی، و غیره) یک الزام و تکلیف قانونی بر مدیریت شهری است که شهرداری‌ها از آن سر باز می‌زنند.در تمام کشورهای پیشرفته دنیا با حفظ شآن و کرامت انسانی به شهروندان دارای معلولیت خدمات ارائه می دهند، اما در ایران عزیزمان اینگونه و با منت! این در حالی است که ما مالیات و عوارض شهرایمان را هم پرداخت می‌کنیم، اما سهمی از آن نداریم!

سازمان اتوبوسرانی تهران نیز در این خصوص، پاسخی به رکنا داده بود که به شرح زیر است:

پاسخ روابط عمومی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران به گزارش منتشر شده در خصوص خدمات‌رسانی به جانبازان و معلولان

در پی انتشار ویدئویی در برخی رسانه‌ها از جمله خبرگزاری رکنا درباره ازدحام در یکی از ون‌های سامانه حمل‌ونقل ویژه جانبازان و معلولان، توضیحات زیر جهت تنویر افکار عمومی ارائه می‌شود:

سامانه حمل‌ونقل جانبازان و معلولان تحت پوشش شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، با رعایت استانداردهای حرفه‌ای و در چارچوب ظرفیت‌های تعریف‌شده شامل خودروهای ۴ نفره، ۵ نفره و ۸ نفره به ارائه خدمت می‌پردازد. تخصیص خودرو بر اساس تعداد مسافران، شرایط جسمی، مسیر و میزان تقاضا انجام می‌شود.

در شرایط اضطراری مانند خرابی ناگهانی یکی از خودروها، برای جلوگیری از معطلی مشترکین و کاهش زمان تأخیر، ناگزیر از استفاده از ظرفیت سایر خودروهای فعال در همان مسیر به‌صورت موقت هستیم. این شیوه اقدامی مقطعی است و نشان‌دهنده روند دائمی یا سیاست ثابت خدمات‌رسانی نمی‌باشد.

با توجه به فرسودگی بخشی از ناوگان، یکی از چالش‌های مداوم، حفظ عملکرد پایدار سامانه سرمایشی (کولر) در خودروهاست. اگرچه کولرها به‌روز و استاندارد هستند و قرارداد رسمی برای سرویس و کولرسازی از ابتدای اردیبهشت‌ماه منعقد شده است، اما در برخی خودروهای فرسوده، عملکرد کولر تنها برای چند روز پایدار می‌ماند و پس از آن نیاز به اعزام مجدد برای تعمیر وجود دارد. تلاش ما بر آن است که با نوسازی ناوگان، این مشکلات به حداقل برسد.

فرآیند اورهال (بازسازی اساسی) ناوگان به‌صورت مستمر در حال انجام است و ورود خودروهای جدید در آینده نزدیک به بهبود محسوس سطح خدمات منجر خواهد شد.

در حال حاضر این سامانه به ۵۵۰۰ مشترک فعال خدمات ارائه می‌دهد که نشان‌دهنده حجم بالای تقاضا و اهمیت ارتقای زیرساخت‌هاست.

همچنین یادآوری می‌شود بر اساس ماده ۲۳ قانون مطبوعات و سایر مقررات ناظر بر فعالیت‌های رسانه‌ای، درج پاسخ دستگاه‌های اجرایی در کنار گزارش‌های منتشرشده، الزامی است. انتظار می‌رود رسانه محترم در چارچوب اصول حرفه‌ای و اخلاق رسانه‌ای، نسبت به انتشار این توضیحات اقدام مقتضی را به عمل آورد.

در پایان، ضمن پوزش بابت شرایط پیش‌آمده در آن مقطع خاص، تأکید می‌شود شرکت واحد اتوبوسرانی تهران خود را متعهد به ارتقای مداوم کیفیت خدمات، توسعه ناوگان و حفظ شأن و کرامت جانبازان و معلولان گرامی می‌داند.

روابط عمومی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران