به گزارش رکنا، یکی از جنبههای مهم هر سفر، آشنایی با غذاهای محلی آن مقصد است. سفر به لهستان، بهویژه ورشو، بدون امتحان کردن غذاهای سنتی آن ناقص خواهد بود. جالب است بدانید بسیاری از غذاهای لهستانی فراتر از مرزهای این کشور رفته و به منوی کشورهای اطراف نظیر روسیه، جمهوری چک، لیتوانی و سایر کشورهای اروپای شرقی نیز راه پیدا کردهاند.
در ادامه شما را با معروفترین، خوشمزهترین و نمادینترین غذاها و خوراکیهای سنتی لهستان آشنا میکنیم. همراه ما باشید تا با طعمهایی اصیل و متفاوت از سرزمین لهستان آشنا شوید.
پیروگی | dumplings لهستانی
پیروگی بدون شک شناختهشدهترین غذای لهستانی است. این غذای محبوب از خمیری نازک تهیه میشود که داخل آن را با مواد مختلفی پر میکنند. مواد داخلی میتوانند شور یا شیرین باشند و بسته به ترکیبات، پیروگی میتواند بهعنوان پیشغذا، غذای اصلی یا حتی دسر سرو شود. در لهستان، معمولترین شیوه پخت آن به صورت آبپز است و پس از آن با کره و پیاز سرخشده سرو میشود.
پر کردن پیروگی با مواد متنوعی انجام میشود که شامل گوشت چرخکرده، کلم ترش با قارچ، اسفناج، سیبزمینی با پیاز سرخشده، پنیر کاتج، پنیر شیرین با کشمش و میوههایی مثل توتفرنگی، گیلاس یا زغالاخته است. این غذا را همچنین میتوان تنوری یا سرخشده نیز تهیه کرد، اما طعم سنتی آن همان پیروگی آبپز با کره و پیاز است.
گولومکی | دلمه کلم لهستانی
گولومکی یک غذای سنتی مشابه دلمه ایرانی است، با این تفاوت که در آن از برنج استفاده نمیشود. این غذا شامل گوشت چرخکرده، پیاز و قارچ است که در برگ کلم سفید پیچیده شده و سپس در سس گوجهفرنگی غلیظ و خامهای پخته میشود. گولومکی معمولاً با سیبزمینی آبپز یا نان تازه سرو میشود.
روسول | سوپ سنتی لهستانی
روُسول، یک سوپ گرم و معطر است که شباهتهایی به سوپ نودل مرغ دارد. اما برخلاف سوپهای گوشتدار، این غذا اغلب با سبزیجات محلی تهیه میشود و بیشتر در جشنها و مناسبتهای خاص مثل مراسم ازدواج سرو میشود. نوشیدن این سوپ در روزهای سرد زمستانی، حس آرامشبخشی دارد و میتواند در درمان سرماخوردگی نیز مؤثر باشد.
کوپتیکا | دامپلینگ پنیر
کوپتیکا از غذاهای سنتی لهستانی است که با خمیری از ترکیب پنیر کشک خشک و تخممرغ تهیه میشود. این خمیر را به تکههای کوچک تقسیم کرده و در آب میجوشانند. روی این دامپلینگهای نرم، خامه ترش یا بیکن سرخشده طلایی میریزند و با طعمی دلنشین سرو میکنند.
بیگوس | خوراک شکارچی
بیگوس یا خورش شکارچی، یکی از خوراکهای غنی و سنگین لهستانی است. این غذا ترکیبی از گوشتهای مختلف (معمولاً گوشت خوک، گاو یا سوسیس)، کلم ترش، کلم تازه و ادویههای متنوع است. بیگوس بسته به هر منطقه با طعم و عطر خاصی تهیه میشود. این خوراک در روزهای سرد زمستانی بسیار محبوب و مقوی است.
ژورک | سوپ چاودار تخمیری
ژورِک یک سوپ منحصربهفرد و خوشطعم لهستانی است که بر پایه تخمیر آرد چاودار تهیه میشود. این سوپ همراه با سوسیس، بیکن یا ژامبون پخته میشود و با طعمی ترش، خامهای و سیر فراوان سرو میشود. ژورک را معمولاً در ایام عید پاک تهیه میکنند، اما در سراسر سال در رستورانها یافت میشود.
خیارشورهای سنتی لهستان
لهستانیها علاقه زیادی به ترشیها، بهویژه خیارشور دارند. خیارشورها به دو دسته کلی تقسیم میشوند: خیارشورهای کمنمک که فقط چند روز در محلول شور خوابانده شدهاند (ogórek małosolny) و خیارشورهای کهنهتر که طعم ترشتر و قویتری دارند. این ترشیها در کنار بیشتر غذاهای لهستانی سرو میشوند.
کتلت شابووی | غذای ملی لهستان
کتلت شابووی یکی از غذاهای ملی لهستان است که از گوشت خوک تهیه شده و با آرد سوخاری پوشانده میشود. این کتلت شبیه وینر شنیسل اتریشی است، اما کمی ضخیمتر. آن را معمولاً با سیبزمینی آبپز و چغندر یا مخلوط هویج و نخودفرنگی سرو میکنند. این غذا ریشهای قدیمی دارد و اولین بار در قرن نوزدهم در کتابهای آشپزی لهستانی ذکر شده است.
کتلت میلونی | کوفته لهستانی
کتلت میلونی نوعی کوفته سرخشده است که از گوشت چرخکرده، پیاز، تخممرغ، شیر یا آب، آرد سوخاری و ادویه تهیه میشود. این غذا با سالاد کلم ترش، چغندر ترشی یا سیبزمینی آبپز سرو میشود و شباهتهایی به کوفتههای دانمارکی یا آلمانی دارد.
گولاش لهستانی
گولاش لهستانی یک خوراک دلچسب از گوشت گاو، پیاز، قارچ، هویج، فلفل دلمهای و پاپریکا است. این غذا معمولاً با پنکیک سیبزمینی یا کاشا (نوعی بلغور گندم سیاه) سرو میشود و در بسیاری از کشورهای اروپایی نیز با تغییراتی تهیه میگردد.
دامپلینگ سیلسیان
این غذا با خمیری از تخممرغ، پوره سیبزمینی و آرد تهیه میشود. داخل آن را با گوشت گاو سرخشده و کلم پخته شده پر میکنند. این دامپلینگ بیضیشکل خوشطعم، غذایی محبوب در منطقه سیلزی لهستان است.
پیزی و کندله | کوفتههای سیبزمینی
پیزی نوعی کوفته بزرگ پرشده با گوشت، پنیر یا قارچ است که در آب جوشانده میشود. کندله نسخه شیرینتری از این غذاست که با سیبزمینی تهیه شده و داخل آن را با آلو یا سایر میوهها پر میکنند. کندله معمولاً به عنوان دسر یا پیشغذا سرو میشود.
پنکیک سیبزمینی لهستانی
پنکیک سیبزمینی از غذاهای سنتی و ساده لهستانی است. مواد اولیه آن شامل سیبزمینی رنده شده، پیاز، تخممرغ و آرد است که مانند پنکیک سرخ میشود. معمولاً با خامه ترش یا سس قارچ سرو میشود.
هوک خوک | ژامبون سنتی
این غذای سنتی از گوشت ران خوک تهیه میشود که آنقدر آرام و خوب پخته میشود که استخوان آن به راحتی جدا میشود. این ژامبون بههمراه سبزیجات، کلم ترش و سیبزمینی آبپز سرو میشود و طعمی دلچسب دارد.
زرازی | رولت گوشت لهستانی
زرازی یک غذای اصیل است که تاریخچه آن به قرن چهاردهم بازمیگردد. گوشت گاو را پر کرده و مانند رولت میپیچند، سپس با چاشنیهایی مانند کلم ترش، قارچ و پیاز پخته و همراه با سیبزمینی سرو میکنند.
ماهی به سبک یونانی
لهستانیها این غذای الهامگرفته از آشپزی یونانی را با فیله ماهی سرخشده و سس گوجهفرنگی تهیه میکنند. این غذا را میتوان به صورت سرد یا گرم نوش جان کرد.
خوراک لوبیا
نسخه لهستانی خوراک لوبیا با لوبیای سفید هاریکو تهیه میشود که در خورشی غلیظ پخته شده و بهصورت گرم با نان تازه سرو میگردد.
برنج و پودینگ سیب
ترکیبی از پودینگ سیب با دارچین و شکر که روی برنج دمکشیده قرار میگیرد و با خامه شیرین سرو میشود. این دسر خوشعطر، یکی از دسرهای محبوب لهستانیهاست.
اوشکا | گوشهای کوچک
اوشکا نوعی پیراشکی کوچک است که با قارچ یا گوشت پر شده و در سوپ چغندر سرو میشود. این سوپ ترش، گرم و رنگارنگ در مراسم رسمی محبوبیت دارد.
پنیرهای سنتی لهستان
پنیرهای محلی مثل اوسباک و برینزا از شیر گوسفندان کوههای تاترا تهیه شده و اغلب دودی میشوند. این پنیرها بخش مهمی از فرهنگ غذایی لهستان هستند.
قارچهای وحشی
در بازارهای محلی لهستان، قارچهای خشکشده وحشی بسیار رایجاند. از این قارچها در صبحانه سنتی، مانند املت قارچ استفاده میشود.
شیرینیهای لهستانی
از جمله شیرینیهای محبوب لهستانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پاکزکی: پیراشکی شیرین پرشده با مربا و تزئین شده با شکر و پوست پرتقال.
سرنیک: کیک پنیر تهیهشده از پنیر تواروگ.
ماکوویتس: شیرینی مخمری پرشده با گردو یا دانه خشخاش.
پیرنیک: نان کیک زنجبیلی تهیه شده با عسل و ادویه.
کیسل: دسر ساده از پوره میوه با نشاسته.
شیرینی فرشتهای: شیرینی ترد که با پودر قند پوشیده شده.
شاکوتیس: کیک سنتی لهستانی-لیتوانیایی با پخت پیچیده و لایهای.
جمعبندی:
غذاهای لهستانی ترکیبی دلپذیر از طعمهای سنتی، مواد اولیه محلی و فرهنگ غنی غذایی هستند. از غذاهای ساده خانگی گرفته تا دسرهای شیرین و منحصر بهفرد، همه چیز برای تجربهای خوشمزه و بهیادماندنی در لهستان آماده است. اگر قصد سفر به این کشور اروپایی را دارید، امتحان کردن این غذاها را از دست ندهید. نوش جان!
- فیلم فناوری آسفالت نفوذپذیر با قابلیت جذب ۴ تن باران در دقیقه
- مشاهده خبر