به گزارش دیده بان ایران ، عربستان سعودی به طور رسمی نخستین سامانه دفاعی موشکی ( تاد ) خود را پس از موفقیت در آموزش و آزمایش مستقر کرد.
این استقرار بخشی از یک قرارداد ۱۵ میلیارد دلاری است که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ امضاء شد و شامل 7 سامانه تاد ، 44 پرتابگر ، 360 موشک رهگیر ، 16 مرکز فرماندهی و 7 سامانه راداری است .
گفتنی است ، عربستان سعودی سیستم دفاع موشکی ۱۵ میلیارد دلاری «لاکهید مارتین» را از آمریکا خریداری کرده است .
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه آمریکا افزوده است: مقام های سعودی و آمریکایی توافقی را امضا کردند که بر اساس آن عربستان سعودی 44 فروند موشک تاد را در کنار موشک ها و تجهیزات دیگر از این کشور خریداری می کند.
تاد (THAAD) مخفف (Terminal High Altitude Area Defense) یا «پدافند هوایی مرحله پایانی ارتفاع بالا» است که یک سامانهٔ موشکی ضد بالیستیک است که توسط شرکت لاکهید مارتین ساخته شدهاست.
مذاکرات خرید تاد از سال ۲۰۱۶ تاکنون میان دو کشور در جریان بوده است. تاد در واقع پدافند هوایی با ارتفاع بالاست که در زمره سامانهٔ موشکی ضد بالیستیک قرار دارد.
وزارت دفاع عربستان سعودی ، با انتشار تصاویری از عملیاتی شدن اولین واحد سامانه پدافندی ضدبالستیک THAAD در این کشور خبر داد.
شرکت آمریکایی لاکهید مارتین در حساب رسمی خاورمیانه و آفریقای خود در شبکه اجتماعی X اعلام کرد که عربستان سعودی برای نخستینبار موفق به تولید بومی یکی از اجزای کلیدی سامانه دفاع موشکی پیشرفته THAAD شده است.
این دستاورد با رونمایی از اولین پالت حمل موشک قابل انتقال (MRP-T) تولید داخل رقم خورد؛ پالتی که نقشی حیاتی در پشتیبانی و جابهجایی موشکهای رهگیر این سامانه دارد.
این دستاورد در همکاری مشترک میان شرکت لاکهید مارتین، سازمان کل صنایع نظامی عربستان (GAMI) و شرکت صنعتی AIC Steel محقق شده و یکی از نمادهای عینی تحقق اهداف بلندپروازانه «چشمانداز ۲۰۳۰» عربستان در زمینه بومیسازی صنایع دفاعی است.
بر اساس اعلام منابع رسمی، این پالت حمل موشک علاوه بر قابلیت حمل بیش از ۱۲ هزار و ۶۰۰ کیلوگرم بار و جابهجایی در حدود ۱۳۳۷ فوت مکعب، توانایی نصب روی تریلرهای تخت و کمارتفاع را دارد. این ویژگیها به ارتش عربستان امکان میدهد سامانههای THAAD را به سرعت در مناطق مختلف عملیاتی مستقر کند.
شرکت AIC Steel که پیشتر نیز در نمایشگاه جهانی دفاع در سال ۲۰۲۴ از این پروژه رونمایی کرده بود، اکنون با بهرهگیری از انتقال فناوری لاکهید مارتین، بهعنوان نمونهای موفق از همکاریهای بینالمللی در راستای رشد صنایع پیشرفته نظامی در عربستان معرفی میشود. این همکاری همچنین الگوی جدیدی از مشارکت بخش خصوصی و دولتی برای تحقق استقلال دفاعی کشور به شمار میرود.
تحقق این پروژه گامی استراتژیک در مسیر بومیسازی ۵۰ درصدی هزینههای دفاعی عربستان تا پایان دهه جاری. ناظران بینالمللی این اقدام را نشانهای از عزم جدی ریاض برای تبدیلشدن به یکی از بازیگران اصلی صنایع دفاعی پیشرفته در منطقه و جهان ارزیابی کردهاند.